Începe școala!

2021-09-05T22:40:33+03:005 septembrie 2021|Doctrină naţionalistă|

Problema școlii românești: noile discipline

Extravaganțele continuă. De ceva vreme, un site de știri menține în prim plan anunțul despre o nouă materie școlară care ar putea să fie predată începând cu anul 2022 în școlile din România: educația cinematografică. Aceasta „ar putea aduce beneficii incredibile asupra dezvoltării copiilor”. Evident, ar putea să fie și așa, dar de la dorință până la putință este cale lungă. Propunerea nu este singulară și a mai fost făcută, separat sau în contextul predării celorlalte arte în școală. Este greu de imaginat cultura generală necesară oricărui elev fără cunoștințe elementare de muzică, arte plastice, teatru etc. De ce nu și cinematografie? Din păcate, cu toată marea importanță a artelor în viața omului, în învățământul general nu se poate pătrunde foarte mult în detaliu, pe de o parte, iar specializarea elevilor de la vârste prea fragede este riscantă, fiindcă obturează tocmai pregătirea de cultură generală, pe de altă parte.

Nu este prea greu să ne amintim ce propuneri de noi materii școlare s-au făcut în ultimii ani în România. S-a cerut imperativ, nu demult, educație sexuală în toate școlile, extinsă pe o perioadă de 12 ani sau chiar mai mult, pentru că elevii nu au cunoștințe în acest domeniu, pentru că-și încep viața intimă prea devreme sau prea târziu, pentru că trăiesc în promiscuitate, pentru că au copii la vârste adolescentine, pentru că nu deosebesc sexul de gen. S-a cerut educație financiar-bancară, fiindcă azi oricine are raporturi cu băncile, cu monedele, reale sau virtuale. Și mai importantă li se pare unora educația antreprenorială sau managerială, pentru că, în lumea de azi, oricine trebuie învățat de la o vârstă fragedă cum să deschidă o afacere, cum să dirijeze un grup de oameni, cum să facă o investiție și cum să obțină profit. Peste toate vine – în viziunea altora – protecția mediului înconjurător, combaterea poluării, a încălzirii globale.

Ni se atrage atenția că degeaba știm să procreăm, să scoatem bani de la bancomat, să înființăm și să conducem întreprinderi lucrative, dacă lăsăm planeta de izbeliște, dacă tăiem irațional pădurile, dacă nu reciclăm deșeurile. Chiar dacă s-ar realiza la modul optim toate acestea, fără rezolvarea problemei unei nutriții sănătoase nu facem nimic. În consecință, o disciplină nouă legată de hrana noastră cea de toate zilele, de pericolele care ne pândesc (inclusiv alcoolul, drogurile) ar fi fundamentală în școli, deoarece elevii mănâncă nesănătos, preferă mâncare plină de conservanți, devin supraponderali. În fine, alții propun materii precum circulația pe drumurile publice (în România avem cei mai mulți accidentați și morți din Uniunea Europeană), igienă personală și publică (suntem cam certați cu apa, săpunul sau pasta de dinți), etică (dezvoltă simțul moral), estetică (formează gustul pentru frumos), șah (pentru gândirea logică), tehnici digitale (doar avem și un minister al digitalizării, pentru că lumea va trăi de-acum înainte tot mai mult online, în forme virtuale) etc.

Toate acestea sunt bune și frumoase, dar, dacă facem un calcul simplu, ajungem la concluzii complet nerealiste. Aceste noi discipline școlare (în număr de 12-13), propuse și enumerate aici fără epuizarea listei, odată acceptate toate – ele au toate o rațiune de a fi – ar conduce la 12-13 ore pe săptămână (dacă am socoti că o singură oră săptămânal este de ajuns) sau la 24-26 de ore pe săptămână (dacă fiecărei materii i s-ar rezerva câte două ore). În prima variantă, ar mai rămâne câteva ore săptămânal pentru materiile clasice, care ar urma și ele să se rezume la câte o singură oră pe săptămână. În varianta a doua, cu 24-26 de ore deja ocupate, ar trebui renunțat la matematică, limba și literatura română, limbi străine, fizică, biologie, chimie, istorie, geografie, educație fizică etc.

