Se naşte noua Axă Antioccidentală ?
De vineri se desfăşoară, în Marea Japoniei ceea ce un amiral chinez a numit „cel mai mare exerciţiu naval comun desfăşurat vreodată“ de China împreună cu Rusia. Analiştii militari şi politici văd în aceste exerciţii o dovadă în plus că Rusia şi China formează o alianţă împotriva SUA şi Occidentului.
La manevre participă 18 nave de suprafaţă, un submarin, trei avioane de luptă, cinci elicoptere ce pot fi lansate de pe mare şi două unităţi de comandă. China contribuie cu patru distrugătoare, două fregate dotate cu rachete şi o navă auxiliară. Aceasta este o armada impresionantă desfăşurată de China în Marea Japoniei, mai ales că această ţară nu are deschidere la această mare, care este relativ închisă între insulele japoneze, Rusia şi cele două Korei (coridorul care ar putea reprezenta deschiderea Chinei fiind blocat de graniţa ruso-nord-coreeană).
Exerciţiul este însă cu atât mai relevant cu cât China are o problemă mai fierbinte cu Japonia mult mai aproape de graniţele sale, în disputa privind Arhipelagul Senkaku din Marea Chinei de Est, pe care China îl revendică. Manevrele din Marea Japoniei reprezintă, cel puţin din punct de vedere simbolic, o defilare navală chineză pe sub nasul japonezilor cu şapte nave, trei elicoptere şi o unitate specială cu sprijinul ruşilor. E ca şi cum marina română ar face exerciţii timp de o săptămână între Sevastopol şi Odessa alături de câteva distrugătoare americane.
Frustrările Chinei
Acest exerciţiu este menit să sublinieze trei lucruri.
Pe de o parte – dorinţa Chinei de a deveni o putere maritimă globală, care să reprezinte o provocare la dominaţia americană în Pacific. China a anunţat în luna aprilie că primul său portavion, Liaoning, este pregătit pentru voiajul inaugural, iar miercurea trecută a anunţat că Liaoning a încheiat un ciclu de pregătire de 25 de zile, cu decolări şi aterizări ale avioanelor sale J-15.
Frustrarea chinezilor este că accesul lor spre Pacific este blocat, în Marea Chinei de Est de arhipelagul Ryukyu, care, din punct de vedere legal, aparţine Japoniei, din punct de vedere militar şi stategic aparţine Statelor Unite – chiar în mijlocul Arhipelagului se găsesc insula Okinawa şi bazele militare americane pe care le găzduieşte – iar din punctul de vedere al Chinei nu aparţine nimănui, după cum a declarat în luna mai un general chinez, furios că forţele sale nu pot trece de câteva sute de mile fără monitorizarea strictă a americanilor.
Un motiv suplimentar de frustrare este că una din cele mai importante zone economice ale Chinei “zona economică Yangtze”, care include centre precum Shanghai şi Nanjing, depinde de rutele maritime prin Marea Chinei de Est. Chinezii nu au de gând să atace Okinawa, dar pot stârni un conflict în jurul Arhipelagului Senkaku, un “dop” maritim între insulele japoneze şi Taiwan, un alt aliat american.
În al doilea rând, a doua deschidere maritimă a Chinei, prin Marea Chinei de Sud (pe care o revendică aproape în întregime), este complicată de o încâlceală de contrarevendicări din partea Filipinelor, Vietnamului, Taiwanului, dar şi a unor state mai mici, dar influente.
– Apropierea de ruşi
China vede în această construcţie politico-strategică o barieră care îi blochează accesul spre Pacific şi a şi denunţat tentativele americanilor de a-i “îngrădi” libertatea în propria zonă de interes. Din acest punct de vedere nu e nici o surpriză că încearcă să îşi consolideze apropierea politică şi militară de Rusia, iar analiştii citaţi de publicaţiile occidentale sunt de acord că acesta este principalul mesaj al exerciţiilor comune desfăşurate săptămâna aceasta.
