Victor Grigor grigor.victor@yahoo.com 188.27.147.32 |
În răspuns la nicu cohen.Draga Nicusor, Oamenii mai slabuti intelectual au idei putine dar fixe. De ani de zile matale sustii trei lucruri : 1. Imperiul Roman a fost o organizatie criminala; 2. Vaticanul , ca succesor al Imperiului Roman, face toate relele de pe lumea asta; 3. „Rum^n” inseamna „sclav”. Indiferent cate si ce fel de dovezi iti va aduce cineva, in lipsa neuronilor si culturii, elemente absolut necesare unei procesari corecte a datelor, nimeni si niciodata nu va reusi sa te convinga ca sustii niste idiotenii…facandu-ne sa-i dam incaodata dreptate deplina lui Anton Pann care, dupa ce in povestea despre femeia care-si insulta mereu barbatul, zicandu-i „paduchios”ne-a aratat pana unde poate merge incapatanarea omului prost, ne indica la final si singura solutie eficienta in asemenea cazuri. Faptul ca matale te mai exprimi verbal, dovedeste ca apa nu ti-a ajuns inca pana la gura…dar nu ne-ar mira ca in curand sa-ti auzim numai zgomotul produs de gestul strivirii repetate si cu inversunare intre unghii, deasupra capului imersat, a paduchilor care iti populeaza imaginatia. |
Nea Grigore , ma bucur ca ai retinut ! Ma onoreaza ! ca mi-ai acordat atentie ! La evrei e o vorba , nu publicitatea critica e rea , ci mai rau este daca nu nu te critica nimeni ! :)))
In alta ordine de idei , desi cu tovarasul CD am avut contradictii , in ultima perioada omul s-a mai luminat adica s-a prins de vrajeala si chiar a pus pe tapet dar nu l-a bagat nimeni seama ! Tot respectul CD si continua sa investighezi .
Intr-un film cu Sergiu Nicolaescu , marele actor Silviu Stanculescu a avut o replica tare : „tot ce ne inconjoara e minciuna „………
Am remarcat ca omul s-a putinizat complet , dar n-am stiut ca e cineva in spatele lui. Acum insa constat si eu ce valabila e vorba aceea: „In spatele oricarui barbat de succes se afla intotdeauna o femeie puternica”.
Ura fata de occident e, in general, apanajul acelorasi tip de oameni. Pe de alta parte si imperiul roman a fost….ei bine, un imperiu. Dintr-o serie de puncte de vedere diferit fata de celelalte (urbanizarea, constructia unei infrastructuri moderne, conceptul de civis romanus etc. Ajungi imperiu insa, intrand intr-un fel sau altul peste altii. Cu forta militara, aplicand principiul divide et impera, prin clientelism apoi anexare (Moesia, teritoriul icenilor…). Mai poate, de asemenea, cineva, privind istoria imperiului roman, sa afirme ca fenomenul de globalizare ar fi ceva nou, un fenomen de sfarsit de sec. 21 (si sfarsit de sec.20)?
Sper ca nu te referi la mine ! Ai face o mare greseala! Nu fac decit sa expun punctul de vedere fara partinire . Pentru mine nu exista „occident „, nu exista „orient” , exista numai relatii sociale .
Asta inseamna o viziune reductionista asupra vietii. Exista si altfel de relatii decat cele sociale: cele cu Divinitatea, cu Lumea, cu natiunea din care facem parte, cu partenerul nostru de viata, cu cei dinaintea noastra si cu cei ce ne vor urma, cu noi insine. Toate luate impreuna formeaza un mod de valorificare a existentei. Marx, Freud si Hitler au redus totul fie la proprietate, la sexualitate, sau la rasa, si s-a vazut ce a iesit.
Pai, chiar noi, poporul rom^an, suntem rezultatul a doua actiuni de globalizare: PAX ROMANA si PAX CHRISTIANA , una politica si cultural- lingvistica, cealata moral- religioasa, amandoua pornite, in epoci diferite, din acelasi centru _Roma. Oricine este in masura sa analizeze obiectiv si apoi sa compare realizarile Imperialismului Roman cu realizarile altor imperialisme mai noi, ajunge la concluzia lui GM Cantacuzino care zicea:” Ce sunt realizarile imperiilor coloniale de azi pe langa eforturile Romei?”…” Roma nu doar exploata, dar convingea prin formele marete ale civilizatiei sale. Religia ei era pamanteasca, rationala si simpla. Era in acest crez o filosofie a muncii si a fericirii, care pot fi considerate ca doua constante ale ideologiei ei. N-a pus intrebari cerului, a vrut sa organizeze pamantul cat mai nobil posibil si a facut-o. A fost o civilizatie a tehnicii, nu a stiintei. Roma a avut pasiunea constructiei, caci tot ce faceau romanii era facut pentru a dura: constructia era o afirmatie civilizatiei, cea mai nobila marturie poate a unui imperativ organizare avand drept tel final armonizarea lumii prin forme elocvente si impunatoare. Aceasta ambitie n-a avut-o decat Roma in tot decursul istoriei omenesti. Si nu numai de a construi utilitar, dar de a construi ca la Roma, pe tot intinsul imperiului…pentru a impinge cat mai departe de zidurile sale amenintarile barbariei”. Incearca cineva sa compare azi imperialismul rusesc cu cel al Romei? Se pare ca unii oameni sunt ispititi azi sa vada in mongolul Putin un nou August, incat utilizeaza, in mod absolut hilar, aproape acelasi tip de discurs pe care anticii i-l dedicau nepotului lui Caesar: ” Ursita a inviorat si impodobit viata umana dandu-ne pe August, daruindu-i din belsug virtuti, pentru a face din el binefacatorul oamenilor, salvatorul nostru, pentru noi si cei ce ne vor urma, spre a ne impotrivi razboiului si a face sa domneasca ordinea peste tot”…intelegeti acum de ce nu e permis in Imperiul Rusesc( cea de-a treia Roma!) sa numesti razboi „interventia speciala” ce se desfasoara in Ucraina?