Text recomandat de dl Călin Kasper

.

Puterea Crucii

.
Pe pagina de web odaiadesus.ro, sub semnatura lui Bogdan Mateciuc, am citit un articol tradus dupa Interfax si Pravda, despre puterea rugaciunii si a semnului crucii. Iata acest articol, publicat in noiembrie 2013:

“Oamenii de ştiinţă au dovedit, în mai multe rânduri, puterea semnului crucii, a rugăciunilor şi a slujbelor săvârşite în Biserica Ortodoxă.

Astfel, cercetătorii ruşi au demonstrat urmările concrete ale semnului crucii făcut deasupra mâncării, de pildă. „Am demonstrat că vechiul obicei de a însemna cu Sf. Cruce mâncarea şi băutura înainte de masă are o însemnătate mistică profundă. Această tradiţie are consecinţe practice: mâncarea este purificată în mod real, imediat. Aceasta este o mare minune, care se întâmplă zi de zi”, afirmă electrofiziciana Angelina Malahovskaia de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică din St. Petersburg.

Malahovskaia studiază puterea semnului Sf. Cruci de mulţi ani. Ea a efectuat un număr mare de experimente care au fost verificate în mai multe rânduri înainte de a fi prezentate publicului.

A rezultat că dacă se citeşte rugăciunea Tatăl Nostru şi se face semnul Crucii asupra apei, atunci concentraţia bacteriilor dăunătoare va fi de o sută de ori mai mică. Radiaţia electromagnetică dă rezultate mult inferioare.

Astfel, recomandările ortodoxe de a binecuvânta orice mâncare sau băutură nu au numai o valoare spirituală, ci şi una preventivă.

Apa sfinţită nu este numai purificată, ci ea îşi schimbă şi structura, devine inofensivă şi poate să vindece. Aceasta se poate dovedi cu aparate speciale.

Spectrograful indică o densitate optică mai mare a apei sfinţite, ca şi cum aceasta ar fi înţeles sensul rugăciunilor şi l-ar fi păstrat. Aceasta este cauza acestei puteri unice de a vindeca. Singura limitare este aceea că ea îi vindecă numai pe cei credincioşi.

„Apa «distinge» nivelul de credinţă al oamenilor”, spune Malahovskaia. Atunci când un preot sfinţeşte apa, densitatea optică este de 2,5 ori mai mare, atunci când sfinţirea este efectuată de o persoană credincioasă laică, numai de 1,5 ori mai mare, dar cu un om botezat şi necredincios, fără cruce la gât, schimbările sunt nesemnificative.

Ea a descoperit în special proprietăţile bacteriologice ale apei după ce a fost binecuvântată cu o rugăciune ortodoxă şi cu semnul Sf. Cruci. Studiul a arătat, de asemenea, o nouă proprietate, necunoscută în trecut, aceea a cuvântului lui Dumnezeu de a transforma structura apei, mărindu-i considerabil densitatea optică în domeniul spectral al undelor scurte ultraviolete. Se ştie deja că apa sfinţită de către un preot ortodox nu mai prezintă mişcare browniană şi nu se mai alterează cu trecerea timpului.

Cercetătorii au verificat efectul rugăciunii „Tatăl Nostru” şi al semnului ortodox al Sf. Cruci făcute asupra bacteriilor patogene. Au fost prelevate probe de apă din mai multe surse: fântâni, râuri şi lacuri. Toate probele conţineau stafilococul auriu, un bacil din colon. Ei au constatat că dacă se rosteşte rugăciunea „Tatăl Nostru” şi se face semnul Sf. Cruci peste probele de apă, numărul bacteriilor periculoase scade de şapte, zece, sute şi chiar mii de ori.

Experimentele au fost astfel concepute încât să se excludă posibilitatea unor sugestii mentale. Rugăciunea a fost rostită atât de credincioşi, cât şi de necredincioşi, dar numărul bacteriilor patogene a scăzut.

Cercetătorii au dovedit şi efectul benefic al rugăciunii şi al semnului Sf. Cruci asupra persoanelor. Toţi participanţii la teste au avut presiunea arterială stabilizată şi indicii sanguini îmbunătăţiţi. Impresionant este faptul că indicii sanguini s-au modificat înspre însănătoşire: persoanelor hipotensive au înregistrat creşteri de tensiune, iar cele hipertensive scăderi de tensiune.

S-a observat, de asemenea, că dacă semnul Sf. Cruci este făcut neglijent, de exemplu cu cele trei degete unite incorect sau duse în afara locurilor corecte – mijlocul frunţii, centrul plexului solar şi cavităţile umerilor drept şi stâng – rezultatul pozitiv este mult mai redus sau chiar absent.

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating sfintele moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul „material” al acestui fenomen divin.

„O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică. „Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele din organismul uman, dar ea repară şi structura grav afectată a conştiinţei.”

Profesorul Slezin a făcut ceva de necrezut – a măsurat puterea rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogramele unor călugări în timp ce se rugau şi a captat un fenomen neobişnuit – „stingerea” completă a cortexului cerebral.

Această stare poate fi observată numai la bebeluşii de trei luni, atunci când se află lângă mamele lor, în siguranţă absolută. Pe măsură ce persoana creşte, această senzaţie de siguranţă dispare, activitatea creierului creşte şi acest ritm al biocurenţilor cerebrali devine rar, numai în timpul somnului profund sau al rugăciunii, aşa după cum a dovedit omul de ştiinţă. Valeri Slezin a numit aceasta stare necunoscută „trezie uşoară, în rugăciune” şi a dovedit ca are o importanţă vitală pentru orice persoană.

