Decalogul unei şanse irosite
Președintele României Klaus Johannis, în încheierea summit-ului de la Sibiu cu participarea liderilor Uniunii Europene a conchis: „putem scrie împreună viitorul U.E.”. Și l-au scris în 10 puncte pe care le pun la dispoziției dumneavoastră, cu unele aprecieri. Declarația Summit-ului, în preambul, anunță participanții și scopul „adunării” este fără un obiectiv clar, cert și concret! Recitiți: „Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun”. Ați reținut? Ei nu s-au întrunit pentru a propune programe, strategii, pentru viitorul Uniunii Europene, ci „pentru a discuta”, așa, la o șuetă. Dar „discuția” asta a produs ceva util? Nici vorbă, ei vor să „privească înainte”, nu să făptuiască, ci doar să contemple, să-și imagineze, că privind în neant, își vor lărgi orizontul.
Am auzit pe un domn neromân, dar participant, declamând: „Am reușit să avem un summit al unității, al determinării noastre de a avansa proiectul U.E., ca proiect fără precedent de democrație, de stabilitate și pace. Un proiect atât spre interior, cât și spre exterior, spre vecini”. Ați înțeles de ce s-au întrunit? Când reporterul l-a întreabat dacă intrarea României în Schengen a fost abordată, a schiţat o grimasă, de ziceai că l-a înjurat și a răspuns obraznic: „acest summit nu a avut pe agendă această temă”. Alo, alo! Păi, unde se regăsește această unitate între membrii UE, când un prim-ministru, din țara unde drogurile se consumă „legal”, când un ziarist îl întreabă, când va fi admisă România în Schengen, pe un ton superior, ne zice: „Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună”! Și, dacă-l priveai atent, jurai că nu-i drogat.
Dar care sunt cele zece puncte ale Declarației de la Sibiu, pe care să le analizăm mesajul, semantic, și teleologic, pentru a le releva importanța. Am să le înserez integral, pentru a putea fi disecată fiecare expresie sau cuvânt:
1.– „Vom apăra o singură Europă – de la Est la Vest și de la Nord la Sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv”.
Păi, nu se poate! Trebuie să vă limitați doar Europa din U.E.! Pentru că, mai sunt 20 de state europene independente care nu fac parte din Uniunea Europeană. O să apărați și Marea Rusie sau Turcia? Păi, voi nu aveți logistica necesară, mai ales acum, după ce Regatul Unit v-a părăsit. Nu uitați! Președintele Donald Trump a promis că vă apără, doar dacă plătiți! Art. 5 din Tratatul N.A.T.O. nu se activează, pentru a apăra membrii, fără acordul S.U.A. și în anumite condiții! Ultima frază e ridicolă. Cum oprește U.E. „diviziunile”, adică părăsirea U.E., când Regatul Unit a plecat deja, Cehia vrea un referendum, iar Ungaria amenință cu „diviziunea” dacă nu i se respectă suveranitatea. Punctul 1, o frază enunțiativă fără posibilitate de implementare, utopică.
2. „Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison”.
Uniți, în cuget și simțiri, la unison? Hai că asta-i bună! Cei mari se ceartă cine să conducă Europa, să-și desemneze obedienții. Nu se înțeleg de câteva luni, sunt evident, opozanți! Între Franța cu Germania, sunt divergențe ireconciliabile, pentru desemnarea Procurorului șef european! Germania pledează pentru un procuror nearian, abuziv, inculpat penal, preferându-l unui eminent jurist francez! Dar pentru candidatura președintelui Comisiei Uniunii Europene, sunt uniți? Aiurea! Frau Angela Merkel, vrea un neamț la președinția Comisiei Europene, pe mediocrul politician Manfred Weber, după alegerile din 26 mai a.c. Domnul președinte Macron vrea un francez. Deci și aici sunteți în mare divergență! Unde e unirea?
3. .„Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect”. Am mai citit o dată pct. 2. Care e diferența semantică între „vom sta alături unii cu ceilalți … și ne vom exprima la unison” cu afirmația din acest punct, „ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere” – uniți bine și la rău, pentru a căuta soluții comune! Ori nu cunosc sensul cuvintelor, ori Declarația e apă de ploaie! Redactorul primise ordin ca Declarația să conțină 10 puncte, Decalogul de la Sibiu (sic!), și în lipsă de teme dezbătute, și de inspirație, repetă cuvinte, grafiate diferit, dar cu același sens semantic.
4. „Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate”.
Și acest punct e ambiguu și irealizabil. Dacă nemții își protejează modul lor de viață, iar pe al nostru îl ignoră, livrându-ne produse alimentare de proastă calitate, etichetate ca în Occident, dar în realitate sunt falsificate, nu e bine! Înseamnă că modul de viață este alterat intenționat, deci, modul nostru de viață nu e protejat.
Nici cu aprecierea statului de drept nu pot continua ca și până acum, cu dublu standard. Se compară corupția din Germania, în valoarea de sute de miliarde euro, prin mită, evaziune fiscală, spălare de bani, escrocheriile băncilor, iar nouă ne pun eticheta de corupți? E strigător la cer! În Germania cu cea mai mare corupție din lume, escrocii nu sunt pedepsiți, nici măcar judecați, doar să dea înapoi ce au furat, iar pe noi oficiali ai U.E. ne acuză de fapte mizerabile, ce nici prin gând nu le-a trecut românilor. Un exemplu recent din Mediafax – 21 04 2019: „Grupul auto Volkswagen a fost condamnat în S.U.A. la 3 ani de supraveghere judiciară”. Potrivit hotărârii Instanței federale din Detroit: « Acesta este un caz de fraudă deliberată şi masivă », a argumentat judecătorul Sean Cox, aprobând şi amenda penală de 2,8 miliarde de dolari”. Consiliul Europei a avertizat Germania să intensifice lupta anticorupție. Dar, „Bundestagul nu a implementat jumătate din propuneri”. Nu vă e rușine corupților!
