1. Primul comentariu, făcut la textul Cum a fost posibilă romanizarea Daciei 

A.D.D. 1 hour ago adevaruri despre dacisti

Dupa cum spunea parintele Mihai Aldea (istoric,printre altele) in istoriografie exista trei (3) „Dacii”:
1.Dacia lui Decebal
2.Dacia lui Burebista
3.Spatiul locuit de daci.
Despre Dacia lui Burebista nu se poate spune absolut nimic deoarece nu a existat.Statul lui Burebista nu apare ABSOLUT NICAIERI (poate doar in istoriografia noastra moderna) cu numele de „Dacia”.In primul rand Burebista nu era dac ci get.Daca vrem sa aprofundam putem sa spunem ca era trac,la fel cum,bunaoara,Mihai Viteazul nu era oltean ci român.Strabon,contemporan cu Burebista,il numeste „GETUL Burebista” sau „Burebista,barbat GET” (in functie de traducere),nu dac.De unde pana unde a ajuns Burebista dac iar tara lui sa se numeasca Dacia?Intr-o inscriptie din Dyonisopolis (Balcic)scrie ca Burebista era „cel dintâi şi cel mai puternic dintre toţi regii care au domnit vreodată peste Tracia”.TRACIA domnilor,nu Dacia.Mai citit-l odata pe Strabon si spuneti-ne si noua de cate ori apar dacii in referirile la Burebista.Nu prea apar.Si atunci de ce-i bagam noi astazi cu forta?Fiindca asa zice o mana de idioti utili (membrii Miscarii dacologice) la care ne uitam ca la Dumnezeu si luam de bun,pe nemestecate,tot ce ne dau.
In ceea ce priveste Dacia lui Burebista e mai mult de spus.
In primul rand hartile cu Dacia lui Decebal ce se intindea de la Tisa la Prut (sau chiar la Nistru) sunt povesti.Dacia lui Decebal era alcatuita din Transilvania,Banat, Oltenia si o parte din Muntenia.Crisana,Maramures,Moldova,estul Munteniei si Dobrogea nu faceau parte din tara lui Decebal.Dintre teritoriile lui Decebal romanii au ocupat Transilvania,Banatul,Oltenia si Muntenia (exista ruine de castre romane in jud.Buzau,Arges etc.).Nu il mai punem la socoteala pe Dio Cassius citat de dacomani doar cand le convine (ca in rest ii pun vorbe in gura).Iata ce spunea aceasta:”Când vazu Decebal că scaunul lui de domnie şi toată ţara sunt în mâinile duşmanului,că el însuşi este în primejdie să fie luat prizonier,işi curmă zilele.”.Toata tara,domnilor!Nu 14% din tara.
Pe urma avem Inscriptia de la Corint ce reda cariera militara a unui oarecare C.Caelius Martialis,participant la al doilea razboi daco-roman.Pe aceasta inscriptie scrie clar :”secunda expeditione, qua UNIVERSA Dacia devicta est” (traducere:”a doua expediţie, prin care întreaga Dacie a fost învinsă/ cucerită”).Universa Dacia devicat est.Nu 14% Dacia devicta est.

http://corinth.ascsa.net/id/co…

Sa-mi fie cu iertare dar cei care mai cred in 14% sunt pur si simplu prosti.Nu pentru ca nu stiu.Ci pentru ca nu vor sa recunoasca realitatea.
Asadar romanii au cucerit Dacia lui Decebal in proportie de 100%.
Acel 14% nu se poate aplica nicimacar statului lui Burebista,intrucat romanii au cucerit peste 50% din suprafata acestei tari,chiar aproape 75%;cel putin la sud de Dunare au ocupat TOT.

Despre romanizare se uita un lucru esential:dacii nu au fost romanizati cu forta.Nu s-au aplicat metode de constrangere de tip reeducarea de la Pitesti pentru a le baga dacilor in cap o ideologie straina.Dacii sunt cei care si-au insusit civilizatia romana.Dacii si-au luat prenume romane (Iulius Dizzace).Dacii si-au botezat copii Iustus si Valens.Dacii si-au luat neveste romane.Dacii au intrat in sistemul administrativ al ocupantului din tara lor.Dacii au fost garda calare a imparatilor romani ce le tineau tara sub ocupatie s.a.m.d.Dacilor sa le scoateti ochii pentru romanizare,domnilor dacomani.Ei sunt vinovatii fara vina.

