*

Eminescu proto-legionar

„Este bine să se știe că Mihai Eminescu este un proto-legionar, ideile sale stau la baza ideilor politice ale lui Cuza, Nae Ionescu, Codreanu și Sima.”

Dau peste o foaie rătăcită, salvată fără voia mea, căci merita să fie salvată: paginile 5 și 6 din revista Totuși iubirea, nr 30, din iulie 1991. Pe pagina a 6-a, sus, într-un articolaș semnat A.P., este comentat un text apărut în revista Baricada, cu răspusurile date de criticul literar Ion Negoițescu la un chestionar propus de Liviu Vălenaș. Citez un fragment din cele spuse de cunoscutul, la vremea sa, critic Ion Negoițescu:

„A fost de neînțeles pentru mine, că Piața Universității s-a desfășurat sub „patronajul” portretului lui Eminescu, agățat în balconul Facultății de Geologie. Chiar dacă șochez, este bine să se știe că Mihai Eminescu este un proto-legionar, ideile sale stau la baza ideilor politice ale lui Cuza, Nae Ionescu, Codreanu și Sima.”

Ion Negoițescu este un autor cu autoritate, critic literar, dar și istoric literar, bun cunoscător al literaturii române moderne, de după 1800, dacă este să ne luăm după Istoria Literaturii Române pe care a scris-o, pare-mi-se neteminată… Nu mai știu care este „cota” sa azi, dar ani de zile, cât a trăit, Ion Negoițescu a contat printre primii cinci-șase critici literari. Cu alte cuvinte, este un autor care știe el ce …scrie, atunci când afirmă că Mihai Eminescu este un proto-legionar, că ideile sale stau la baza ideilor politice ale lui Cuza, Nae Ionescu, Codreanu și Sima…

Ion Negoițescu nu este original prin aceste aprecieri. Constantin Papanace, unul dintre cei mai importanți legionari din exilul românesc, încă de la începutul anilor 50 publicase un studiu substanțial intitulat Mihai Eminescu – un mare precursor al legionarismului românesc.

Firește, pentru Constantin Papanace era un motiv de satisfacție să vadă în Eminescu un precursor al ideilor politice pentru care camarazii săi și-au dat și viața, mulți dintre ei!

Într-o variantă caricaturală, au încercat și cominterniștii „obsedantului deceniu” să facă din Eminescu un precursor al ateismului bolșevic, al tezei luptei de clasă etc., publicând fragmentar, incomplet, poemul Împărat și proletar…

Constantin Papanace și Ion Negoițescu au însă perfectă dreptate. E lucru sigur că dacă legionarismul a apărut în România, de unde încet-încet se întinde azi în toate cele patru zări ale lumii, asta se explică prin existența lui Eminescu ca reper fundamental pentru orice român demn de acest nume!

Nu insistăm asupra acestui aspect, vom publica cu prima ocazie câteva pagini din cartea lui Papanace. („Prima ocazie” referindu-se la momentul când amicul A. B. C. îmi va înapoia prețiosul volum…) Până atunci ne facem datoria patriotică de a denunța autorităților publice, preocupate cu aplicarea legilor anti-legionare, persoana cu care trebuie să înceapă orice strategie serioasă, coerent articulată, de combatere a legionarismului românesc: numitul Mihai Eminescu! Născut la… domiciliat în… CNP numărul…

Cât privește legionarismul care înflorește în Italia, în Spania, în Rusia, în Polonia, în interiorul și în afara UE, am câteva idei despre cum ar trebui combătut! Le pun la dispoziția lui Alexandru Florian, într-o întâlnire față către față, pe un teren neutru și cu arbitru, martori, medic etc., tot tacâmul necesar pentru ce va urma! Dacă n-o să-i placă…

Ion Coja

Buriaș, 19 mai 2016

Post scriptum. Pe Ion Negoițescu nu l-am cunoscut, nici măcar nu știu cum arăta!… Dar era cât pe ce să-l cunosc! Să-l cunosc bine!…
Pe vremea celibatului meu, rămânând încă o dată cu bagajele puse la ușă de o gazdă ursuză și hapsână, un coleg de facultate, I.V. Șerban, m-a dus pe Ana Ipătescu să văd un apartament, în care se eliberase o cameră. Apartament elegant, spațios, cu vreo cinci camere, dintre care una ar fi urmat să fie a mea. Celelalte erau locuite de scriitorul Ion Negoițescu, mi-a spus colegul meu… Mi-a plăcut „locația”, nu mai țin minte de ce tranzacția nu s-a încheiat! Abia după o vreme, aflând toate datele problemei, mi-am dat seama că, fără să știu, glonțul îmi trecuse pe la tâmplă!… Ce mă făceam eu, ce se alegea de biografia mea romanțată, dacă apucam, măcar pentru o noapte, să mă mut pe Ana Ipătescu mai devreme decât mi-era sortit?!…
Căci până la urmă am locuit și pe Ana Ipătescu, dar la alt număr: 11 A… Într-un apartament mai mic. Unul normal. Sub toate aspectele…