China este o putere economică formidabilă, dar din punct de vedere militar face deocamdată primii paşi spre a deveni o superputere şi de aceea are nevoie de Rusia. După cei mai mulţi dintre experţi, acest lucru nu înseamnă că, în cazul în care China ar decide să declanşeze un conflict cu Japonia – unde prim-ministrul Shinzo Abe – a ridicat miza exacerbând discursul naţionalist cu privire la Insulele Senkaku –, Rusia ar sări în apărarea Chinei, dar majoritatea sunt de acord că asistăm la consolidarea unei alianţe ruso-chineze împotriva Americii şi a aliaţilor ei.
– Alianţa anti-Occident?
Într-o analiză publicată ieri de New York Times, intitulată “O nouă axă antiamericană”, semnată de Leslie E. Gelb, fost preşedinte al Council on Foreign Relations, şi de Dmitri K. Simes, preşedinte al Centrului National Interest şi editorul revistei cu acelaşi nume, aceştia argumentează că există suficiente temeiuri care să susţină că exact asta este ceea ce încearcă să construiască Rusia şi China. Potrivit celor doi autori, fuga fostului angajat al National Security Agency, Edward Snowden, de la Hong Kong la Moscova nu ar fi fost posibilă fără cooperarea dintre Rusia şi China şi demonstrează că cele două ţări sunt dornice să acţioneze pe plan internaţional “pe seama americanilor”.
Dincolo de scandalul Snowden, cele două ţări au blocat toate rezoluţiile promovate de SUA în Consiliul de Securitate al ONU în chestiunea războiului din Siria şi au reuşit să preîntâmpine orice acţiune internaţională comună în această ţară….. (!!!!!!)…. Atacurile cibernetice ale Chinei împotriva companiilor americane şi ale Rusiei împotriva vecinilor ei “din fostul lagăr sovietic”, au provocat îngrijorare la Washington. Autorii notează că atât China, cât şi Rusia au susţinut, deşi cu rezerve, “eforturile internaţionale” pentru a stopa programul nuclear iranian, dar că orice schimbare de poziţie şi “orice acţiune coordonată din partea lor poate anihila eforturile americane şi să pună în pericol “securitatea şi interesele energetice” ale SUA.
Gelb şi Simes nu mai spun, dar amintim noi că în a doua jumătate a anului Rusia şi Iranul au pregătit exerciţii navale comune în Marea Caspică. Dar Marea Caspică este un lac, deci exerciţiile trebuie îndreptate în mod necesar împotriva cuiva, pentru că nu se poate invoca “pirateria” ca în cazul manevrelor ruso-chineze din Marea Japoniei, iar, pe de altă parte, Marea Caspică are cinci ţări riverane: Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Iran şi Azerbaidjan. Cum două sunt aliate şi al treilea, Turkmenistanul, este legat de China printr-o conductă de gaze, nu mai rămân decât două ţinte posibile, ambele legate de “interesele energetice americane”. Kazahstanul însă este legat atât de interesele energetice ale SUA, cât şi de cele ale Rusiei şi Chinei. Deci, în realitate, nu există decât o ţintă de intimidat: Azerbaidjanul.
O nouă ideologie: naţionalism şi capitalism de stat
Atât Rusia cât şi China par să fi ajuns la concluzia că vor avea mai mult de câştigat dacă îşi “încordează muşchii” în faţa Americii şi îi vor diminua ceva din statutul de superputere, după cum unii, prin Europa, speră sau fac galerie în mod deschis din ură faţă de liberalism. Cum notează cei doi, axa Moscova-Beijing “vede mai multe avantaje în a-i provoca pe americani şi puţine în a acţiona ca parteneri”.
Acest calcul ar deriva dintr-o dublă percepţie greşită. Prima este că atât ruşii, cât şi chinezii au impresia că America este în declin şi că, “în viziunea lor, America se plasează de partea greşită a istoriei, agăţându-se de legăturile cu Europa şi părţi ale Asiei, în vreme ce pierd forţa economică şi autoritatea morală în restul lumii”. Autorii revin mai târziu şi amintesc faptul că noul preşedinte chinez, Xi Jinping, s-a dus în prima sa vizită ca şef de stat la Vladimir Putin, căruia i-a spus că “Moscova şi Beijingul ar trebui să se susţină cu hotărâre una pe cealaltă în eforturile de a proteja suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare”.
