Două mitinguri
Col. (r) Marin Neacsu 03 Noiembrie 2019
25 octombrie 2010-2019
25 octombrie 2010
La Răzoare, în apropierea Palatului Cotroceni s-a desfășurat primul miting național al rezerviștilot militari, organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.Au participat peste 1.000 de sindicaliști din județele Olt, Botoşani, Buzău, Sibiu, Argeş, Prahova, Vâlcea, Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Dolj Manifestații auveau revebdicări clare, prezentate de la tribună de către preșdintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.), col..(r) Mircea Dogaru: respectarea Constituției, în ceia ce privește pe militari, acordarea acelorași drepturi rezerviștilor militari români ca și celorlați militari din țările N.A.T.O., respectarea strictă a statutului cadrelor militare, să nu fie desființate casele de pensii ale M.Ap.N, M.A.I. și S.R.I., să înceteze campania de denigrare a pensionarilor militari. Manifestația era îndreptată împotriva celor care, cu încălcarea tuturor prevederilor legale, au afectat drepturile și demnitatea militarilor rezerviști: președintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul apărării naționale Gabriel Oprea și președinta Camerei Deputaților, Roberta Anastase.
Participanții au scandat: „Jos Băsescu!”, „Să se ducă unde vor, Băsescu, Oprea şi cu gaşca lor!”, „Piticul şi cu chiorul au furat poporul! ”, „Armata şi poporul, îl dăm jos pe Chioru’!, „Jos tiranul!”. Pentru prima dată rezerviștii, luînd exemplul sindicaliștilor din MAI, au apostrofat comandantul suprem cu celebra scandare „Ieși afară javră ordinară!”
Tot de la tribună, col. (r) Ilie Bâtcă a prezentat, făcând deliciul asistenței, parodia „Sergentul”, referitoare la meritele și personalitatea marelui general Gabriel Oprea. O delegație, condusă de generalul Petrișor Mandu, a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Geniști la „Leu” și a predat la Palatul Cotroceni un document cuprinzând revendicările rezerviștilor militari.
Mitingul a avut un mare ecou în rândul rezervitilor militari, care au descoperit că există o altă cale, decât cea aleasă de generalul Mihai Iliescu, președintele de tristă amintire al A.N.C.M.R.R., cel cu U.N.P.R.-ul în suflet, prin care cu demnitate și cu respectarea tuturor legilor în vigoare, se putea lupta cu cei care ne-au produs atâtea necazuri. S.C.M.D. a devenit o forță credibilă, ajungând la un număr de peste 21.000 de membri. Au urmat cele două mitinguri de amploare, cu peste 10.000 de participanți, de la Academie și din Piața Victoriei, la care au participat numai membri ai sindicatului și la care s-a solicitatat rezolvarea doar a problemelor specifice militarilor. A urmat trădarea intereselor sindicaliștilor, declanșată de colonelul (r) Pricină Valeriu, prin abandonarea luptei cu guvernanții și colaborarea fățișă cu Gabriel Oprea. Consecințele nu au întârziat să apară, S.C.M.D.-ul pierzându-și identitatea și cea mai mare parte dintre membri.
25 octombrie 2019
Cu sprijinul Consiliului Național al Societății Civile, S.C.M.D. a organizat un miting preventiv pentru a atrage atentia guvernanţilor, indiferent cine vor fi aceștia, să nu mai îndrăznească să execute orbește sau cu exces de zel „sugestiile” externe, în ceea ce ne privește pe noi, românii. În apelul din 18 octombrie 2019, pentru mobilizarea membrilor S.C.M.D. în vederea participării la această activitate, se afirmă că „S.C.M.D. nu a ieșit niciodată, în stradă, impotriva cuiva! Am ieșit întotdeauna și ieșim și acum pentru ceva”. Să fi uitat așa repede conducerea S.C.M.D. istoria recentă a organizației, inclusiv mitingul din 25 octombrie 2010? La miting au participat între 500 și 1.000 de pensionari militari din Pitești, Brăila, Sibiu, Constanța, Alexandria și București.
În cuvântările lor col. (r) Dogaru Mircea și gl. bg. Nicolae Gropan, și-au arătat nemulțumirea față de cei care au ales să participe la acțiunile oficiale și nu s-au prezentat în Piața Victoriei. Este prima dată când, la un miting organizat de S.C.M.D., sunt apostrofați zecii de mii de militari în rezervă și în retragere, care au depus coronae de flori la monumentele și cimitirele de onoare de pe întreg teritoriul României. Mai mult, col. (r) Gligor Viorel, cu un grobianism ieșit din comun, afirmă de la tribuna S.C.M.D.: „celor care se duc în cimitir să depună coroane, le doresc și cred că sunt în sentimentul dumneavoastră, să le stea fasolea în gât!”. Mobilizator mesaj, domnule Dogaru, menit să discrediteze complet sindicatul pe care îl conduceți.