Unii ar spune că nu ar fi nicio pagubă, că doar aceste materii sunt depășite, inutile, de prisos. Ce rost mai are să știe absolvenții teorema lui Pitagora, volumul sferei, scrisul și cititul, Creangă și Eminescu, franceză ori spaniolă, mecanisme simple și vectori, compoziția chimică a materiei, viața plantelor și animalelor, Renașterea și umanismul, marile descoperiri geografice, deosebirea dintre Munții Alpi și Munții Anzi sau dintre limba latină și America Latină? Educația fizică s-ar salva, totuși, dar semnificația maximei latine „minte sănătoasă în corp sănătos” s-ar pierde. Există mulți oameni astăzi, mai ales dintre reprezentanții noilor generații, care nu simt nici un fel de handicap în lipsa lor de cultură, în ignoranța lor, în mintea lor vidată în mod intenționat și care – educați pentru contingent și obișnuiți cu trăirea clipei – vor ca în școală să se dobândească nu cunoștințe, ci numai deprinderi, numai tehnici de viețuire și de supraviețuire, numai modalități de adaptare la mediu.

În esență, opoziția dintre planurile de învățământ considerate clasice și aplicate încă (în oarecare măsură) astăzi și programele școlare propuse recent este una falsă, aparentă. Contrapunerea, de exemplu, a istoriei față de protecția mediului este total lipsită de logică, fiindcă cele două realități se completează și, uneori, se suprapun. Cunoașterea prezentului oamenilor care au trăit în trecut (adică învățarea istoriei) înseamnă pentru orice elev dobândirea experienței de viață, în cadrul căreia intră și protejarea planetei, a apelor, a pădurilor, a aerului. La istorie se învață cum și de ce a început poluarea mediului, când s-au văzut primele semne negative, ce măsuri s-au luat, unde s-a ajuns până astăzi cu tulburarea echilibrului natural.

La fel se întâmplă cu toate celelalte „educații” propuse așa de imperativ: educația „sexuală” începea odinioară de foarte timpuriu, în familie și în școală, încă de când elevul de clasa a cincea învăța la botanică înmulțirea plantelor, a celulelor, apoi la zoologie, înmulțirea animalelor, la anatomie, înmulțirea omului; tot aici se dobândesc și cunoștințele elementare de igienă. Adaptarea omului la viața curentă pe care o trăiește nu s-a făcut niciodată prin discipline practice care să le excludă pe cele considerate „teoretice”, ci prin teorie serioasă care să explice bine viața cotidiană. De aceea, a spune că matematica este inutilă, fiindcă elevii nu vor folosi niciodată în viață integralele sau limitele este un nonsens. Matematica este prezentă în toate fibrele omului contemporan, în toate evenimentele vieții cotidiene, dar ea trebuie studiată în școală ca să poată fi folosită. Altminteri devin problematice chiar măsurarea unui teren, exprimarea unui procentaj, regula de trei simplă sau transformarea hectarelor în kilometri pătrați. Veți spune că toate astea le face acum computerul. Fals! Le face omul cu ajutorul computerului, iar dacă omul face acest lucru în mod mecanic, fără să înțeleagă și să poată explica ce face, atunci omul contemporan a ajuns deja un mecanism, încetând să mai fie om.

Din punct de vedere practic, pedagogic și metodic, orice disciplină școlară care are alocată o oră pe săptămână (sau, mai rău, o oră la două săptămâni) înseamnă doar pierdere de vreme. A-i asculta pe elevi și a le încheia medii la o materie cu o oră pe săptămână este o formă fără fond. La o oră pe săptămână, nu se poate face nici fixarea cunoștințelor și nici recapitulare, ceea ce îndeamnă la superficialitate și la formalism. Informația intră pe-o ureche și iese pe cealaltă. Iar a avea materii cu cel puțin câte două ore pe săptămână înseamnă a te rezuma la maxim zece discipline (mult mai puține la clasele mici).

