Constantin COJOCARU cu acuzații grave la adresa lui Mugur ISĂRESCU
Contains Link
surena13 hours ago
icannen@yahoo.com92.85.42.202
Cine a spus ca economia romaneasca era necompetitiva si un morman de fiare vechi?
Realitatea este urmatoarea: potrivit legii companiile de stat erau obligate sa exporte prin SCE (societati de comert exterior) care exportau,incasau si uitau sa plateasca. Asa s-au imbogatit Catarama,Voiculescu si majoritatea antreprenorilor din anii 90. Neplatind facturile pentru exporturile efectuate au produs un intreg blocaj in economia romaneasca. Un alt exemplu este societatea care exploata si prelucra aurul care prin lege era obligata sa vanda aurul la BNR care,modificandu-si regulamentele si legea de functionare,a decis unilateral sa nu mai cumpere aur motivand ca pretul va scadea. In 1984 ca urmare a unor studii si cercetari efectuate de BNR s-a stabilit ca aurul va creste de 4-5 ori in urmatorii 20 de ani. In baza acestor studii Romania a efectuat in perioada 1984-1988 o modernizare a minelor, studii geologice etc. in care a investit 1 miliard $ (cam 2 mld azi). Tractorul Brasov a fost inchisa pentru ca era necompetitiva, dar licenta de tractoare a fost cumparata si azi se exporta in Egipt ( http://adevarul.ro/locale/b…. Sa vorbim de fabrica de diamante artificiale? Este foarte corect ca existau ramuri industriale care ramasesera in urma dpdv tehnologic,dar existau si ramuri care erau la nivelul industriei din vest.
In 1992 eram la liceu si la informatica aveam calculatoare compatibile IBM cu tastatura digitala (la Acer Iconia am mai vazut asa ceva).
Ca sa se justifice inceputul jafului care va urma s-a venit cu „industria romaneasca este un morman de fiare vechi”.
In 1989 la 23 mil loc aveam un PIB de 1790 $ (’89) pe loc.,adica 3533$ (2017), azi avem un PIB de 10097$ pe loc la vreo 18 mil,in 1989 aveam 200 $ (1989) pe loc venituri de incasat,azi avem 3900$ pe cap de loc datorie. In aceste conditii real avem 10097%$-3900$=6197$ (2017) sau 3139 $ (1989). Acesta este un calcul simplu in care am exclus activele si capitalul uman. Daca ti se pare normal ca PIB pe cap de locuitor in termeni reali in 27 de ani sa creasca doar de 2 ori sa stii ca nu suntem nici la nivelul Coreei de Nord,cu mentiunea ca acestia sub sanctiuni economice de 2 decenii.
Foarte corect punctul de vedere de mai sus. Cu un singur aspect nu sunt de acord : „Este foarte corect ca existau ramuri industriale care ramasesera in urma
dpdv tehnologic,dar existau si ramuri care erau la nivelul industriei
din vest”…. depinde ce comparam – daca ne comparam cu tehnologiile de varf din vest care de multe ori nu sunt accesibile nici intre state partenere sau nu sunt accesibile nici in cadrul aceleiasi tari (cum e imensa SUA, ce are si tehnologii de ultima generatie dar si produse care apar pe piata sub tehnologii de la inceputul anilor 60 ). Noi eram intr-o zona … confortabila, cu o productivitate peste media mondiala cam in orice domeniu – sa retinem – la acea data. Pentru ca ruperea barierei dintre est si vest a facut ca tehnologia sa se dezvolte exponential in anii 90.
Pe de alta parte ceea ce s-a aratat si mediatizat cand a aparut teoria cu „industria romaneasca un morman de fiare vechi” a fost perdeaua de fum ceausista pe care fiecare intreprindere o avea.
Adica pentru a ascunde tehnologia, uneori de varf sau unicat in Europa sau in lume, la intrare, la primul tronson al unitatii industriale se puneau cele mai jalnice utilaje… unde se facea de obicei ucenicia sau obligatia de munca a celor… prinsi fara loc de munca (pentru cine nu stie – in socialism nu exista somaj iar lipsa unui activitati productive, „statul degeaba” erau pedepsite prin lege ).
In spatele acestei perdele de fum se aflau utilaje la care altii doar visau – unele aduse pe bani grei din afara, altele furate de mult hulita securitate, altele realizate de specialistii romani.
Adaug la cele spuse de colegul nostru : strungurile unicat de la uzinele Vulcan si IMGB, presa de 10.000 to (luata de mult pe degeaba de „investitorii strategici”), masini digitale (comandate cibernetic) de taiat metal de grosimi pana la 300mm, cu „plasma”, realizate in totalitate dupa o idee romaneasca (in realitate un utilaj care folosea tehnologia frecventelor inalte – ceva intre teoriile lui Tesla, Coanda si Gogu Constantinescu), cu mare cautare mai ales in „tehnologiile si industriile speciale” (furate prin anii 90 si „intoarse” apoi din occident, pe filiera germana (parca) …”ca cele mai noi descoperiri ale stiintei”, calculatoare industriale de mare viteza si capacitate (in 88 am fi castigat locul 1 in Europa pe acest domeniu daca un sabotaj nu ne-ar fi clasat pe locul 2 la expozitia externa de profil), calculatoare care la acea vreme aveau capacitatea de a prelucra si stoca intreaga activitate a economiei romanesti pe o perioada de 5 ani. (azi se plang ca nu au sisteme care sa prelucreze date pentru „marirea salariilor” la doar 6 milioane de angajati. In realitate se plang ca prin prelucrarea acestor date se vor scoate la suprafata „clientii politici” care de zeci de ani nu-si platesc taxele si nu platesc asigurarile angajatilor).