La miting au fost doar bannere care nominalizau filialele prezente, iar pancartele puține nu aveau nicio relevanță, neînsuflețind pe nimeni. În schimb de la tribună a fost prezentată „Crucea rezervistului”. Este o imagine jenantă, care va însoții permanent imaginea S.C.M.D. Cu un astfel astfel de simbol efectul demoralizator asupra celor prezenți, dar și asupra celor de acasă, a fost garantat. Se prezintă ca un mare succes faptul că delegația S.C.M.D. a fost primită de secretarul general al guvernului, domnul Toni Greblă și secretarul de stat la M.Ap.N., domnul Mihai Dan Chirică, care au fost de accord cu revendicările militarilor și au promis că vor face tot ce este posibil să inițieze rapid un proiect de lege care să rezolve aceste probleme. Conducerea S.C.M.D. chiar nu a luat la cunoștință de mesajele transmise cu ocazia Zilei Armatei Române, de premierul demis Viorica Dăncilă și ministrul demis al apărăriri Gabriel Beniamin Leș, în care nu se face nici cea mai mică referire la rezerviștii militari? Au fost felicitați militarii activi și veteranii, dar rezerviștii au fost omiși, pentru demișii noștri guvernanți această categorie de militari neexistând. Ce așteptări putem avea de la aceștia, domnule Dogaru?
După părerea mea acest miting a reprezentat o mare înfrângere pentru mișcarea rezerviștilor și efectele se vor simți în perioada următoare. Pe cei care nu mă credeți, vă rog, să urmăriți și să faceți comparație între imaginile de la cele două mitingurii:
– În 2010, aveam un lider credibil, inamicul era identificat, pancartele musteau de umor, mesajele vorbitorilor erau incisive, manifestanții erau entuziaști.
– În 2019, liderii nu au credibilitate, inamicul lipsește cu desăvârșire, pancartele sunt anoste, simbolul mitingului fiind „Crucea Rezervistului”. Nimeni nu a explicat de ce, în anul 2010, rezerviștii militari, inclusiv membrii S.C.M.D., aveau dreptul să depună coroane de flori la monumentele eroilor, iar în 2019, nu.
S-ar impune ca pe viitor conducătorii asociațiilor militare să gândescă cu luciditate și realism planificarea și desfășurarea unor acțiuni de protest de genul mitingurilor, declanșându-le după stabilirea cu claritate a scopului și obiectivelor de atins și doar dacă se poate asigură o prezență onorabilă. De asemenea ar fi necesar să se evite planificarea acțiunilor de protest cu ocazia unor sărbători naționale,când militarii rezerviști participă alături de autoritățile centrale și locale, la activitățile de evocare a unor mari evenimente, personalități sau la comemorarea eroilor neamului.
Toți conducătorii asociaților militare trebuie să înțeleagă necesitatea continuării eforturilor pentru asigurarea unității de acțiune a rezerviștilor, în cadrul Forumului Structurilor Asociative din Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Securitate Natională, cu respectarea fermă a regulamentului de funcționare și îndepărtarea celor care prin acțiunile lor pun în periocol această structură. Nu trebuie uitată obligativitatea actualei conduceri a acestei structurii de a menține o legătură permanentă cu S.C.M.D. și alte organizații ale rezerviștilor care au optat pentru menținerea independenței acționale. Se va evita astfel ca la discuțiile purtate cu reprezentanții puterii, să se vină cu revendicări contradictorii, astfel de situații fiind convenabile doar guvernanților. Se impune îndepărtarea/izolarea de la conducerea asociațiilor rezerviștilor militari a lichelelor și oportuniștilor, care își urmăresc doar propriile lor interese.
Din decembrie 2014, în mod deosebit din cauza sănătății, m-am retras din conducerea S.C.M.D. și nu am mai fost activ pe frontul luptei pentru apărarea drepturilor militarilor rezerviști. Acum, mi-am permis aceste rânduri, asumându-mi riscul criticilor și înjurăturilor de rigoare, îngrijorat de marile greșeli pe care unii conducători de asociații le-au comis prin organizarea acestui miting, a căror repercursiuni negative asupra imaginii și acțiunilor militarilor rezerviști nu vor întârzia să apară.
Comenteaza