Pe vremea când totul era măreț și se construiau mituri din plastilina…

…un clasic al literaturii române scrisese o fabulă – imagini în antiteză despre libertate. O pasăre îi spunea unui șoarece că ea zboară către soare pe cerul senin, bea roua dimineții, bucură oamenii, în timp ce el, nefericitul, se ascundea prin cotloane întunecoase, se hrănea cu resturi, se speria de orice, ș.a.m.d. În loc de morală,autorul ne spune că scena se petrece în stomacul unei pisici… Autorul era Aurel Baranga, prezent în manuale pe atunci, astăzi uitat. Evident, nu acea creație era studiată în manuale și nici nu știu dacă mai poate fi găsită pe undeva, dar antinomia dintre măreț și derizoriu m-a obsedat. Mă obsedează și acum, când mituri noi se suprapun pe altele vechi, stomacul pisicii este un depozit de gaze naturale care ne transmite cât de mică este lumea în care trăim, cu libertățile noastre cu tot…

O realitate lumească, banală, prețul energiei, de neînlocuit în viața noastră de acum, a explodat în prag de iarnă și amenință să transforme în ruine măreția marilor proiecte, iar oamenii să devină ostatecii circumstanțelor și guvernelor. Gazele naturale și-au cam multiplicat costul în două-trei luni, petrolul se scumpește mai încet, dar la fel de dureros, și lucrurile s-au complicat subit. Se mărește inevitabil prețul energiei electrice, se va scumpi tot ceea ce omul face, dar mai ales hrana cea de toate zilele, pentru că, la urma urmei, îngrășămintele agricole se produceau din gaze naturale… Probabil că ar fi momentul să reînvățăm lecții de altădată, când viața noastră nu depindea de energia electrică. Deocamdată, vom simți imediat doar facturile de iarnă și e greu de crezut că prețurile vor reveni de unde au pornit. Când furtuna se va liniști, vom fi fericiți că prețul energiei a crescut doar de două ori, nu de cinci. Totul se suprapune pe o lume ce nu-și revine încă din zguduitoarea și ubicua pandemie, lume aflată și în plină reconfigurare a unor priorități de ordine mondială.

Ciudat, dar se vorbește foarte puțin despre speculațiile cu energie de pe bursă în prag de iarnă, acolo unde se pot câștiga sume enorme cumpărând astăzi la un preț și vânzând peste o săptămână la altul de câteva ori mai mare, întreținând volatilitatea prețurilor. Dar dacă la aceste jocuri participă și actori mult mai grei decât cei obișnuiți? A fost suficientă o aliniere nefavorabilă a unor circumstanțe mai puțin luate în calcul, ca nevoia de hidrocarburi să crească în toată lumea și să dea peste cap cam tot ce ne spunea teoria despre cerere și ofertă, despre preț și marfă. Redescoperim șocați că energia este o marfă specială, de care toți au nevoie, dar puțini o au, iar posesorii își pot permite practicarea vechiului principiu al tocmelilor din târg, nu-ți convine, nu cumpăra. Ca de obicei, se caută vinovații, se regizează explicații, se proiectează măsuri pentru diminuarea efectelor asupra populației, dar se ocolește miezul problemei – zăpada și gerul au devenit probleme de securitate națională. Cum deja ne-am obișnuit, primele acuzații au fost adresate Gazprom-ului, apoi au apărut în public informații că acesta nu și-a încetat niciodată obligațiile contractuale, a livrat pe conducte cât s-a contractat, prețurile lui sunt mai mici decât cele de la bursă, instituția sacră a pieței libere, că este gata să-și mărească cu până la 15% livrările, cu condiția ca tranzacția să-i fie și lui avantajoasă. Pentru creșterea cantităților de gaze naturale vor fi necesare investiții în zonele de extracție și trebuie să aibă siguranța că beneficiarul nu se va răzgândi după ce trece hopul. Argumentele țin de comerț și negocieri, oferta rămâne și nu a trecut neobservată chiar dacă războiul informațional oficial continuă. Experți americani afirmă că în Europa criza energetică a apărut din cauza reducerii producției proprii și a creșterii cererii pe piețele asiatice. Totul pare o neputință a UE, care a coborât ștacheta și a făcut din Gazprom adversar geopolitic.

Exact în toiul crizei, la Moscova s-a desfășurat o reuniune mondială pe tema energiei și acolo s-au auzit multe lucruri care vor influența piața. Printre altele, s-a reiterat că nici … Rusiei nu-i convin prețurile exagerate la energie, pentru că se vor mări costurile importurilor sale, ele nu vor putea fi compensate prin export de energie, pentru că ponderea acesteia în PIB s-a redus considerabil în ultimul timp, locul a fost luat de alte exporturi… De asemenea, s-a vorbit despre consum real și cerere, Gazprom a transmis beneficiarilor europeni că este un partener sigur și va rămâne în piața concurențială, atât prin conducte, unde prețurile sunt legate de petrol, deci mai mici deocamdată, pe bursă, dar și pe piața gazelor lichefiate. Practica de până acum a demonstrat că piața petrolului poate fi temperată prin decizie comună a principalilor exportatori, dar acest lucru nu se poate pentru gazele naturale și nimeni nu garantează că prețurile la energie vor reveni acolo unde au fost cu câteva luni în urmă. UE continuă lupta cu Gazprom.

Uniunea Europeană s-a constituit cu decenii în urmă ca soluție pentru … eliminarea îndelungatei confruntări franco-germane. Inițiativa a avut succes câteva decenii, pentru că, la origini, a fost o asociere între state cu aproximativ aceleași niveluri de dezvoltare, cu multe elemente de civilizație comune, interese care stimulau eforturile colective, un tandem ce susținea reconcilierea în toate formele și sub o umbrelă americană de siguranță. Nu era nevoie de prea multe eforturi pentru a-și demonstra atractivitatea, chiar și lumea comunistă îi căuta colaborarea. De aceea, lărgirea a fost un proces în care UE punea condițiile, a rămas și acum organizație centripetă, care atrage candidați promițându-le prosperitate. Avantajul apartenenței la UE ca răsplată a contat mult în integrarea euroatlantică și extinderea NATO. Uniunea Europeană s-a lărgit rapid, dar cam în același ritm și-a pierdut principalul avantaj, cel al omogenității inițiale. Poate acesta este adevăratul motiv pentru care organizația a temperat procesul primirii de noi membri, apoi s-a produs acea lovitură cu efecte pe termen îndelungat a Brexit-ului.

Astăzi UE include state cu niveluri de dezvoltare extrem de diferite, piața unică internă le avantajează tot pe cele cu nivel ridicat de dezvoltare, iar normele juridice comunitare susțin acest avantaj, chiar dacă oferă (…teoretic șanse egale tuturor membrilor !) În organizația de astăzi, ierarhia nivelurilor de dezvoltare este cam aceeași ca la începuturile Comunității cărbunelui și oțelului, pentru majoritatea membrilor, dar cine a fost bogat atunci este acum și mai bogat… Grecia a fost salvată de la faliment cu câțiva ani în urmă doar pentru a nu compromite proiectul și a nu stimula tendințele independentiste… Circulația capitalului, forței de muncă și a mărfurilor este sacră în spațiul comunitar, dar de ani buni în înteriorul lui se practică cea mai cinică și unilaterală migrație ca expresie a libertăților: forța de muncă spre Vest, doar mărfuri spre Estul comunitar și consumerist, condamnat, astfel, la sărăcie și dependență perpetuă… Tandemul franco-german își păstrează doar aparențele sub presiunea ultraperformantei economii germane.

(B.Ion)