Moisescu Corneliu Lucian
21 aprobate

corneliu.lucian46@yahoo.com
86.120.240.83

I-am cerut sus-numitului domn argumente pentru excluderea latinității din formula genetică a românilor. Mi-a răspuns cu textul de mai jos, fără să prezinte nici un argument, decât propria plictiseală când mă aude vorbind de romani, de latini. Ce să-i răspund acestui preopinent?

Ideea romanității, a latinității noastre, aparține culturii și conștiinței naționale românești! Au impus-o personalități de seamă din istoria și cultura noastră, începând cu principele Ioan Caloian (Ioniță cel Frumos) în secolul al XII-lea, cu Coresi, cu Grigore Ureche, Dimitrie Cantemir, B.P. Hasdeu, Mihai Eminescu și alți sute de autori de la care ne-au rămas sute, mii de studii și de cărți pe acest subiect. Mi se face o onoare prea mare când cineva mă consideră exponentul teoriei romanității noastre. Ideea este străveche și n-a părăsit niciodată conștiința românilor.

Că în plămada noastră etnică intră și o contribuție geto-dacă însemnată, chiar decisivă din anumite puncte de vedere, este foarte adevărat, dar acest adevăr a fost descoperit de latiniști ca B.P.Hasdeu abia în secolul al XIX-lea, și a intrat în conștiința populară abia în secolul trecut.

Deci trebuie reținut exemplul, modelul lui Hasdeu, care (1) a intervenit decisiv împotriva celor care minimalizau contribuția latină, romană, la constituirea limbii române ca urmașă directă a limbii latine, și care, totodată (2) a stabilit definitiv rolul important jucat de substratul dacic în etno-geneza și gloto-geneza noastră, românească. A susține teza latinității nu intră în contradicție cu a promova valorile substratului nostru geto-dacic. Mă pot da exemplu în primul rând pe mine! Sunt obsedat de „dacism” încă din liceu, dar mă străduiesc să nu depășesc măsura, condiția de a argumenta științific orice ipoteză. Cum spuneam, mă laud că am identificat componente importante ale substratului geto-dacic în structura limbii române.

Mai zice preopinentul nostru că „Voi macedonenii sunteti stupizi cu ac.teorie pe care doriti sa o imuneti fara nicio logica”… Cum că adică eu aș fi aromân! „Macedonean”! Nu mă deranjează ideea decât în măsura în care eu mă știu altceva. Sunt născut dintr-o familie de mocani, de țuțuieni: tatăl meu Zaharia Coja a avut părinții din Bran și Săcele, iar mama mea, Elena Coja, cu părinți din Rășinari! Toți bunicii mei au fost ciobani!

E drept, când am ajuns și eu să cotrobăi prin cărți, am aflat că cele trei sate au fost întemeiate de ciobani aromâni… Dar amintirea lor s-a pierdut! Datorăm cercetării istorice aflarea acestui adevăr. În familia mea nu am auzit nicio vorbă despre vreo obârșie aromână. Numele de COJA există însă și la aromâni din Albania și Grecia.

E complet neinformat colegul nostru. Nu-mi dau seama ce vârstă are! Oricum, îi urez multă sănătate!

i.c.

 

În răspuns la Ion Coja.

Daci ne-au numit romanii. Stramosii nostrii au fost getii. A se studia traducerile placutelor de la Sinaia. O scorneala este teoria latinitatii noastre care face din ciobani profesori de latina…Va rog sa ma dezabonati. Ma plictisiti cu teoria falsa a latinitatii si a dacilor. Istoria noastra este multimilenara si nu incepe cu Dacia si cu latinzarea unui popor urias. Voi macedonenii sunteti stupizi cu ac.teorie pe care doriti sa o imuneti fara nicio logica. Dta. vad ca desfiintezi si istorici din alte tari….Ai reusit sa ma plictisesti. Ultima postare.