Eminescu despre ruși: „lipsa unor asemenea spirite de adâncă înțelepciune și de un adânc sentiment pentru bunurile ce înnobilează omenirea este cauza acelui gol sufletesc care-și caută compensație în glorii sângeroase și în cuceriri. „

2022-06-24T10:39:33+03:0024 iunie 2022|Amestecate|

4 Comments

 1. Andrei 28 iunie 2022 la 11:21 pm - Raspunde

  Eminescu si Codreanu… ctitori ai nationalismului românesc ai românismului, sunt convins ca zilnic exista romanii care se roaga pentru ei si in acelasi timp lor !

 2. Codrin S 24 iunie 2022 la 10:34 pm - Raspunde

  Interesant cum poetul, el insusi de sorginte quasirusa, pe numele lui adevarat de Eminovici, inainte de a fi fost botezat literar de Maiorescu, este atat de vehement impotriva rusilor si amical cu Olanda, o tara dominata de jidovii pe care el se parea cu nu prea ii admira.
  De altfel si Creanga era un infocat rusofob, caci presa vremii avea grija inca de prin anii 1830 sa se alinieze, ca si acum, cu propaganda iudeo-europeana.

  • Victor Grigor 25 iunie 2022 la 12:22 pm - Raspunde

   Draga Codrin, Eminescu n-a avut nici o origine quasirusa. Bunicul sau patern provenea din Banat unde se practica bibecunoscuta politica de sarbizare a numelor rom^nesti, asa cum in Bucovina se practica politica de rutenizare a lor iar in Transilvania,de maghiarizare. Numele sau se compune din radicalul EMIN ( ” administrator”, „functionar” pe turceste) si sufixul sarbesc – ovici. Nu Maiorescu l-a „botezat literar”, ci Iosif Vulcan, cu ocazia debutului junelui Mihai Eminovici in 1866 in revista infiintata de acesta la Budapesta_ „Familia” , cu poezia „De-as avea”.Atitudinea sa anti-rusa este pefect justificabila din toate punctele de vedere. Mirarea dvs. este dovada unei cunoasteri superficiale , atat a istoriei rom^nilor, cat si a operei jurnalistice a celui despre care Lucian Boia zicea ca a fost abuziv numit de catre urmasi_ „Rom^nul Absolut”. Asa ca , puneti mana pe carte si cititi-i opera, precum si istoria noastra moderna, ca sa nu mai aveti ocazia unor noi mirari atunci cand va veti mai intalni si cu alte texte „rusofobe” semnate de cel care , prin cultura pe care o poseda, v-ar putea determina , in situatia in care ati deveni constient , prin comparatie , de lacunele celei pe care va bazati in acest moment, sa exclamati , precum altadata Eminescu la debutul sau literar: „De-as avea”-o! Lectura placuta!

 3. Sorin 24 iunie 2022 la 10:17 pm - Raspunde

  E un paradox, totusi. Rusia a avut o coloana culturala fenomenala in unele domenii, precum literatura sau muzica (cu unele nume mari a fost si Eminescu contemporan). Totusi, acele minti luminate n-au reusit sa influenteze semnificativ si sa cizeleze cat de cat acel popor. Pacat.

  In fine, care ar fi nota redactiei la articolul lui Eminescu?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top