În cadrul acestor discipline – a căror utilitate și justețe a fost verificată cel puțin de la Renaștere încoace – se pot introduce orice fel de conținuturi (teme) care să le adapteze celor mai stringente nevoi actuale. De exemplu, la literatură, un elev nu mai poate citi toate romanele importante ale omenirii sau ale românilor și nici nu mai acceptă să preia mecanic opiniile criticilor și istoricilor literari și să le învețe pe de rost. Dar asta nu-i dă cuvânt să spună că literatura secolului al XIX-lea – de exemplu – este desuetă și să pretindă în programele școlare texte sportive, reportaje despre catastrofe naturale, regulamente și instrucțiuni etc. în locul textelor literare.

Lectura clasică se poate completa cu filmul inspirat din literatură (și se poate îmbina arta literară cu arta cinematografică). În locul textelor plicticoase din criticii consacrați, se pot face dezbateri și se pot ghida elevii spre descoperirea de către ei înșiși a sensurilor unui text literar. Dar nu se poate înlocui textul literar cu textul banal! Comunicarea – despre care se tot vorbește azi – nu are nevoie să fie materie în sine. Comunicarea se învață la toate materiile și mai ales la limba și literatura română, în cazul nostru. Iar a crede că o limbă se poate învăța temeinic fără gramatică este ca și cum ai spune că un chimist nu are nevoie de laborator și de experiențe în cercetările sale sau că un istoric se descurcă fără izvoare, dacă are imaginație. Toate acestea sunt elucubrații, ivite din necunoaștere, din teribilism (prelungit la unii dintre noi și la vârsta senectuții), din dorința de a epata, de a fi original, de a arunca tot ce este vechi la lada de gunoi a istoriei.

Școala are rosturile sale care vin de demult și care se primenesc mereu, dar nu-și schimbă esența. A crede că disciplinele „clasice” trebuie acum abolite sau reduse drastic, pentru că ne obligă la aceasta modernitatea, societatea trepidantă în care trăim, schimbările năucitoare, reprezintă cel puțin o mare naivitate. Dar reprezintă câteodată și o lipsă acută de logică. Școala noastră nu are nevoie acum neapărat de schimbarea numelui materiilor, de introducerea de noi discipline încheiate cu medii trimestriale (semestriale), de cruțarea memoriei elevilor, ca să le fie mintea odihnită. Dacă crede cineva că fetele minore nasc înainte de vreme sau că își încep viața sexuală prea repede sau că nu respectă igiena sau că sunt surprinse traversând strada în afara trecerilor de pietoni etc. pentru că nu învață la școală nimic despre sex, despre nașteri, despre curățenie sau despre circulația pe drumurile publice, se înșală amarnic.

Ele fac toate aceste lucruri fiindcă provin – în mare măsură – din familii dezorganizate, pentru că nu merg deloc la școală sau pentru abandonează școala după o clasă sau două. Adică pentru că nu beneficiază deloc de educație organizată. Aici este tragedia școlii noastre românești. Avem localități și medii sociale în care 20-30% dintre copii nu merg deloc la școală. Aceștia nu știu literele și nu pot să scrie și să citească, adică sunt analfabeți propriu-ziși. Apoi avem peste 40% analfabeți funcționali, adică din aceia care citesc cu oarecare greutate, dar nu știu ce citesc. Ignoranța provine din lipsa de exercițiu, din gramatica puțină și prost făcută (fapt pentru care se concentrează prea mult asupra recunoașterii literelor, silabelor, cuvintelor), dar și din necunoașterea noțiunilor. Prin urmare, prima grijă a noastră ar trebui să fie școlarizarea tuturor copiilor și prevenirea abandonului școlar.

