de Mihai Munteanu, Daniel Bojin – Rise Project
Bogdan Dragoi – Ministrul Finantelor Publice. La Revolutie avea 9 ani. Tatal sau, generalul (r) Dan Dragoi, avea 36. In deceniul care a urmat, Bogdan si-a dublat varsta, iar Dragoi-senior a facut afaceri cu statul prin companii-paravan infiintate dincolo de Canalul Manecii. Mai tarziu, Bogdan s-a lansal in business pe rampa deja construita de Dan Dragoi. Acum, tanarul a ajuns ministru, iar tatal sau – bogat. Sistemul de relatii de care dispun cei doi Dragoi se reflecta in afacerile lor.August 2008. Bucuresti. Clubul Fratelli. Atmosfera de fite. Cu un trabuc cubanez in gura, sarbatoritul Raymod De Rubeis executa sticle de sampanie, iar Bogdan Dragoi este unul dintre invitatii sai de seama. Fac poze impreuna, cu familia, se tin tovaraseste de dupa umeri. Sunt prieteni. Dar si parteneri de afaceri.Afaceristul expat, Raymond De Rubeis s-a intersectat cu familia Dragoi la Londra in anii ’90. Atunci, De Rubeis lucra pentru grupul Balli. Iar grupul Balli era reprezentat in Romania de Dan Dragoi, tatal actualului ministru. Casa de comert controlata de fratii Alaghband, de origine iraniana, avea interese majore in Carpati – tintind industria metalurgica. In cartierul general al Balli, nu departe de Hyde Park, se puneau la punct strategiile de capusare sau preluare a combinatelor romanesti de stat. Prima lovitura s-a dat la Galati, pe malul Dunarii, printr-o companie infiintata in Londra, pe malul Tamisei.
UN DOLAR DE LA FIECARE. Una dintre afacerile familiei Dragoi a costat fiecare roman un dolar. Decontul a avut loc in 2007, dar lovitura a fost data cu zece ani mai devreme prin firma londoneza Sidex International Ltd. Compania a functionat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea combinatului Sidex Galati, dar si ca intermediar pentru exporturile acestuia. Printre directorii firmei au figurat Dan Dragoi (tatal ministrului de Finante), Gheorghe Ionescu (tatal logodnicului Elenei Basescu) si Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Dragoi). Firma engleza era impartita de grupul Balli (60%) si de combinatul Sidex-Galati (40%).
Compania Sidex International Ltd. fondată în Londra, în septembrie 1997, are sediul pe Stanhope Gate 5. Este, de fapt, o căsuță poștală în cartierul general al Balli Group, acolo unde funcționează toate firmele din holding și unde locuiesc managerii. Trei dintre directorii firmei au fost Dan Drăgoi (tatăl actualului ministru al Finanțelor), Gheorghe Ionescu (tatăl logodnicului Elenei Băsescu) și Raymond De Rubeis (partener de afaceri cu familia Drăgoi). Sidex Internațional Ltd. era controlată de grupul Balli (60%) și de combinatul Sidex-Galați (40%).CĂPUȘA”. Imediat după înființare, compania londoneză a preluat mare parte din activitățile comerciale ale combinatului din Galați. După modelul clasic de „căpușare”, Sidex Internațional Ltd. a funcționat ca broker de materii prime pentru aprovizionarea colosului de stat, dar și intermediar pentru exporturile acestuia.
ÎN COLAPS. Aranjamentul durează doi ani și ceva, după care afacerea intră în blocaj. În 1999, combinatul gălățean ajunge în situația în care nu-și mai poate plăti datoriile către băncile străine și nici comisioanele către Sidex International Ltd. Întreprinderea pierdea 1 milion de dolari pe zi. Datoriile revendicate de bănci și firma londoneză cumulau, în 1999, peste 100 de milioane de dolari. După doi ani de dispute, Sidex International Ltd. se adresează Curții Internaționale de Arbitraj de la Londra pentru a obține aproximativ 50 de milioane de dolari de la societatea gălățeană.
