Marius Albin Marinescu Justitiarul

07:37 (Acum 9 ore)

către mineionIon

Domnule profesor,

Setările dumneavoastră de pe site nu-mi permit să postez comentarii, așa că răspund aici la întrebarea dumneavoastră privind afirmația lui Eugen Ionesco despre Mihai Șora:

Pagina din jurnalul eseitului si brancusologului Barbu Brezianu, care ar aduce la lumina dezvaluiri socante despre unul din intelectualii prestigiosi de azi, Mihai Sora, fost ministru al invatamantului la inceputul lui 1990, este postata de Andrei Badin blog.

Despre Mihai Sora se stia ca fusese apropiat de marxism la inceputurile comunismului. In pagina sa de jurnal, Barbu Brezianu relateaza o discutie pe care o avusese cu Eugen Ionescu, in primavara anului 1991, la Paris.

Din aceasta pagina reiese ca Eugen Ionesco il acuza pe Mihai Sora ca ar fi fost turnator la Securitate.

Transcrierea acestei pagini este urmatoarea:

„Barbu Brezianu: (…) Ma intreaba ce cred despre Sora (…) Numai bine.

Eugen Ionesco: „In 1940 si ceva era la Paris, era comunist si m-a indemnat sa colaborez cu romanii iar Rodicai i-a propus chiar sa lucreze la Ambasada. Finti a refuzat. Este un suspect.”

„Sa afle toata lumea. Sa nu fie ascunsa atitudinea lui de atunci. De la mine sa se stie. Cind a vrut sa revina in Franta nu i s-a mai dat voie. A fost turnator”, se arata pagina din jurnalul lui Barbu Brezianu.

Andrei Badin mai publica, de asemenea, si un fragment dintr-un interviu pe care Mihai Sora l-a acordat revistei „Observatorul Cultural”.

Fragmentul este urmatorul: „Intre 1938 si 1948 ati avut o bursa la Paris. V-ati intors la Bucuresti in 1948, sa va vedeti parintii, si n-ati mai putut reveni in Franta. Comunistii v-au blocat plecarea. Regretati ca n-ati revenit in Franta, ca nu v-ati implinit ca intelectual francez de origine romana?
– Nu regret nimic. Tin foarte mult la tara asta. In Franta faceam parte din Partidul Comunist. Venind in Romania m-am trezit din utopie”.

.
Nota redacției. N-am știut până zilele trecute că circulă acest „zvon” despre numitul Mihai Șora. Am ținut la dînsul știind că „l-a cunoscut pe Căpitan”! Un noroc pe care nu l-a meritat… Nu e ușor să știi cum să te porți la 100 de ani! Cine să te învețe?!…