surena surena_surena@outlook.com 86.122.243.249 |
În răspuns la Sorin.Iulian Mareș nu există operație militară, corect este termenul operațiune militară. Știu că acum e la modă Belatus în loc de Bielorusia sau Kîrkîstan in loc de Kirkizia, deși poporul e kirkiz. Militarii de pe timpul lui Sun Zi au făcut acțiuni militare cunoscute ca operațiuni militare. Acum cu HATO-NATO-OTAN ne fudulim cu operații militare. La vremuri noi, cuvinte noi . Cum sună operație aeriană sau operație de desant? Sună ca dracu’ ! De aceea și „gheneralii doftori” folosesc operațiune aeriană și operațiune de desant aerian sau desant aerian. Tu îți dai seamă cât de ridicol ești când spui că „operația de apărare antiaeriană a Ucrainei ” nu a funcționat la capacitate in loc de operațiunea de apărare aeriană a Ucrainei. Asta cw să nu mai spun de „operație navală”… Ce „operezi” bre? Pentru a evita ridicolul in care s-au pus „gheneralii doftori” cu „operație”, află că folosesc și operațiune și ca să fie corect politic operațiune militară nu a fost scos din limbajul militar, nici nu avea cum. Apropo…in rusă Putin a spus clar operațiune militară pentru că rușii, mai tolomaci, folosesc operația in alte scopuri….In 2002 pe când se afla la o întâlnire HATO ( așa spun rușii la NATO) iritat de un reporter ce îl sâcâia cu drepturile omului in Cecenia, Putin i-a răspuns: ” dacă vă plac atât de mult musulmanii extremiști și vreți să vă deprepuțați, pentru asta vă invit la Moscova. Avem specialiști buni, am să recomand ca la operație să v-o taie în așa fel încât să nu vă mai crească niciodată”. |
Draga redactie,
cer medierea si doresc un răspuns fara ekivoc nu a la Radio Erevan! :))
Repostez:
Sureno,
ia de bun ceea ce ti-am scris eu! Daca nu vrei este dreptul tau … dar eu si altii zambim ironic!
Si pe timpul lui Ceașcă si acum existau doar termenii: Directia Operații si nu Operațiuni, Operații militare de nivel Operativ sau Strategic! Nu stau sa-ti explic diferenta! Idem Teatru de Operatii Militare si nu Operațiuni! Forteaza-te putin si afli adevarul! Nu fi precum știrista care spune cu okii bulbucați: Compania 3 Tancuri, cu accent pe ultimul ”a” in loc de primul!
Ia de aici:
https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/08/STRATEGIA-MILITARA-A-ROMANIEI-1.pdf
*deskide link-ul, da Ctrl-F, scrie in caseta ”operațiune” nu gasește nimic, scrie ”operație” și din 4 elemente gasite poate intelegi macar una!
**La fel a scris si Tucidide, al tau! :))
***Vezi ca incet-incet devii la fel de insalubru ca ”acel” surena, sau esti tot tu?
PS-și pentru a nu ramane cu privirea in gol la poarta noua, mai ia odata, cu rever:
OPERÁȚIE, operații, s. f. 1. ****Activitate efectuată de unul sau de mai mulți oameni cu o anumită calificare în vederea atingerii unui anumit scop; acțiune efectuată de un aparat, de o mașină etc. în cadrul unei munci specifice; p. gener. acțiune, lucrare. 2. Acțiune terapeutică chirurgicală, efectuată asupra unui organ sau a unui țesut bolnav; intervenție chirurgicală. 3.**** Acțiune militară de mare amploare, în vederea realizării unui plan strategic sau a sarcinilor subordonate acestuia. 4. (În forma operațiune) Efectuare a unei tranzacții financiare sau comerciale; înscriere într-un registru a unei tranzacții efectuate. 5. (Mat.) Procedeu prin care se obțin unul sau mai multe elemente ale unei mulțimi. ♦ Regulă după care se face un calcul sau se aplică o construcție matematică; executare a unui calcul. [Var.: operațiúne s. f.] – Din lat. operatio, -onis, fr. opération, germ. Operation.
sursa: DEX ’09 (2009) adăugată de LauraGellner acțiuni
operație sf [At: VULCAN, T. 100 / V: ~iune, (înv) ~ioane sfp, ~răciune / Pl: ~ii și (îvp) ~rății / E: lat operatio, -onis, fr opération, ger Operation] 1 *****Activitate efectuată de unul sau mai mulți oameni (cu o anumită calificare). 2 Acțiune efectuată de un aparat, de o mașină etc. în cadrul unei munci specifice. 3 (Pex) Lucrare. 4 Intervenție chirurgicală. 5 (Mil) *****Acțiune militară de amploare în vederea realizării unui plan strategic sau a sarcinilor subordonate acestuia. 6 (Mat) Procedeu prin care se obțin unul sau mai multe elemente ale unor mulțimi. 7 (Mat) Efectuare a unui calcul. 8 (Fin) Efectuare a unei tranzacții financiare sau comerciale. 9 (Fin) Înregistrare a acestei tranzacții într-un registru.
sursa: MDA2 (2010) adăugată de LauraGellner acțiuni
***In toata literatura militara nationala de specialitate veti intalni formularea *Operatie(a) ofensiva sau Operație(a) de aparare … etc si nu ^Operațiune! Pe mine nu ma intereseaza cum folosesc aceasta expresie unii de pe la Tv, eu vreau sa stiu daca DEX mai este valabil sau nu!
In asteptarea unei note de trecere sau un re… (eventual rere…) astept cu emotie verdictul ce sunt sigur ca va veni cu celeritate, intrucat Surena o poate intoarce ca la Buzau!