Senatul României a adoptat o lege care pedepsește antisemitismul cu închisoarea. Răspândirea „ideilor sau concepțiilor antisemite” atrage o pedeapsă de minim 3 luni de pușcărie.
Senatul României a adoptat un proiect de lege care pedepsește drastic orice formă de antisemitism, așa cum este acest fenomen definit în opinia inițiatorilor actului normativ.
Astfel, „Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului” a primit votul senatorilor, însă forul decizional este Camera Deputaților.
Actul normativ prevede închisoare de la trei luni la trei ani pentru promovarea în public, sub orice formă, a unor idei, concepții sau doctrine antisemite, pentru utilizarea în public a simbolurilor antisemite (drapele, insigne, uniforme, sloganuri etc.), precum și pentru confecționarea, vânzarea, răspândirea ori deținerea în vederea răspândirii a acestora;
închisoare de la un an la cinci ani pentru distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, prin orice mijloace, a materialelor antisemite (imagini, mesaje text, conținut audio-video etc.);
închisoare de la trei la zece ani pentru inițierea, constituirea, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei organizații cu caracter antisemit.
Conform inițiatorului, Silviu Vexler (minorități) „prin antisemitism se înțelege atât percepția referitoare la evrei exprimată ca ură împotriva acestora cât și manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva evreilor, îndreptate împotriva evreilor sau ne-evreilor ori a proprietăților acestora, împotriva instituțiilor comunităților evreiești sau lăcașurilor lor de cult”. De asemenea, „prin organizație cu caracter antisemit se înțelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care își desfășoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepțiilor sau doctrinelor antisemite. În această categorie pot fi incluse organizațiile cu sau fără personalitate juridică, partidele și mișcările politice, asociațiile și fundațiile, societățile reglementate de Legea societăților nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și orice alte persoane juridice care intră sub incidența prezentei legi”. Prin simboluri antisemite, inițiatorul înțelege „drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antisemitismul”.
Iar prin „materiale antisemite se înțelege: imagini, mesaje text, conținut audio-video, precum și orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antisemitismul”.
În expunerea de motive, se susține că „necesitatea adoptării unui act normativ distinct care să introducă măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului decurge și din faptul că propagarea în public a ideilor, concepțiilor și doctrinelor antisemite, precum și a simbolurilor sau materialelor antisemite, în special pe internet și prin intermediul rețelelor de socializare, nu au putut fi combătute prin intermediul mijloacelor legislative aflate la dispoziție în prezent.
În același timp, promovarea luptei împotriva antisemitismului trebuie să fie avută în vedere într-un context mai larg, alături de lupta împotriva intoleranței, discriminării, rasismului, xenofobiei etc.
Este important de menționat că în 2018 se împlinesc 80 de ani de la introducerea în România a legilor rasiale și antisemite, care au constituit catalizatorul Holocaustului pe teritoriul românesc”, iar adoptarea legii menționate anterior „va reprezenta atât un instrument legislativ esențial, cât și o expresie a puternicului angajament politic de a acționa hotărât împotriva tuturor formelor de manifestare ale acestei percepții, bazată pe ură împotriva evreilor”.
Recent, premierul României s-a întreținut la Tel Aviv cu premierul Israelului, iar anul trecut, președintele Iohannis a fost premiat de o influentă organizație evreiască din SUA.
.
Nota redacției: Am auzit deseori acest reproș la adresa evreilor: Evreii nu au măsura justă a lucrurilor. Evreii au adeseori dreptate, dar prin exagerare ajung să piardă contactul cu realitatea, cu adevărul. Am auzit vorba asta și la Petre Țuțea: nu au măsură evreii!
O dovadă că așa stau lucrurile o constituie și legea de mai sus, penibilă ca text juridic și iresponsabilă ca intenție. Are în spatele ei susținerea lui Aurel Vainer, al cărui urmaș în Parlamentul României este tinerelul care semnează legea. A lui Vainer și a altor specialiști din cadrul Comunității Evreiești.
Din informațiile mele, în Israel, inclusiv în presa din Israel, se aud reproșuri foarte aspre la adresa acestor lideri, de teapa lui Vainer sau Ioanid. Nu este de mirare că în România de azi, guvernată de niște incompetenți și impostori, comunitatea evreiască împărtășește soarta întregii societăți românești. Unde sunt evreii ca Nicolae Cajal sau Dorel Dorian, cu care puteai angaja un dialog, ca între oameni serioși, care se respectă ca adversari de idei, dar și ca practicanți ai acelorași principii de comportament civic.
Am motive să critic și să deplâng partidele politice în toată libertatea, guvernul, parlamentul, preșidenția. Dar, după legea nouă, nu și „instituțiile comunității evreiești”, care devin astfel niște entități intangibile, ceea ce constituie o prostie și o ticăloșie deopotrivă.
Sunt convins că legea de mai sus nu va fi luată de nimeni în serios și nu va băga pe nimeni în închisoare. Dacă parlamentarii noștri o vor vota, fără nicio obiecție, se vor mai face de rîs și de rușine încă o dată! A câta oară?!
Dar nu văd instanța judecătorească sau procurorul care să ia în serios această înseilare, dovadă de prostie iudeo-românească. Prostie și ticăloșie deopotrivă, precum spuneam!
Până atunci sper să se audă și vocea vreunui evreu care nu se regăsește în matrapazlâcurile așa zișilor lideri ai comunității, în contrabanda cu acuzațiile de anti-semitism, acuzații tot mai penibile, mai jalnice, mai caraghioase. Mai neserioase…
ion coja
Comenteaza