HALLOWEEN -2022

 

            Sărbătoarea de Halloween are rădăcini străvechi în tradițiile religioase pre-creștine ale celților. Aceștia sărbătoreau încheierea recoltatului la sfârșitul ultimei luni de toamnă care coincide cu sfârșitul lunii Octombrie al lumii creștine. Cu alte cuvinte, acest eveniment avea loc la în noaptea ultimei zile din această lună către prima zi a primei luni de iarnă. Sărbătoarea era numită Samhin. În același timp, sărbătoarea era și una dedicată spiritelor din lumea cealaltă, fapt care ar coincide cu ziua morților (sau sâmbăta morților) din tradițiile românești. La români există trei sâmbete ale morților, între care una cade în prima sâmbătă din luna Noiembrie. Aceste sărbători românești sânt de asemenea pre-creștine ca și cea celtică, toate având, în mod evident, o origine comună veche de multe mii de ani. Această tradiție s-a păstrat la celții din Marea Britanie, anume la irlandezi, scoțieni, la galezi (cei din Țara Galilor) sau la cei din Cornwall sau la cei din Insula Man..

În perioada foametei de la sfârșitul secolului al XIX-lea datorită distrugerii recoltelor de cartofi de către un fungus între anii 1845-1849, aceasta a dus la The Great Potato Famine, foamete care a cauzat moartea a zeci de mii de irlandezi și emigrarea lor în masă în Statele Unite, în Australia și în alte colonii britanice. Înainte de acest moment istoric, această sărbătoare a fost puțin răspândită, dar a devenit tot mai populară odată cu acest influx de populație celtică (irladeză) în țara de peste ocean. De atunci ea a devenit tot mai populară, mai întâi în Statele Unite apoi cu timpul în întreaga lume inclusiv în România, numindu-se Halloween.

Anul acesta am avut cu toții marea surpriză ca Peter Thiel, bun prieten cu Elon Musk să invite cca 150 de miliardari și un număr de celebrități de peste ocean ca să sărbătorească Halloween-ul la cetatea Bran de lângă Brașov. Desigur evenimentul a fost o surpriză plăcută pentru noi toți, evenimentul fiind legat în același timp și de celebrul personaj, cunoscut în lumea mare ca Dracula, iar pentru noi cei din țara care l-a născut el fiind unul dintre cei mai mari domnitori ai noștri.

Am avut surpriza (nu tocmai plăcută) să văd și să aud pe posturile de televiziune românești tot felul de bazaconii, cum că invitații la festivitatea de la Bran ar fi știut că se află undeva în Transilvania, fără să știe că această Transilvanie ar fi o parte a României. Am convingerea că toți cei care au venit la acest eveniment au știut foarte bine unde se află. În schimb, ceea ce nu au spus sau cel puțin a fost trecut cu vederea este faptul că Elon Musk a mai fost și anul trecut în țara noastră, invitat fiind de Ovidiu Toma, un tânăr antreprenor român de numai 36 de ani, cu studii în Elveția, acesta fiind în același timp și ginerele miliardarului român, Ioan Niculae, patronul mai multor afaceri de succes din România. Pentru cine nu a auzit de Ovidiu Toma, menționăm că este fondatorul CryptoDATA, o companie românească cu activități în domeniul securității cibernetice și de inteligență artificială. Tot compania sa a inventat o mașină electrică autohtonă numită Momentum care urmează să intre în curând în producția de serie. În legătură cu această mașină, Elon Musk a fost invitat la București anul trecut unde cei doi au discutat despre posibilitățile de producere a acesteia în România. Se pare că între cei doi antreprenori cu preocupări similare s-a legat o prietenie strânsă căreia îi putem atribui și evenimentul de la Bran, fapt despre care mass-media din România pare să nu știe mai nimic. Oare așa să fie?

Din câte pot spune, presa românească scrisă a vorbit foarte puțin despre Ovidiu Toma, iar televiziunile s-au întrecut în a-l ignora spunând doar că Elon Musk a invitat la petrecerea respectivă și un miliardar român al cărui nume era trecut sub tăcere! De ce atâta „discreție”? nu putem spune și de aceea ne abținem să emitem vreo ipoteză. La noi presa vorbește despre câte în lună și în stele, despre toate relele din lume, dar mai deloc despre oamenii de valoare români și despre realizările lor mărețe.  Se vorbește doar despre hoți, escroci de tot felul, nenorociri și dezastre naturale sau mai puțin naturale. Nu pentru că la noi, vezi doamne, nu pot avea loc astfel de evenimente de mare importanță și totuși dacă ele se manifestă este mai bine să le trecem cu vederea ci pentru că la noi negativismul este o boală veche care nu vrea să dispară. Din nefericire.

Dușmani înverșunați ai poporului român ajutați de alogeni bolnavi de antiromânism au distrus acum 30 de ani toată industria românească care așa cum era ea nu era plăcută unora și trebuia distrusă cu orice preț (blestemați fie ei toți în vecii!). Eu nu pot să le doresc acestor ticăloși, dușmani ai poporului român, decât să aibă ei parte de tot ce ne doresc ei  nouă!

Cu toate acestea din fericire, mileniul în care am intrat vine cu oameni noi, cu idei, cu tehnologii noi și am ferma convingere că în curând „vom fi din nou ce-am fost și chiar mai mult”, dar mai întâi să ne lepădăm cât mai repede de toți nenorociții din politică, din presă și de pe unde mai sânt ei și atunci fi-vom în stare să facem o țară mai mândră ca soarele pe cer.

Mihai Vinereanu

Vaideeni, 31 Octombrie, 2022