Este un fapt cunoscut că bolile sunt cauzate mai ales de situaţii negative şi afronturi care ne rămân înfipte în minte. În timpul rugăciunii, însă, grijile se mută pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibilă atât vindecarea psihică şi morală, cât şi cea fizică.

Slujbele bisericeşti ajută şi ele la ameliorarea sănătăţii. Angelina Malakovskaia a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sănătăţii unor enoriaşi înainte şi după slujbă. A rezultat că slujba în biserică normalizează tensiunea şi valorile analizei sângelui.

Se pare că rugăciunile pot să neutralizeze chiar şi radiaţiile. Se ştie că după explozia de la Cernobîl, instrumentele de măsură pentru radiaţii au arătat valori care depăşeau capacitatea de măsurare a instrumentului. În apropierea Bisericii Arhanghelului Mihail, însă, aflată la patru km de reactoare, valoarea radiaţiilor era normală.

Oamenii de ştiinţă din St. Petersburg au confirmat, cu ajutorul experimentelor efectuate, şi că semnul Crucii şi bătutul clopotelor pot să aibă, de asemenea, proprietăţi vindecătoare. În Rusia, în cursul epidemiilor, clopotele bat întotdeauna.

Ultrasunetele emise de clopotele care bat omoară viruşii de gripă, hepatită şi tifos. Proteinele viruşilor se încovoaie şi nu mai poartă infecţia, a declarat Malahovskaia. Semnul crucii are un efect şi mai semnificativ: omoară microbii patogeni (bacilul de colon şi stafilococi) nu numai în apa de la robinet, ci şi în râuri şi lacuri. Este chiar mai eficient decât aparatele moderne de dezinfecţie cu radiaţie magnetică.

În încheiere, trebuie să spunem că apă sfinţită (agheasmă) au numai creştinii ortodocşi. Deşi şi romano-catolicii au o “apă sfinţită”, aceea nu este adevărată pentru că are sare în ea, pentru a nu se altera în timp. Romano-catolicii nu pot sfinţi apa şi, de aceea, adaugă sare în ea. În schimb, un preot ortodox sfinţeşte apa doar rugându-se şi făcând semnul Crucii deasupra ei.”

Ani multi, tanar fiind, am crezut ca cea mai inalta treapta a cunoasterii o reprezinta stiintele exacte. Nimic nu poate fi mai exact decat 2+2=4. Dar oare, in aritmetica incape toata corola de minuni a lumii? Poti descrie cu ajutorul unei ecuatii matematice tot ceea ce ne inconjoara? Mult mai tarziu, am inteles limitele cunoastetrii prin stiinte. Exact ce este mai important, mai inefabil, mai de neinteles, ele nu pot explica, ramanand cu degetul in gura. Fiindca stiintele exacte se bazeaza doar pe minte, cea care primeste informatiile prin organele de simt. Dar “ochiul te minte si urechea te-nseala”, zicea marele Eminescu cu multa dreptate. Iata deci cercul vicios, din care stiintele exacte nu pot iesi.

Exista insa si un alt fel de cunoastere. Cu ajutorul inimii, al credintei in Dumnezeu, al relatiei cu cele sfinte. Este de neinteles pentru persoanele “rationale” cum se face ca oameni precum Parintele Arsenie stia cu mult inainte de a-l lamuri “Pravda” de puterea rugaciunii si a crucii. Unul din sfaturile lui catre credinciosi a fost acela de a face semnul crucii peste mancare. Iata cum un om plin de credinta afla adevarurile fundamentale mult inaintea oamenilor de stiinta, care le afla, daca le afla, tarziu si partial, scarpinandu-se in cap de uimire.

Si eu sunt bucuros ca, citind mult despre Parintele Arsenie, n-am asteptat sa ma lamureasca “Pravda” de puterea rugaciunii. In cartea mea “De la inima spre cer”, am scris despre acest subiect destul de multumitor, zic eu:

” După căderea lui Ceauşescu, în 1990, la începutul lunii august, mă invită Învăţătorul la Bucureşti, la el. Eram deja văduv, nici Nataliţa şi nici Ştefan nu mai erau, copiii erau deja aranjaţi la casele lor, aşa că acasă nu mă mai ţineau prea multe. Oiţele erau la stână, fânul era cosit şi pus în şură, aşa că m-am pus pe tren şi dus am fost. Doamne, ce ne-am mai bucurat! A fost o vreme minunată, cald, soare, cer albastru. Doar căldura sufocantă nu mi-a priit. Şi nici apa, deşi am băut doar apă de la frigider. Dar cu apa de la Sâmbăta, nici nu se putea compara! Era aşa de suspectă la gust, încât, din prudenţă, am făcut cruce deasupra paharului, înainte de a-l duce la gură. Prietenul meu, care nu mă slăbea din ochi, mi-a spus cu mirare:
— Cum, Ilarie, tu tot mai faci cruce deasupra hranei şi a apei, ca la Aiud?
La puşcărie, unul din subiectele mele preferate, despre care povesteam cu mult drag, erau faptele Părintelui Arsenie, parte trăite, multe însă doar auzite. Odată le-am povestit camarazilor despre sfatul Părintelui, care spunea că şi dacă ţi se pune otravă în mâncare, dacă faci semnul crucii deasupra, otrava îşi pierde puterea. Eu făceam semnul crucii peste gamela cu terci şi peste apa pe care o beam cu atâta convingere, încât în curând, toată celula mi-a urmat exemplul. Şi de noi nu s-a legat nici tbc-ul, nici dizenteria şi nici… celulita, boala deţinutului subalimentat căruia, datorită avitaminozei, începeau să i se umfle picioarele ca nişte butuci.”

less