Altă grijă ar trebui să fie asigurarea tuturor școlilor cu învățători și profesori buni, bine pregătiți. Cum să fac limba și literatura română cu un „profesor” care abia și-a luat bacalaureatul, dacă l-a luat? Cum să aibă profesorul și directorul de școală un statut respectat în comunitate, dacă primarul îl amenință, în fața elevilor și părinților, cu destituirea?

Aș zice că școala noastră are nevoie – înainte de înlocuirea materiilor vechi cu unele noi – de măsuri drastice organizatorice, de reașezarea ei pe un făgaș normal, bine arătat nouă de Spiru Haret, de Petru Poni și chiar de Mihai Eminescu (care a fost o vreme inspector școlar). Firește, anii au trecut și școala este obligată să țină pasul cu viața, dar nu aruncând peste bord valorile reale în favoarea unora iluzorii. Iar programele europene, naționale sau locale de educație sunt foarte importante, dar nu de ele ducem lipsă în primul rând, ci de aplicarea legilor existente, de scoaterea educației din statutul de cenușăreasă, de tratarea cu seriozitate a școlii. Altminteri, vom distruge fără bombe și pandemii, dar „pas cu pas”, acest popor!

Se pare că cineva chiar vrea să îndeplinească această misiune diabolică – n.r.

Un comentariu

 1. CD 5 septembrie 2021 la 11:13 pm - Raspunde

  ASASINATELE ISRAELULUI
  – Si cât de mult sunt SUA implicate?
  de Ted Snider

  În urmă cu ceva timp, cercetătorul nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis într-o furtună de gloanțe și explozii în afara Teheranului.
  Speculațiile comune au Israelul ca asasin. Un înalt oficial israelian, implicat în urmărirea lui Fakhrizadeh, a declarat pentru The New York Times că lumea ar trebui să mulțumească Israelului pentru asasinarea sa și că Israelul va continua să acționeze împotriva programului nuclear iranian după cum este necesar. Potrivit ziarului, „Un oficial american – împreună cu alți doi oficiali ai serviciilor de informații – a declarat că Israelul se află în spatele atacului”. Expertul israelian în securitate și informații Yossi Melman a atribuit în mod explicit asasinarea Mossadului israelian.

  Dar, având în vedere campania de presiune maximă americană asupra Iranului și cooperarea strânsă dintre Pompeo și Netanyahu, inclusiv întâlnirea lor secretă din Arabia Saudită cu doar cinci zile înainte de asasinarea din 27 noiembrie 2020, problema cooperării americane sau cel puțin cunoașterea și aprobarea prealabilă a asasinatului se impune în conversație.
  Fakhrizadeh nu ar fi primul om de știință iranian în domeniul nuclear care a fost ucis de Mossad. Mossad a avut o listă de 15 obiective, iar între 2007 și 2012 au fost avizate cel puțin șapte, iar șase au avut success.

  Programul Mossad de asasinare a oamenilor de știință iranieni în domeniul nuclear a luat naștere în mai 2003. Atunci directorul Mossad Meir Dagan și adjunctul său, Tamir Pardo, au început un plan secret de top pentru a sabota programul nuclear al Iranului. Planul a inclus presiuni diplomatice, sancțiuni, sprijinirea grupurilor de opoziție iraniene care au încercat schimbarea regimului, întreruperea aprovizionării cu echipamente nucleare, sabotarea instalațiilor nucleare și asasinarea oamenilor de știință din domeniul nuclear.

  Pentru ca planul să aibe sanse a fost semnat un acord complet de cooperare – inclusiv schimburi de informații, surse și metode – între prim-ministrul israelian Ehud Olmert și președintele George W. Bush.
  Parteneriatul de schimb de informații datează de fapt cu multe decenii mai devreme, potrivit lui Ronen Bergman, autorul cărții „Rise and Kill First: The Secret History of Israel’s Targeted Assassinations” din 2018.