Or, coroborate, ambele citate, primul, în care autorii americani evită să spună lucrurilor pe nume şi al doilea, al preşedintelui chinez, care nu o face, spun acelaşi lucru: ruşii şi chinezii sunt uniţi de credinţa că vechiul capitalism “occidental” este falimentar economic şi că modelul politic democratic este falimentar, în vreme ce noua lor ideologie, a autoritarismului naţionalist, susţinută de capitalismul de stat, care să protejeze “suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare” este viitorul.
Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze
“O mare parte din elitele ruse şi chineze consideră că politica externă americană are obiective care sunt fundamental ostile intereselor lor vitale”, scriu Gelb şi Simes. “Nici una din aceste elite nu văde promovarea de către americani a democraţiei ca o reflectare a unui angajament autentic către libertate. În schimb, ambele o percep ca pe o cruciadă selectivă pentru a submina guvernele ostile SUA sau prea puternice pentru confortul lor. Şi aici urmează partea la care autorităţile noastre ar trebui să fie foarte atente: “Între timp, liderii ruşi şi chinezi au exprimat cât se poate de clar că suportul Washingtonului pentru vecinii celor doi în practic toate disputele care privesc relaţiile cu ei reprezintă mai puţin o chestiune de respect al legii internaţionale, cât o formă duală de îngrădire care încearcă să limiteze influenţa regională şi globală a acestor două puteri majore.
Suportul american faţă de Georgia şi fostele republici sovietice din Asia Centrală deranjează Rusia. La fel, China vede suportul american pentru Vietnam şi Filipine în disputele lor maritime cu Beijingul drept o ameninţare”, conchid cei doi.
Dacă Rusia vede în suportul Americii faţă de Georgia şi Azerbaidjan o “îngrădire” şi o “limitare a puterii” sale şi acum se bucură de susţinerea Chinei, atunci este uşor de imaginat ce presiuni vor urma pe scutul antirachetă. Este ciudat cum o evoluţie sau o criză politică ce se desfăşoară la mii de kilometri te poate privi ca naţiune, dar dacă această Axă va căpăta mai multă consistenţă atunci linia se va trage foarte aproape.
Există mulţi în Europa care cred că democraţia şi capitalismul au murit, dar dacă modelul Axei Moscova-Beijing va câştiga, atunci va muri Occidentul.
http://www.youtube.com/watch?v=toJ4GQmf0yE
The Immortal Yi Soon Shin – Battle of Noryang (4/4) nu cautati 3/4 desi e cu adevarat memorabil, pentru ca nu mai exista, cica acest amiral ar fi fost comparabil cu amiralul Nelson. Ideea de tara si apararea ei a disparut demult in toata lumea acum sint aparate interese,carevasazica omenirea a involuat in mod previzibil. Pentru cunoscatori daca aveti rabdare sa urmariti serialul(eu am vazut citeva episoade-vorbesc din filme despre este istoria vazuta cu ochii coreenilor). Japonezii niste pirati nu cei drepti si frumosi de acum, iar chinezii niste cutre,iar in interiorul politica si lacomia). Citiva oameni de valoare in tara respectiva( e vorba de Corea 1600).Vedeti diferente de forma insa nu si de fond intre ceea ce s-a intimplat atunci si ce se intimpla de sute de ani in mai toate tarisoarele.
http://www.lovendal.net/wp52/celebrul-profet-alois-irlmaier-ne-arata-cum-va-incepe-cel-de-al-treilea-razbi-mondial-peste-romania-va-fi-aruncat-un-praf-galben-mortal/
Alois Irlmaier-pericolul vine dinspre marea fosta si actuala rosie Rusie. Si ce daca? Daca Rusii chiar facura o racheta care umileste orice scut antiaerian american, atunci la ce bun scutul instalat la Deveselu? Precum catelul care intra intr-o curte si-si marcheaza teritoriul asa FRATELE AMERICAN a instalat falsul imbatabil sa apere o IMAGINE FALSA. Puteau sa puna la DEVESELU si un parc de distractii cu inscriptia: pe aici trecura americanii si nu mai plecara,de fapt ei nu mai vor sa plece.
