SUA declara ca fondul alocat Holocastului a fost fraudat
Prima pagină
SUA declara ca fondul alocat Holocastului a fost fraudat
SUA declara ca fondul alocat Holocastului a fost fraudat
2 februarie 2011 de Ion Coja Holocaust , Textele altora 9 comentariiEdit
Articol scris de MOSI SECRET

Publicat la data de 9 Noiembrie 2010

Text re-publicat după 7 ani

*

„In timp ce fugea de nazisti in 1941, o fetita de 11 ani evita bombele lansate de avioane in timp ce traversa raul Dniper in Ucraina, gasind in final refugiu in Donetsk, unde ea si mama ei au trait ascunse pana la eliberarea din 1944.

Un baiat in varsta de 13 ani a fugit din Kiev impreuna cu mama sa si sora mai mica, ascunzandu-se prin beciuri si hambare, iar uneori in paduri, unde de cele mai multe ori stateau cu saptamanile.

Aceste povesti sunt cateva dintre miile de declaratii date de imigrantii batrani care cer daune din partea guvernului german, banii venind dintr-un fond creat pentru ajutorarea supravietuitorilor persecutiei naziste.

“Dar multe dintre aceste povesti sunt simple creatii sau exagerari de fapte, comise de un grup de 6 angajati si custozi ai fondului, aflat in New York”, au declarat marti procurorii federali. Alti unsprezece acuzati, ce nu au legatura directa cu fondul, au recrutat si indrumat solicitanti ai programului.

De-a lungul a 16 ani, suspectii au utilizat documente de identificare false, au analizat arhivele guvernului si si-au insusit istoria Holocaustului pentru a putea realiza o frauda de peste 42 milioane $, conforn unui act de acuzare deschis marti in Manhattan, de catre avocatul Statelor Unite, Preet Bharara.

Actul de punere sub acuzatie precizeaza ca inculpatii – multi dintre ei din Brighton Beach, Brooklyn – recrutau oameni prin intermediul ziarelor scrise in limba rusa, oferind ajutor persoanelor care solicita compensatii de la conferinta evreilor cu pretentii materiale de la Germania. In cele mai multe cazuri, actualele experiente ale supravietuitorilor au fost manipulate sau adaptate pentru a fi incadrate de cerintele fondului; o data ce platile erau aprobate, acuzatii primeau mita de la solicitanti, mai precizeaza actul de punere sub acuzatie.

Datele de nastere au fost alterate astfel incat sa para ca persoanele traiau la momentul celui de-al Doilea Razboi Mondial; anecdote despre cum au supravietuit in conditii inumane intr-un teritoriu ocupat de nazisti au fost folosite de mai multi solicitanti; fotografiile au fost refolosite in zeci de solicitari independente.

Conspiratia a fost proiectata pentru doua programe derulate de Claims Conference. Conferinta a fost infiintata in 1951 pentru ai compensa pe evreii, victime ale persecutiei naziste; guvernul german a alocat bani incepand cu urmatorul an si continua sa o finanteze.

Unul dintre programe, cunoscut ca Hardship Fund, ofera compensatii pentru evreii deveniti refugiati cand au fugit de nazisti; majoritatea acestor plati au ajuns la oameni din fostul bloc sovietic, care nu a fost sub ocupatie nazista directa, care au fugit de inaintarea nazistilor, conform rechizitoriului. Fondul acorda o plata unica de aproximativ 3.600$

Al doilea program, numit Article 2 Fund (Fondul Articolului 2), plateste daune supravietuitorilor care au trait ascunsi, sub o falsa identitate, intr-un cartier evreiesc sau celor care au fost incarcerati intr-un lagar de concentrare. Acest program acorda plati lunare de aproximativ 411$ supravietuitorilor care au un venit anual mai mic de 16.000$.