  În 1951, potrivit lui Bergman, premierul israelian David Ben-Gurion, împreună cu fondatorul Mossad, Reuven Shiloah, au călătorit în Statele Unite. Ben-Gurion s-a întâlnit cu Allen Dulles pentru a stabili relații; Shiloah s-a întâlnit cu James Angleton de la CIA pentru a afla detalii. Potrivit expertului CIA Jefferson Morley în cartea sa, „The Ghost: The Secret Life of CIA Spymaster James Jesus Angleton”, acordul lor a stabilit „fundamentul schimbului de informații secrete între cele două servicii și le-a angajat să se raporteze reciproc cu privire la subiecte de interes reciproc”.

  Potrivit lui Morley, Angleton l-a întâlnit apoi pe Amos Manor, omologul său din Shin Bet. Amos Manor avea să devină șeful Operațiunii Balsam, conducta de informații a Israelului către Operațiunea Balsam a SUA a fost începutul schimbului de informații între cele două țări pe „subiecte de interes reciproc”. Bergman, expert în programul de asasinat al Israelului, spune că Operațiunea Balsam a oferit CIA multe informatii și că este „o practică care continuă și astăzi”.

  Cu toate acestea, potrivit lui Bergman, pactul de cooperare din 2003 nu s-a extins la asasinate, deoarece Israelul știa că asasinatele erau interzise de legislația americană spre deosebire de cea israeliana și că Washingtonul nu va coopera vizibil în astfel de asasinate țintite. Directorul CIA, Michael Hayden, a spus că Israelul nu a spus niciodată Statelor Unite despre planurile lor de asasinat și a negat categoric orice asociere a SUA cu astfel de operațiuni.

  Dar, în 2012, doi înalți oficiali din Administrația Obama au dezvăluit pentru NBC știri că asasinarea oamenilor de știință iranieni în domeniul nuclear a fost efectuată de Mujahideen-E-Khalq (MEK), un grup de opoziție Iranian expatriat care a fost aliniat cu Saddam Hussein în timpul războiului Iran-Irak din anii 1980. Ei au confirmat, de asemenea, că MEK a fost finanțat, înarmat și instruit de Mossad. Și, contrar insistențelor lui Hayden că America nu știa, ei au spus că „administrația Obama este conștientă de campania de asasinate”.

  Jurnalistul de investigație Seymour Hersh a susținut această relatare. Hersh a raportat în 2012 că Washingtonul a contribuit, de asemenea, la formarea MEK. El spune că Joint Special Operations Command (JSOC) a început instruirea MEK în 2005 – o acuzație pe care JSOC o neagă cu fermitate.
  Deși Hersh nu a fost capabil să lege în mod specific membrii MEK instruiți de JSOC de cei care au efectuat asasinatele Israelului, un fost înalt oficial al serviciilor de informații i-a spus că asasinatele „au beneficiat de informații americane”. El i-a spus lui Hersh că asasinatele sunt „făcute în primul rând de MEK prin legătura cu israelienii, dar Statele Unite furnizează acum serviciile de informații”. MEK a negat întotdeauna orice legătură cu asasinatele, inclusiv a lui Fakrizadeh.

  Cu aproape trei luni înainte de raportul newyorkez al lui Hersh, Mostafa Ahmadi Roshan, un om de știință în domeniul nuclear care supraveghea un departament al instalației de îmbogățire a uraniului de la Natanz, a fost ucis într-o explozie pe 11 ianuarie 2012. „Vreau să neg categoric orice implicare a Statelor Unite în orice fel de act de violență în interiorul Iranului”, a declarat secretarul departamentului de stat de atunci, Hillary Clinton, într-o condamnare fermă a ceea ce se numea un alt asasinat legat de Israel în Iran.