NOUA ORDINE MONDIALA vrea sa schimbe oamenii sa-i controleze,fara credintele vechi devenite inutile in era technologiei. Asta este valabil pentru toata lumea nu conteaza care sint actorii ce nationalitate au. Nu-i mai urasc nici pe rusi nici pe americani,chinezii au avut o soarta mareata insa au decazut au scapat de dracu occidental venit peste ei si au nimerit din lac in putul comunist. Toata lumina lor s-a stins,citeam despre Falun Gong cum au omorit chinezii mii de practicanti,nu se spune nimic. In schimb rusii isi lasa shamanii in pace. LEGATURA e pe undeva. Dupa cum au ajuns unii la concluzii pertinente: este bine sa ne pastram credinta,orice credinta veche fie ea si crestina,in fata a ceea ce se va intimpla in continuare. Astfel nu mai conteaza cine pe cine beleste, si cine cu cine se aliaza.
Imi pare rau ca nu mai gasim luptatori de calitate )cam ca in exemplul de mai sus, au fost indepartati ofiterii capabili ai Romaniei deoarece fortele NATO ne apara cu un scut devenit de foarte scurt timp inutil. Mai sper ca au ramas ginditorii ROMANIEI,vrajitorii si naivii ROMANIEI. Glossa de M EMINESCU. De citit ZILNIC LA TV cam ca un imn al ROMANIEI.
A propos de comentariul cuiva.
„Nu iese fum …..!”
„Beijingul a ordonat retragerea rezervelor de aur din băncile internaţionale
• Un nou yuan cu acoperire în aur va fi emis, ca alternativă la dolar
• Peste 20 de state au fost atrase în planul Chinei de eliminare a dolarului din tranzacţiile imobiliare
• Toate lingourile pe care China le va retrage din Elveția, Londra sau New York vor fi retopite, iar unitatea de măsură nu va mai fi uncia, ci kilogramul
Statele Unite ale Americii sunt pe cale să primească o lovitură năucitoare, după ce China a început să-şi retragă aurul deţinut în băncile internaţionale. Scopul este emiterea unei noi monede, un nou yuan, ca alternativă la dolar, care să aibă acoperire în aur. Beijingul a semnat deja tratate comerciale cu peste 20 de state care recunosc yuanul ca monedă oficială în tranzacţii, în defavoarea monedei americane. Japonia este ultimul stat care a aderat la planul Chinei de eliminare a dolarului din tranzacţiile comerciale.
Cum datoria faţă de China se situează în jurul valorii de 2.000 de miliarde de dolari, dintr-un total de 15.000 de miliarde, Statele Unite se pot „lăuda” cu titlul de cea mai îndatorată naţiune din toate timpurile. Statul chinez este cel mai mare creditor al SUA şi, potrivit experţilor, dacă mâine acesta și-ar cere înapoi banii împrumutaţi americanilor, Statele Unite ar da faliment în câteva zile. Întreaga situație este departe de a fi una întâmplătoare și face parte dintr-un plan bine pus la punct de guvernul de la Beijing, un proiect premeditat cu mult timp înainte.
La începutul anilor ’90, realizând că este foarte greu să concureze cu SUA, din punct de vedere militar, China a adoptat o nouă strategie pentru „cucerirea” Americii. Iar planul i-a reuşit din plin. Acum, ţara cu peste 1,3 miliarde de locuitori pregăteşte Statelor Unite lovitura de graţie: scoaterea dolarului de pe pieţele financiare internaţionale.
Repatrierea lingourilor de aur
Am întrebat un bancher dacă un asemenea scenariu, aparent de domeniul Science Fiction, este posibil. Răspunsul a venit sec, fără niciun alt comentariu: „Da, este posibil”. Ultima acţiune în acest sens a Beijingului are loc chiar zilele acestea: China îşi reevaluează toate rezervele de aur cu scopul de a emite o nouă monedă, alternativă la dolar, care să aibă acoperire în aur. Cu alte cuvinte, China vrea să ofere lumii o monedă „sănătoasă” care s-o înlocuiască pe cea americană , o monedă supra-tipărită şi lipsită de perspective în actuala conjunctură internaţională. Iar pentru a-şi realiza planul departe de ochii publicului, China a început deja să-şi repatrieze toate rezervele de aur pe care la deţine în Elveţia, Londra şi New York . Astfel, potrivit unor surse din piaţa internaţională, toate lingourile care vor sosi în China vor fi retopite, iar unitatea de măsură nu va mai fi uncia, ci kilogramul.