PRESIUNEA. Litigiul cu firma londoneză afectează și negocierile dintre statul român și holdingul Mittal, patronat de magnatul Laskhmi Mittal. Pentru a prelua Sidex, Mittal pune atunci condiția să plătească doar o treime din prețul de vânzare al combinatului siderurgic: adică 25 milioane de dolari. Restul banilor, până la 77 de milioane de dolari, ar urma să fie vărsați de noul proprietar abia după ce întreprinderea gălățeană câștigă procesul la Londra. Ceea ce nu se întâmplă.
IES DIN ACTE. Dan Drăgoi se retrage în iulie 2002 din poziția de director al Sidex International Ltd – Londra. Ce rămâne în urmă: o căsuță poștală din Londra care câștigă zeci de milioane de dolari dintr-un contract păgubos de tip „căpușă” și un litigiu internațional care faultează privatizarea strategică a combinatului din Galați. În ceea ce-l privește pe Gheorghe Ionescu, fostul director FPS – acesta a ieșit din actele companiei londoneze în iunie 2000, la un an după ce întreprinderea de stat a intrat în incapacitate de plată.
49,3 MILIOANE USD. În 2005, „căpușa” fondată de Dan Dragoi și partenerii săi are câștig de cauză. Soluția Curții Internaționale de Arbitraj este favorabilă firmei Sidex International Ltd. în baza contractului încheiat în dezavantajul societății de stat. Și astfel, offshore-ul primește dreptul să execute combinatul siderurgic pentru suma de 49,3 de milioane de dolari. Drept urmare, Mittal plătește banii direct către firma din Londra, dar clauzele din contractul de privatizare îi dau dreptul să-i recupereze de la statul român. Iar statul se execută.
PAGUBA DE STAT. În lunile care urmează, AVAS (fostul FPS) negociază cu Mittal stingerea obligațiilor combinatului, la pachet cu alte pierderi anterioare privatizării – toate consemnate într-un raport de audit întocmit de PricewaterhouseCoopers. În martie 2007, guvernul român anunță că a ajuns la un acord cu Mittal ca AVAS să plătească 24 de milioane de dolari în contul datoriilor către Sidex International Ltd. (Londra) și al celor constatate de auditor. Suma pe care Mittal o primește astfel nu diferă foarte mult de cea pe care același holding a plătit-o direct pe acțiunile combinatulului Sidex: acea primă tranșă de 25 de milioane de dolari. Restul banilor (49,3 de milioane) a fost înghițit de compania engleză ai cărei directori au fost doi tați influenți: cel al ministrului de finanțe și cel al iubitului Elenei Băsescu.
ACTUL FINAL. În septembrie 2011, la cinci ani după ce a încasat cei 43,9 milioane de dolari pe spatele combinatului gălățean, compania Sidex International Ltd. a intrat în dizolvare voluntară. Documentele obținute de RISE Project arată că singurele activități ale firmei de lângă Hyde Park au fost cele legate de combinatul din Galaț. Plus litigiile aferente.
Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, sustine ca in 2001 era student si ca nu poate comenta pe marginea unor afaceri sau negocieri la care el n-a participat.
Explicația e simplă. Nu ne-am interesat. Nu ne-am gândit că sunt oameni care se iubesc mai mult pe ei decât țara. Înseamnă că suntem proști sau ce …?
Eu sunt din Galați și abia acum am aflat aceste informații.
numele meu este SPAM petrica Clej,din Clejani.
stau in Londra si nu am bani de seminte.
Joc table zilnic,asteptand sa primesc bani de la voi,si de la prostia voastra.
Promovati antisemitismul,ca eu sa va combat,voi imi bagati banii in buzunar,pentru care VA MULTUMESC!
„Cum se explica ca asa de multi escroci au facut averi uriase in romania fara a fi verificati de nimeni pentru averile lor ilicite?”
Pai traim in R(r)omania si asta ne ocupa tot timpul, intelighentule, ce mai intrebi aiurea?
Ati neglijat latura politica a afacerii ! Totul s-a petrecut in timpul guvernului Nastase cu complicitatea lui Tony Blair ! Verificati si veti vede ca acesta este adevarul !
cum se explica ca asa de multi escroci au facut averi uriase in romania fara a fi verificati de nimeni pentru averile lor ilicite?gm