CD
1.540 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

PUTIN LA CONFERINȚA DE SECURITATE DE LA MUNCH DIN 2007
De către AHH

În urmă cu 17 ani, pe 10 februarie 2007, președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs la Conferința de securitate de la München, abordând puncte care continuă să aibă relevanță și astăzi.

Să ne reamintim principalele puncte importante din discursul istoric al președintelui:

Cred că modelul unipolar nu este doar inacceptabil, ci și imposibil în lumea de astăzi. Ceea ce este și mai important este că modelul în sine este defect.
Ceea ce se întâmplă în lumea de astăzi este o încercare de a introduce exact acest concept în afacerile internaționale, conceptul de lume unipolară.

• Anumite norme juridice devin din ce în ce mai asemănătoare cu sistemul juridic al unui stat. Un stat și, desigur, în primul rând SUA, și-au depășit granițele naționale în toate privințele. Acest lucru este evident în politicile economice, politice, culturale și educaționale pe care le impune altor națiuni.
Cred că am ajuns la un punct în care trebuie să luăm în considerare cu atenție întreaga arhitectură a securității globale.

• Rolul diplomației multilaterale este în creștere semnificativă. Necesitatea unor principii precum deschiderea, transparența și predictibilitatea în politică este de necontestat.

• Pietrele și blocurile de beton ale Zidului Berlinului au fost de multă vreme distribuite ca suveniruri. Dar nu trebuie să uităm că căderea Zidului Berlinului a fost posibilă datorită unei alegeri istorice – una care a fost făcută și de poporul Rusiei – o alegere în favoarea democrației, libertății, deschiderii și unui parteneriat sincer cu toți membrii marea familie europeană.

Astăzi, ei încearcă să ne impună noi linii de despărțire și pereți. Aceste linii pot fi virtuale, dar încă se împart și traversează continentul nostru. Este posibil să avem nevoie din nou de mulți ani și decenii, precum și de câteva generații de politicieni, pentru a demonta aceste noi ziduri?

Rusia este o țară cu o istorie care se întinde pe mai mult de o mie de ani ca stat și practic și-a exercitat întotdeauna privilegiul de a conduce o politică externă independentă. Nu vom schimba această tradiție astăzi.
Cine dorests sa citeasca intregul discurs in limba engleza il poate gasi la
Sursa: https://globalsouth.co/2024/02/11/putin-2007-munich-security-conference

Trducerea: CD