Faliment nedeclarat
Cert este că, prin împrumuturile acordate americanilor, guvernul chinez a ajuns în punctul dorit: a grăbit falimentul, încă nedeclarat, al SUA. De altfel, presa oficială de la Beijing este plină de titluri de genul „China acuză SUA că au dat faliment”, iar declaraţii precum cea a președintelui Dagong Global Credit Rating Co. Ltd., singura agenție de rating financiar din China, care spune că „în opinia noastră, Statele Unite ale Americii au intrat deja în faliment”, răsucesc şi mai mult cuţitul în rană.
La rândul său, directorul departamentului de analiză de la Banca Centrală a Chinei, Zhang Jianhua, a apreciat că „îngrijorările referitoare la capacitatea guvernului american de a-şi rambursa datoriile ar putea conduce la creşterea randamentelor pentru bondurile americane şi ar conduce la volatilitatea preţurilor pentru obligaţiunile SUA”. Fapt care nu ar conveni deloc guvernului de la Beijing , după ce acesta a investit sute de miliarde de dolari tocmai în obligaţiuni emise de statul american. Potrivit unor estimări ale Fondului Monetar Internaţional, datoria publică a SUA ar urma să ajungă, în 2013, la peste 105% din PIB.
Strategie la scară mare
China a lansat în ultimii ani o campanie agresivă de acceptare internaţională a monedei sale, ca alternativă la dolarul american. Beijingul a semnat în ultimii patru ani peste 20 de astfel de acorduri internaţionale, cu ţări precum Argentina , Australia sau Emiratele Arabe Unite. Fapt foarte slab reflectat sau chiar omis în relatările presei internaţionale. De curând, și Brazilia a aprobat strategia chinezească de a-şi impune moneda, prin acceptarea unor schimburi directe în yuani, ceea ce înseamnă că cea mai mare economie sud-americană acceptă schimburile directe cu China , prin renunţare la dolar. De menţionat că aceste tranzacţii sunt posibile doar în măsura în care Brazilia poate folosi ulterior „banii” chinezeşti, yuanii, pe care îi deţine pentru alte tranzacţii comerciale. Aceasta nu este o problemă, în contextul în care China are o imensă ofertă, întinsă pe toate categoriile de produse cerute pe toate pieţele lumii.
Trădarea japoneză
Marea surpriză, care i-a şocat pe americani, a venit însă din partea Japoniei, care, la începutul lunii iunie a acestui an, a încheiat un tratat similar cu China . Astfel, potrivit înţelegerii, relațiile comerciale dintre Japonia și China nu se mai desfășoară în dolari, ci în yuani și yeni, pentru a stimula relaţiile comerciale dintre cele mai mari economii asiatice. Prin urmare, Japonia şi China nu mai folosesc dolarul american pentru schimburile comerciale, fapt care va genera o scădere a puterii de cumpărare a monedei americane, adăugând încă o piatră de moară economiei SUA.
Eliminarea dolarului american din tranzacțiile asiatice a fost dorită încă de anul trecut, însă dezastrul de la Fukushima a întârziat cu un an punerea în aplicare a acestei măsuri. „Acest lucru face parte din strategia Chinei de a-şi reduce dependenţa faţă de dolar”, a explicat un analist de piaţă de la Credit Agricole, filiala Hong Kong . Chiar dacă reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Fondului Monetar Internaţional au estimat că în anul 2020 China va deveni prima putere economică a lumii, luând locul SUA, există voci care spun că „rocada” se va petrece mult mai repede, accelerată şi de criza economică internaţională, undeva în 2015…”
Mai e ceva: Acum cateva luni, la Pretoria, s-a semnat un document care infiinteaza o alta Banca Mondiala, cu un capital de start de 50 miliarde de dolari. Participarea la capital este egala, intre Rusia, China, India, Brazilia si Africa de Sud.
Se mai contrabalanseaza lucrurile. Numai ca, nici un caine nu lasa osul fara sa maraie. Iar cand dulaul e mare, iese cu incaierare…
1. China nu este cel mai mare creditor al SUA. Cel mai mare creditor este departamentul de pensii al SUA din care guvernul a luat 4000 de miliarde. Iar al doilea creditor este Banca Nationala a SUA. Adica cele mai mari datorii le au catre ei insisi….