“Aceasta presupusa frauda este atat substantiala cat si exasperanta”, a declarat domnul Bharara la conferinta de presa ce anunta rechizitoriul. Acuzatiile sunt rezultanta unei investigatii realizate de Biroul Federal de Investigatii ce a durat mai mult de un an. Agentii B.F.I. au arestat marti dimineata 11 inculpati; 5 dintre ei fusesera deja acuzati.

Fiecare suspect este acuzat ca a avut un rol in crearea, completarea si prelucrarea cererilor frauduloase din partea unor solicitanti care nu ar fi trebuit sa fie eligibili pentru plata daunelor. Semen Domnitser, directorul ambelor programe pana la data concedierii, 3 februarie, este acuzat de a fi lider. Una dintre responsabilitatile sale ca director implica revizuirea tuturor cererilor inainte de a fi trimise in Germania.

“Conferinta pentru compensatii a devenit suspicioasa atunci cand angajatii au primit doua cereri intr-un interval de 2 saptamani, ce prezentau fapte similare” a declarat Gregory Schneider, vice-presedintele executivului organizatiei. Acestia au inceput sa caute modele si dupa ce au descoperit alte probleme au alertat B.F.I. in decembrie 2009.

Pana in prezent anchetatorii au descoperit aproape 5000 de cereri false datand din 2000 pana in 2009 pentru Hardship Fund, cumuland o pierdere de 18 milioane $. De asemeni au descoperit 658 de cereri frauduloase din 1993 pana in 2009 pentru cel de-al doilea fond, cu pierderi de aproximativ 24,5 milioane $.

“Dl Schneider a declarat ca furtul sa ridicat la mai putin de 1% din cererile depuse inca de la inceputurile cele doua programe „. El a spus ca organizatia sa a prelucrat 630.000 de cereri pentru cele doua fonduri in ultimele 2 decenii. El a mai zis ca suspecta ca cei aproximativ 6.000 de oameni implicati in aceasta frauda sunt o combinatie a celor care au fost constienti de faptul ca au fost comise fraude si cei care poate au fost manipulati.

La intrebarea adresata domnului Bharara daca cele cateva mii de oameni vor fi acuzati de frauda acesta a raspuns “Investigatia este inca in desfasurare”.

In exemplu fetei de 11 ani care a traversat raul Dnieper, cererea sa include un document guvernamental de la Uniunea Sovietica unde datele si locatiile primei scolarizari au fost alterate ca sa para ca se ascundea atunci. Documentul de asemenea omite in mod fals existenta fratelui, iar ea a declarat ca mama ei a murit, ceea ce a determinat imposibilitatea operatorilor programului de a verifica faptele.

Barbatul care a depus actele ce descriau suferintele sale ca baiat de 13 ani a falsificat documente guvernamentale pentru a arata ca a mers la scoala primara in Kiev, cand el de fapt a studiat in Leningrad, oras care nu a fost niciodata ocupat de nazisti.

Desi operatorii fondului sunt din Midtown, majoritatea fraudelor s-au petrecut in Brighton Beach, cunoscut si ca Mica Odessa datorita numarului mare din comunitate a imigrantilor ucrainieni.

“Dora Grande, patroana unei afaceri de pe strada Brighton nr.12, a creat documente de identitate false folosite in marea parte a cererilor de plata”, precizeaza rechizitoriul. Valentina Romashova, care locuia in Brighton Beach, lucra la o firma de avocatura ce redacta anunturi in ziare scrise in limba rusa.

La complexul de lux de pe malul marii unde locuieste doamna Romashova, un vecin, Victor Kason, 85 ani, si-a amintit de propria tinerete din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. El a spus ca avea 14 ani, cand a fost mutat la un ghetou din Lodz, Polonia. El si parintii sai au fost apoi mutati la lagarele de concentrare; el a supravietuit, dar parintii lui nu au supravietuit.

“Au comis o crima” a spus domnul Kason inculpatilor, adaugand ca nu o cunostea pe domnisoara Romashova. “Lasa-i sa plateasca”.

Khristina Narizhnaya contributed reporting.

A version of this article appeared in print on November 10, 2010, on page A1 of the New York edition