  Dar există dovezi ale cunoașterii americane și, probabil, ale cooperării cu asasinatele israeliene ale oamenilor de știință Iranieni. Există, de asemenea, un precedent istoric pentru cunoașterea de către SUA și, cel puțin, pentru a închide ochii la asasinatele Israeliene. Oamenii de știință Iranieni din domeniul nuclear nu au fost singurii asasinați de Israel. Palestinienii au fost, de asemenea, vizați. Un acord secret a fost încheiat între Ariel Sharon și consilierul american pentru securitate națională Condoleezza Rice, care, potrivit lui Bergman, a angajat Israelul să „reducă semnificativ construcția de noi așezări în schimbul susținerii americane a războiului cu palestinienii și a politicii de ucidere țintită a Israelului”.

  Dar relația Americii cu asasinatele israeliene se întinde mult dincolo de cunoaștere și a închide ochii. La începutul anului 2008, președintele Bush a dat undă verde cererii șefului Mossad Dagan de asistență a Washingtonului în asasinarea la Damasc a lui Imad Mugniyah, șeful operațiunilor internaționale al Hezbollah. Pe 12 februarie 2008, el a fost asasinat cu ajutorul SUA și cooperarea strânsă, potrivit unor rapoarte ulterioare ale The Washington Post și Newsweek.

  Deși The Post a spus că Mossad conduce operațiunea, Newsweek a citat un fost oficial american fără nume care a participat la proiect afirmând: „Asta am facut-o noi: … Israelienii ne-au spus unde se află și ne-au dat ajutor logistic. Dar noi am proiectat bomba care l-a ucis și am supravegheat operațiunea.” Este clar din ambele rapoarte că implicarea SUA depășește cunoștințele și trece în participare.

  Orice obiecție la ideea că Statele Unite vor participa la asasinarea iranienilor a devenit ridicolă prin asasinarea de către americani, în ianuarie 2020, a generalului iranian Qassem Suleimani într-un atac cu dronă în afara aeroportului din Bagdad.

  Uciderea sa a dovedit nu numai că Washingtonul îi va asasina pe iranieni, ci că vor coopera cu Israelul în acest sens. Potrivit unui „ofițer al armatei israeliene cu cunoștințe de evaluări militare israeliene”, asasinarea lui Suleimani „nu a venit ca o surpriză” pentru israelieni, deoarece „Israelul a avut o notificare prealabilă a planului american.” Netanyahu a fost informat de secretarul de stat Mike Pompeo.

  Dar Israelul a făcut mai mult decât să știe despre asta. Potrivit mai multor știri, Israelul a participat la aceasta. „Serviciile de informații israeliene au avut un rol esențial” și au „confirmat și verificat” informațiile informanților, privind zborul avionului lui Suleimani, potrivit NBC News și Reuters la acea vreme. Fostul ministru israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a negat astfel de rapoarte, punând sub semnul întrebării sursele israeliene ale presei.

  O istorie lungă impune întrebarea importantă despre cât de mult știa SUA despre asasinarea lui Fakhrizadeh și alte asasinate israeliene ale oamenilor de știință iranieni de-a lungul anilor.
  Raportând despre asasinarea lui Fakhrizadeh pe 7 decembrie, reporterul veteran a lui Haaretz, Yossi Melman a scris că „cel mai probabil a fost ca premierul Benjamin Netanyahu … s-a consultat cu … Donald Trump. Trump și ajutoarele sale de securitate și militare trebuie să fi fost atente la decizia secretă, pentru că SUA au trebuit să se pregătească pentru toate eventualitatile, inclusiv pentru cel mai rău scenariu: Iranul a decis să riposteze lovind ținte americane, cum ar fi bazele sale din Bahrain sau Qatar.
  Administrația Trump a negat acuzațiile Iranului că ar fi fost complice la crimă.

  Sursa: https://responsiblestatecraft.org/2021/08/12/the-dark-side-of-eisenhowers-foreign-policy

  Traducerea CD

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top