2. Iar daca China va cere banii inapoi, nu se va intampla nimic. SUA va spune : „nu avem banii astazi”. Si, ce o sa faca China? O sa astepte! Oricum China a facut acei bani din chinezariile pe care le arunca in SUA la pret de dumping.
3. Scaderea puterii de cumparare a dolarului american nu a fost provocata de China. Nici pe departe, ci tocmai de americani. Oare de ce??? Hai sa gandim un picut. Ex. In urma cu cativa ani, pretul unui avion F-35 era estimat la 60 de milioane dolari. Astazi este peste 100. Pretul cerealelor s’a triplat in ultimii ani, stiind ca SUA este cel mai mare exportatot de papica din lume. Asa ca, banii imprumutati de China in urma cu cativa ani, nu mai au aceiasi valoare. E doar o chestie de simpla economie…
Niciodata nu prea tirziu . Dar tare mi-e ca din umbra tot alde fratii Rothschilld ,mai trag o pacaleala intregii planete,ca doar vorba lu’ ala cu piciorul in ghips ,astia joaca la doua maini……..Doar ei cu cinism au finantat comunismul ,i-ar in ce de al doilea ,l-au finantat atit pe nepotul Hitler( cica ar fi fost nepotul lui Mayer Rothscilld) cit si pe unchiul Iosif Stalin (Djugasvilii – Fiul judeului ),cit si pe ala de a venit in carut la Yalta( Shriner of Giza – un fel de templieri egipteni),cit si pe ala care rinjea cu trabucul in gura…….asa ca avelo grija ,nu va entuziasmati prea tare.Nimic nu misca pe pamintul asta fara controlul inteleptilor de la … Sinaia.
Acest exercitiu comun militar nu este decat un balet menit sa ascunda realitatea monstruoasei coalitii Rusia-Israel-USA.
Cine ar fi inamicii comuni ai Rusiei si Chinei in zona?
Coreia de nord care s-a obraznicit si face ordine in zona nu e pusa la punct de nimeni ceea ce inseamna ca este sustinuta de monstruoasa coalitie tocmai pentru a contracara si a stavili pericolul economico-financiar din partea Chinei, Coreiei de sud si a Japoniei.Acesta este pericolul real pentru monstruoasa coalitie.Aceasta incearca sa testeze otentialul militar al Chinei prin acest balet avand in vedere ca Coreia de sud si Japonia nu au potential militar.
Ai dreptate . Fumigene .In realitate stapinii Rusiei si ai Chinei ,cred ca sint aceeasi cu stapinii Americii ,ocultele fratii perciunate. Sa nu va mirati ,dar exista si perciunati chinezi.Am chiar intilnit unul.Toate razboaiele au fost organizate ,planificate si finantate de ei ,cu scopul fie de al modelarii societatii dupa viziunea si interesul lor ori in scopul exterminarii de mase largi de oameni.Ca aia de la deratizare ,cind e orasul infestatde sobolani pornesc exterminarea ,sau chiar ca ciobanul cind are oi -miorite prea multe ,mai sacrifica-taie din ele .Mila ,mila …dar asa se procedeaza.
Idee corecta. China si Rusia sunt controlate. Se pun bazele celui de-al treilea razboi mondial (reducerea dramatica a populatiei pe glob si introducerea sclavagismului). Razboiul, ca sa fie cat mai nimicitor, are nevoie de forte egale (fara invingatori, doar pentru ideea masacrelor in masa)
Esti destept. Ai vizualizat exact scenariul.Nu ne mai ramane decit sa ne refugiem in munti si sa pastram ultimul cartus pentru noi insine.
nimeni nu stie nimic.toate sunt speculatii.exista totusi un echilibru de forte intre marile puteri care exclud posibilitatea unui rasboi mondial.gm
Articolul este bun ca mijloc informativ dar prezintă carențe ca intepretarea a faptelor descrise.
În grilă naționalistă aceste fapte se prezintă cam așa:
1. America de Nord nueste o națiune ci un mijloc de acțiune;
2. Occidentul nu este o națiune ci o grupare a celor mai potente grupuri capitaliste tansnaționale: oligarhia financiară oligarhia militară, oligarhia politică etc.