5. „Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre”.
Unde contează cel mai mult rezultatele şi, mai ales, pentru cine? Sigur, dacă Rheinmetall va vinde cele 173 de transportoare blindate Armatei Române, iar noi le vom plăti cu milioane de euro, pentru nemți contează! Dar pentru noi? Dezastru! Noi vom închide industria noastră de apărare, deși blindatele produse de români sunt la fel de performante. Ce speranțe să-și mai facă românii, când lor le este interzis „a acționa cu ambiție și hotărâre”, fiind îndepărtați de Uniune! Mereu amenințări cu activarea art. 7 din Tatatul U.E., că li se va suspenda dreptul de vot.
6. „Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politică”.
Asta cu principiul echității este cel mai mare neadevăr. O sfidare obraznică! Principiul echității nu admite dublu standard în nici un domeniu de activitate. Cum, îți permiți tu, Uniune abuzivă, să nu-mi acorzi subvențiile pentru agricultură la fel ca la francezi și nemți? De ce ei au dreptul la o subvenție de trei ori mai mare? Dar medicamentele livrate către țările din Est, de ce nu conțin substanță activă în cantități necesare, la fel ca cele comercializate în Occident? Sau vreți să se ajungă la epidemii devastatoare? Dar subvențiile alocate pentru protecția mediului, conservarea și ameliorarea capitalului natural al Europei, de ce sunt discriminatorii, funcție de țară? Sutele de mii de hectare cu pădure defrișată abuziv, de firmele occidentale, care, pe lângă pagubele aduse, mediul arată ca după Apocalipsă, dar subvențiile U.E. nu vin pentru a mai ameliora această catastrofă ecologică.
O fi echitabil, noi să respectăm Deciziile și recomandările Uniunii Europene, ale GRECO, în problema corupției, iar Germania să le ignore? Și nu spun eu, ci un institut al Ministerului de externe german: „Corupția companiilor germane în Grecia este de notorietate de mai mulți ani, dar cazurile nu au fost urmate de procese”. Dar și exemplul de la noi, cu E.A.D.S. este elocvent. Ai noștri corupți au fost pedepsiți cu închisoare, iar de germanii mituitori, nu s-a atins nimeni. Echitabil.
7. „Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile”, stipulație pe care o cred. Dar nu pentru țările din Est! Ambițiile, deseori, contrare țărilor din Est, sunt evidente. Franța și Germania, precum și câțiva sateliți ai lor, vor „crea mijloace potrivite”! Cum ar fi admiterea sau excluderea din Spațiul Schengen, instituirea sau ridicarea M.C.V.-ului, mai ales că acum Anglia, nu mai poate să li se opună. Nu e exclus să suprime subvențiile, să limiteze dreptul la vot în Parlament, sau, de ce nu (?), după crearea Procuraturii europene, să pună sub acuzare chiar pe Prim-ministrul guvernului sau chiar Statul în culpă! „Mijloace potrivite ambițiilor”, de ce nu, ar fi chiar un penitenciar european!
8. „Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului al XXI-lea”.
Această prevedere pare a fi fezabilă și de perspectivă. Poate fi implementată cu o condiție: să se accelereze politica de coeziune, astfel că fiecare țară a Uniunii Europene să dispună de condiții socio-economice asemănătoare. Aceasta situație ar crea șanse egale tinerilor în țara lor iar vânătoarea de creiere s-ar diminua mult.
9. „Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali”.
Oare, dacă investim în „puterea pașnică”, bănuind a fi structurile de educație, cultură și morală, o să fim exonerați de flagelul terorist de sorginte islamică sau de extremă dreaptă? Dintotdeauna aceste valori au protejat cetățeanul, dar eficiența lor a fost mereu discutabilă. Investiția în „puterea coercitivă” e o rezolvare, desigur, dar și aceasta dacă e folosită cu inteligență. Puterea coercitivă nu trebuie să dăuneze democrației! Iar dacă am deveni „state polițienești” am încălca spiritul punctului 4 din Decalog : democrația și statul de drept!
10. „Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice”.
Formularea „Europa va fi un lider mondial” este globalistă. Competența Uniunii trebuie să se limiteze la spațiul său și la competența sa materială limitată. Uniunea Europeană nu-și poate asuma includerea și a celelalte 20 de țări europene, în „ordinea internațională bazată pe norme”.
Pretinsa mea analiză, s-a limitat doar la unele utopii sau cuvinte prețioase înserate în text, declarații și declamații ale unor lideri europeni, care în final au rămas în divergență, contrar „Decalogului” de la Sibiu, fără certitudinea unui consens viitor. Am citit părerea domnului Remus Borza din „Q-Magazine”, care mi s-a părut pertinentă, și la care subscriu. Summit-ul de la Sibiu, citez: „A reprezentat pentru România o fereastră de oportunitate în a-și crește prestigiul și respectabilitatea. Șansă irosită, câtă vreme președintele Johannis a transformat acest summit într-un eveniment de campanie, atât pentru el, cât și pentru liberali. De fapt, acesta a fost obiectivul nedeclarat al tuturor participanților la summit-ul de la Sibiu. O repetiție, pentru popularii și socialiștii europeni, cu câteva zile înainte de europarlamentare”.
Păcat. Summit-ul de la Sibiu, pare a fi fost o mare nereușită a U.E. Unde sunteți voi, marii oameni ai Europei, „Doamna de fier” – lady Margaret Teacher, președintele Valéry Giscard d’Estaing sau cancelarul Helmuth Kohl?
Comenteaza