Victor Grigor
295 aprobate

grigor.victor@yahoo.com
188.27.145.228

 

Nu ma minunez de faptul ca diversi amatori nu cred in romanizare, ma mir ca un lingvist ca domnul Vinereanu poate emite o asemenea judecata. Sa compari statutul limbii latine din Imperiul Roman cu statutul latinei sau slavei din Evul Mediu, dovedeste o lipsa serioasa de cultura istorica. Latina medievala din Europa de Vest si slava medievala (din Tarile Romane) n-au fost limbi impuse de niste cuceritori , cu scopul de a asimila si integra intr-un stat unic diverse populatii supuse, ci niste instrumente de integrare culturala si religioasa, utile unor elite existente in state aflate intr-o unitate de tip federal, adica intr-o unitate multipla ( in sensul dat de Heinrich Wolfflin). Nimeni nu urmarea, deci, in Evul Mediu, latinizarea lingvistica a ungurilor, germanilor sau polonezilor.

In schimb, ungurii, germanii sau slavii aveau tot interesul ca in statele lor de tip national sa asimileze pe toti romanicii gasiti acolo( ceea ce s-a si reusit in foarte mare masura). Un amator poate, fara riscuri serioase, sustine ca in Germania nu s-a produs nici o romanizare, ca doar n-o sa-i cerem sa citesca VITA SEVERINI! Asa ca pare foarte normal ,pentru unul ca el, sa nu creada in romanizarea unor popoare, in situatia in care nu exista nici un izvor literar care s-o dovedeasca, daca nu crede nici cand acestea exista si sunt la indemana oricui. Dar cand un doctor in lingvistica sustine asemenea elucubratii, da foarte prost, pentru ca dovedeste nu numai ca n-are suficiente cunostinte de istorie( ceea ce este foarte grav!) , ci si ca _ ceea ce este si mai grav!_ nu l-a citit nici pe marele lingvist Eugen Coseriu, care subliniaza in numeroase randuri ca nu poti fi un lingvist rezonabil daca nu ai cultura generala necesara.

Sa vedem acum cum stam cu inscriptiile latine din zona Dunarii: Dalmatia(57-612)_7500; Noricum(I-VI)_2000; Panonia inf. (81-377)_ 1300; Panonia Sup. (10-380)_3500; Moesia Sup.(33-285)_ 1300); Moesia Inf. (I-IV)_ 1500; Dacia (102-268)_3000! In concluzie, in Dacia, intr-un secol si jumatate, s-au produs mai multe inscriptii in latina decat in toate celelalte provincii dunarene in care stapanirea romana a fost mult mai indelungata, exceptie facand Dalmatia, in care ea a durat cinci secole jumatate( cam 1300 de inscriptii per secol) insa , in medie , per secol, Dacia ocupa si aici primul loc cu aprox. 1800!

A presupune ca populatia dunareana din Imperiu nu stia latineste, este echivalent cu a spune ca populatia din Macedonia , Tracia si Frigia nu stia greceste. Oare pe ce limba se intelegeau intre ei ,si cu bastinasii , militarii britoni, asturi, mauretani, sirieni, traci, macedoneni , iliri sau germani stationati in Dacia? Uitati-va numai sa vedeti pe ce limba se inteleg intre ei militarii ceceni , cerchezi , abhazi, bureati etc. din armata rusa… Observati , de asemenea, pe ce limba se inteleg intre ei bulgarii, gagauzii, grecii, tatarii, ucrainenii sau germanii din districtul Odesei. Oare cum au ajuns ei azi sa fie numiti _rusofoni? In lipsa rusificarii? Nu m-ar mira sa-mi spuneti ca limba rusa nici nu exista, la ce ratiune aveti.