3. Capitalismul actual a depășit faza mai cinstită primitivă a liberei concurențe; ele ste capitalismul monopolist de stat în care averile acumulate permit subordonarea statului ologarhiei generale a capitaliștilor transnaționali. Ceea ce mai poate urma după faza monopolistă de stat nu poate fi decât imperialismul direct. Suntem în preajma unui potențial război mondial pentru reîmpărțirea lumii între principale gripări capitaliste.
4. Capitalismul monopolist și mai ales cel imperialist nu mai au nimic comun cu democrația cu puterea popoarelor. Popoarele pentru capitaliști sunt un simplu număr. În condițiile imperialismului nici un popor nu poate exercita putere politică. Democrația poate fi exercitată doar în cadrul intern al popoarelor. Peste capul popoarelor nu poate fi decât dictatură. DAcă este favorabilă popoarelor este bina dacă este potrivnică popoarelor atunci avem situația prezentă.
5. După dezmembrarea organizației tratatului de la Varșovia americanii au monopolizat puterea la nivel planetar în așa fel încât Europa a devenit sluga Americii și orcasre altă formațiune statală nu poate fi decât victimă în legitimă apărare Prin urmare alinanța BRICS este o modalitate de apărare în fața grupului de criminali internațională aciuiați în America de Nord.
6. Principiul etnic al organizării sociale cere a se permite fiecărui neam a se dezvolta deplin în interiorul teritoriului său fără să deterioreze mediul vital al altei etnii. DAcă se încalcă acest principiu atunci etnicismul revine la forma naturală a luptei dintre specii și nimeni nu mai poate graranta nimic. Naționalismul asociat cu sitemul social capitalist ar putea fi eficient cu condiția ca să nu transceandă frontierele proprii. Această condiție nu este respectată de capitaliști pentru că în sistem legea creșterii necontenite a profictului rupe orice zpgpzuire a comportamentului uman.
7. Orice formațiune statală sau civilă ce poate frâna mersul către imperialism este binevenită și prin urmare și alianța BRICS. Pentru România ar fi precaut să părăsească această falsă Uniune Europeană și să își declare independența națională, după care să realizeze alianțe cu state potrivite pentru o conviațuire pașnică între națiuni.
7. „Pentru Romania ar fi precaut sa parasesca aceasta falsa Uniune Europeana si sa isi declare independenta nationala, dupa care sa realizeze aliante cu state potrivite …”
.
a) Ar fi o prostie fara margini ca Romania sa paraseasca UE. Ce? Daca o va parasi, asa, peste noapte, incompetentii nostri vor deveni automat competenti? Nu e vina UE ca tampitii nostri nu stiu sa absoarba banii ce ni se cuvin. Ci a talharilor si incompetentilor dintre noi si pe care tot noi i-am pus sa ne conduca.
.
b) Romania este independenta. Si este cum n’a mai fost niciodata. Singura dependenta este dependenta apucaturilor de iobag si sluga. Iarasi nu este vina UE ca alesii nostri n’au verticalitate si le place sa umble pe branci in fata oricui. Cand cineva le intinde o mana in semn de salut, „ai nostri ca brazii” o apuca si o pupa pe toate partile.
.
c) Care ar fi statele potrivite cu care Romania sa faca aliante? China? Rusia? Nord Korea?
Ai devenit nostalgic cumva? Tie dor dupa timpurile glorioase cand te trezeai la 4 dimineata ca sa te asezi frumos la coada, in speranta ca vei prinde o juma de kil de carne? Sau un pachet de unt, etc., etc.?
Da Doamne minte romanului!!! Ca-i tare sucit….
Dacă avem libertate de facem ce spune UE și Amrica?
DAcă avem libertate de ne supunem FMI, BM? DAcă avem libertate de ce avem 10 miliarde datorii? DAcî avem libertate de ce nu putem ieși din NATO? Dacă avem libertate de ce suntem șomeri? DAcă avem libertate de ce nu îi putem da pe străini afară din România? Dacă avem libertate de ce suntem obligați de Uniunea Europeană să ne distrugem întrprinderile? DAcă avem libertate de ce nu putem trăi din activitate proprie fără datorii? Dacă avem libertate de ce nu mai avem nici bani nici timp să ne odihnim în stațiuni ca pe vremea socialismului? DAcă avem libertate de ce nu putem face contracte de export și import cu țările din America de Sud și cu Țăările din Asia?
