CD
718 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

„DRUMUL MĂTĂSII” DIN VEST ERA MORT DIN NASTERE
De Pepe Escobar

Nimeni nu își mai amintește astăzi că Departamentul de Stat al SUA a venit cu propria sa idee a “Noului Drum al Mătăsii” în iulie 2011, anunțată oficial de secretarul de stat de atunci Hillary Clinton într-un discurs în India.
Scopul Washingtonului, cel puțin în teorie, a fost să relege Afganistanul cu Asia Centrală/de Sud, privilegiind totuși securitatea în fața economiei.

Promisiunea a fost pentru a „transforma inamicii în prieteni și ajutorul în comerț”. Realitatea a fost însă să împiedice Kabulul să cadă în sfera de influență Rusia/China – reprezentată de Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO) – după tentativa de retragerea a trupelor americane în 2014 (Imperiul a ajuns să fie expulzat oficial abia în 2021).

Drumul Mătăsii american ar fi permis în cele din urmă aprobarea unor proiecte precum conducta de gaze naturale TAPI, linia de electricitate CASA-1000, instalația de energie termică Sheberghan și un inel național de fibră optică în sectorul telecomunicațiilor.

S-a vorbit mult despre „dezvoltarea resurselor umane”; infrastructură de construcție – căi ferate, drumuri, baraje, zone economice, coridoare de resurse; promovarea bunei guvernări; dezvoltarea capacității „părților interesați locali”.
Până la urmă, americanii au făcut mai puțin decât nimic.
Chinezii insa, jucând jocul lung al rabdarii, vor conduce renașterea Afganistanului, după ce au așteptat cu răbdare ca Imperiul să fie expulzat.

La rândul său, Afganistanul va fi binevenit în adevăratele Noi Drumuri ale Mătăsii: Inițiativa Belt and Road (BRI), completată cu finanțare de către Banca Drumului Mătăsii și Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB) și interconectarea cu Coridorul Economic China-Pakistan. (CPEC), coridorul BRI din Asia Centrală și, în cele din urmă, Uniunea Economică Eurasia (EAEU) condusă de Rusia și Coridorul Internațional de Transport Nord Sud (INSTC) condus de Iran-India-Rusia.

Acum se poate vedea usor cum se contrastează initiativa serioasa a Drumului Matasii cu promisiunile servitorilor imperiali, al cărui „nou” concept strategic se rezumă la războiul extins împotriva Sudului Global/subdezvoltat și nu numai – inclusiv galaxiile exterioare. Cel puțin acum știm insă că dacă NATO ar fi vreodată tentat sa mearga înapoi în Afganistan, atunci ne așteaptă din nou un alt ritual de umilință chinuitoare.

Sursa: http://www.informationclearinghouse.info/57115.htm

Traducerea: CD

Nota:
Iadul nu are o furie mai mare ca Imperiul blestemat. De parcă toate bombardamentele cu daunele colaterale în serie si anii de ocupație nu ar fi fost suficiente mizerii, un Washington razbunator și-a depășit performanța furând efectiv 7 miliarde de dolari de la banca centrală afgană: adică fonduri care aparțin a aproximativ 40 de milioane de cetățeni afgani nenorociti.

Daca Adevarul este prima victima a razboiului, atunci este sigur ca visteria tarii atacate este a doua victima a razboiului.