George Simion, atac de la tribuna Parlamentului: „Finlanda s-a opus aderării României la Schengen” – VIDEO

Deputații și-au întrerupt, miercuri, vacanța parlamentară, fiind convocați în ședință extraordinară.

Mai exact, Camera Deputaților a fost convocată în sesiune extraordinară, miercuri dimineață, pe ordinea de zi figurând ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

Printre aleșii neamului care au venit la Parlament s-a numărat și liderul AUR. Care a adus în atenție subiectul aderării României la Schengen. „Intrarea țării noastre în Schengen mai interesează pe cineva?”, a întrebat George Simion, de la tribuna Legislativului.

Simion: Obiectivul nostru ca popor l-a urmărit cineva?

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor a arătat cu degetul atât în direcția președintelui Iohannis, cât și a șefului Guvernului, Nicolae Ciucă, dar și a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, despre acesta din urmă susținând că „lipsește cu desăvârșire”.

Nu știu dacă mai există cineva la Cotroceni, de 7-8 ani parcă nu se vede lucrul ăsta, înțeleg că avem un prim-ministru, îl cheamă Nicolae Ciucă, ministrul de Externe e sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Ne-ați convocat astăzi, pe repede înainte, de pe-o zi pe alta, în Parlament pentru un vot formal, necondiționat, pentru o aderare binevenită a Finlandei și a Suediei la NATO, dar obiectivul nostru ca popor l-a urmărit cineva din structurile care ar trebui să reprezinte politica externă a României? Intrarea țării noastre în Schengen mai interesează pe cineva? Finlanda este unul dintre cei mai duri critici ai României și cel mai puternic contestatar a aderării României la Schengen”, a susținut Simion, miercuri, de la tribuna Parlamentului.

A dat exemplul dialogului Turcia-Suedia

Președintele AUR susține că românii au primit „basme” de la ministrul de Interne, cu trimitere la recentele declarații făcute de către liberalul Lucian Bode, cu privire la aderarea României la Schengen.

„Avem exemple de dialoguri directe (…) pragmatice între țări care sunt în NATO. De exemplu, am văzut dialogul dintre Turcia și Suedia din ultimele săptămâni. Noi la nivel de politică externă, în general la nivel de politică și de interes al națiunii române, nu contăm! Nu s-a pus nicio condiție! Și deși noi vom vota și participăm la această ședință – dragi colegi și dragi cetățeni ai României – trebuie să vă zic că trăim niște ani în care se rescrie istoria noastră, trăim niște ani în care liderii puternici luptă pentru națiunile lor. Și ceea ce primesc românii astăzi sunt niște basme povestite de către ministrul de Interne, despre faptul că aderarea țării noastre la Schengen este aproape o certitudine. Sper din suflet să ne regăsim interesul națiunii române”, a mai afirmat Simion.

Bode: „În luna septembrie ne propunem să…”

În ședinta de Guvern de miercurea trecută, din 13 iulie mai exact, ministrul Bode a anunțat ce discuții a avut la Praga, unde a participat la Consiliul informal Justiție și Afaceri Interne.

„În marja Consiliului Justiție și Afaceri Interne (…) am avut posibilitatea să am o întâlnire bilaterală cu doamna comisar Ylva Johansson, ocazie cu care i-am solicitat sprijin pentru urgentarea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen. Vreau să spun, domnule prim-ministru, că suntem în etapa în care așteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni (…) la nivel tehnic. În luna septembrie ne propunem să realizăm, cu experții din statele membre, această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022, prima reuniune a Consiliului JAI, să fim în măsură să prezentăm toate detaliile solicitate și să îndeplinim toate condițiile tehnice astfel încât decizia să fie una favorabilă României”, a spus Bode, de față cu premierul Ciucă și cu ceilalți miniștri aflați la ședința de la Palatul Victoria.

Șeful MAI a mai spus că „România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen”.

„Am încredere, domnule prim-ministru, că România se află pe drumul cel bun și că beneficiază, și în urma realizării obligațiilor asumate și în contextul securitar din regiune, arătând că securitatea frontierelor naționale și securitatea frontierelor Uniunii Europene este asigurată. Totodată, ne propunem ca, sub președinția cehă, să avem dosarul de extindere a spațiului Schengen aprobat și aici mă refer la cele trei țări, evident: Bulgaria, Croația și România, citindu-le în ordine alfabetică”, a mai spus Bode, în ședința de Guvern din 13 iulie.