Închinare conducătorilor noștri la oligarhia occidentală este expr4esia lipsei noastre de libertate; dacă nu executăm ordinele ne agresează ca pe iugoslavi, irakieni, libieni, afgani. De acolo vine slugărnicia din lipsă de libertate.
DA aveți libertățile capitaliste: poți să te droghezi, poți să te prostituezi, poți să te pervertești sexual, poți să te îmbolnăvești de sida, poți să îți omori copilul din burtă și ai libertatea capitalistă supremă: poți să te sinucizi!
!!!!!Aplauze prelungite …..pentru acest comentariul.Si noi ce naivi eram in 89 .
Nu m-as hazarda sa trag concluzii pripite. In primul rand, sa ne amintim ca rusii si nemtii au avut un pact semnat cu putin timp inainte ca Germania sa atace Rusia.
Apoi sa ne amintim cum in 1904, marea flota ruseasca din Pacific a fost facuta zob de japonezi intr-un timp record, o noapte. Daca-i lasa americanii din lesa, s’ar putea s’o faca din nou. De data asta va dura mai mult ca-i vorba de doua Flote.
Mie mi se pare aiurea sa se vorbeasca de o Axa castigatoare Moscova-Beijing. Pai axa asta a mai existat. Si???? Razboiul rece a fost castigat de occident n’asa?
Orisice speculatii de genul asta, ajuta complexul militar american ca sa-i convinga pe politicieni sa pompeze mai multi bani in scopuri militare.
Cat priveste capitalismul de tip chinezesc, asta nu este altceva decat un experiment propus tot de americani. In momentul in care SUA se va simti amenintata de acest sistem, s’ar putea sa vedem un colaps economic cum n’a mai vazut lumea: colapsul economic chinezesc. Sau si mai rau, un razboi urat de tot din care aflam ca exista mai mult de doua Chine…
„capitalismul “occidental” economic şi modelul politic democratic este falimentar, pe când ideologia naţionalistă, susţinută de capitalismul de stat, poate proteja suveranitatea, securitatea şi interesele de dezvoltare, reprezintă soluţia viitorului”.
Iată o declaraţie oficială ce se cocea în urmă cu cel puţin un deceniu în analizele politice privind continentul asiatic.
Comunitatea de sens, viteză şi interese, generează alianţe între parteneri aparent ireconciliabili.
Balanţa puterii mondiale se înclină spre echilibru nu datorită setei de putere a ruşilor sau chinezilor ci în primul rând împotriva şarlataniei financiare care a adus omenirea la marginea prăpastiei.
Băsescu a pus pancarte în faţa unor gropi ce urmau a fi astupate pe care scria mare: „Aici sunt banii dumneavoastră”; destul de corect, sincer şi original.
BM şi FMI nu vor putea spune la fel în faţa lumii întregi dacă vor fi întrebaţi unde sunt banii estorcaţi de la miliardele de nenorociţi sau ce au făcut cu ei.
Titlul nu mi se pare inspirat. Nu mă bucur dacă se vor încăiera, vor muri şi români de-ai noştri sau alţi oameni nevinovaţi.
Soluţia ar putea veni prin schimbarea politicii externe americane ce ar trebui debranşate de la interesele băncilor particulare.
Am văzut un copil trimis la joacă în parc însoţit de un labrador(o marcă de câine :))
Cam aşa văd prin comparaţie protejarea unor interese private a câtorva mii de superbogaţi de cupola unei superputeri militare.
Câinele cu siguranţă nu va părăsi copilul la vederea unei pisici.
Forţele americane pot fi blocate şi lăsa de izbelişte „preţioasa” misiune, oricâte măsuri de prezervare s-ar lua.
Merită urmărit.
Asa este! Dupa parerea mea americanul de rind trebuie sa constientizeze acest lucru, deoarece sionismul mondial NU mai are aceiasi forta in federatia rusa (cum a avut-o cindva) ci s-a concentrat in USA si Israel.
John Kennedy se pare ca a fost asasinat (ca si alti predecesori de-ai lui) tocmai ca a incercat sa le confiste masina de facut bani a jidanilor…
Bingo !