Un ultim aspect mai punctez si inchei.Romanizarea traco-dacilor,spre deosebire de romanizarea altor popoare,a fost intr-adevar deosebita.Stim cu totii ca tactica romanilor de pacificarea popoarelor cu care se aflau in conflict,sau chiar cu populatiile cucerite,era sa atraga de partea lor nobilimea,clasa conducatoare, dandu-le titluri,pamant etc. iar acestora revenindu-le sarcina de a-si pacifica la randul lor supusii.In cazul Daciei nu s-a putut proceda in felul acesta intrucat clasa conducatoare era in mare parte moarta in razboi (sa tinem cont de conceptia dacilor asupra mortii si caracterul razboinic al tracilor),iar putinul ramas din ea a fost inrolat in armata romana si trimis aiurea in lume.Asadar romanii s-au trezit cu un gol administrativ-social (sa nu uitam ca dacii Tarabostes erau o clasa politica si sociala) pe care romanii l-au umplut cu specificul civilizatiei lor,ceea ce a facut ca romanitatea sa fie implementata direct in inima societatii traco-dacice,din interior spre exterior.
„Cert este că în urma pierderilor pe care le-a suferit populaţia dacică,cuceritorii n-au mai întâlnit aici o structură organizatorică şi administrativă autohtonă –ca în cazul provinciilor celtice din vestul Imperiului- şi,în consecinţă,n-a existat posibilitatea edificării noilor structuri provinciale cu concursul elitelor sociale şi politice indigene, potrivit concepţiei tradiţionale a Romei. Cu alte cuvinte, specificul cuceririi Daciei a dus la spargerea cadrelor tradiţionale ale societăţii dacice şi la evicţiunea aristocraţiei indigene (ca grup social),iar romanii au fost puşi în situaţia de a implanta „peste noapte” noile structuri economico sociale şi politico-administrative.”
-A.Husar,Dacia romana

.

.

Al doilea comentariu:

Nea Vasile, confuzi merele cu perele…uite cum stau lucrurile in Antichitate caderea capitalei in majoritatea cazurilor insemna prabusirea statului,respectiv babilonian,asirian,iudaic,israelit,egiptean,persan,cartaginez ,macedonian,seleucid
Singurele state care si- au pierdut capitalele dar au sugombat dupa moartea regilor sunt partii ( Artaban al V- lea) si …dacii dupa moartea lui Decebal.
Revenind la exemplul prost dat de tine cu Napoleon tin sa iti reamintesc ca si tarul Alexandru a ocupat Parisul si …Napoleon a reocupat tronul.
Acum sa revenim la Dio Cassius pe care tu Nea Vasile nu l- ai citit…Dio Cassius ne prezinta foarte clar cine il sprijinea pe Decebal- dacii din regatul lui,bastarnii ( germanici) si sarmatii roxolani ( iranieni) si de tribul dacic al burilor.Unde sunt carpii si costobocii? Nicaieri! Sunt neutri…chiar burii l- au rugat pe Traian sa nu- l atace pe Decebal ( ciuperca scrisa in latineste).Tot Dio Cassius ne spune ca dupa primul razboi Decebal si- a pierdut capitala si aliatii….Ca sa vezi Nea Vasile ce insemna ” nationalitatea” ( termen aparut abia dupa revolutia franceza) : iazygii ( sarmati-iranieni) si burii ( cei din Germania) si batavii luptau alaturi de …romani impotriva altor sarmati si altor germanici.
Ai dreptate! Atunci cand te referi la barbari,teritoriul pe care mai tarziu il cunosti sub denumirea de Romania a fost locuit de sciti,geti,daci,iliri,bastarni,roxolani apoi de romani dupa care vin gotii,hunii,gepizii,avarii, dupa care vine confederatia maghiaro- ungaro- kabara si sunt urmati de bulgari,slavi,pecenegi si cumani.
Unde eram noi rumanii? Pai in munti si cand timpurile si vremurile ne permiteau ne ocupam cu transhumanta din Pind pana in Carpati.
Revenind la argumentele tale…Nea Vasile esti penibil,pai un consilier pedofil de la Vatican care a scapat de condamnare datorita problemelor psihice este argumentul ” forte” , opera lui Densusianu pe care un mare dac,Parvan spunea ca este…” amatoare” ,opera parintelui Balasa ( D- zeu sa il ierte) in care incearca sa ii prezinte pe ” paganii” daci ca fiind crestini avant la lettre iar pe Iisus un fel de dac ( parintele facea confuzie in Mithra si Zamolxe – D- zeu nascut din piatra) cu impostorul de Napoleon Savescu ( iti recomand articolul d.Coja) ori cu ale lui Toxin veniti dvs.De ce nu cu Parvan ori cu Hasdeu? Pentru ca acestia sunt autori de bun simt,oricat ar fi fost pasionati de daci,si recunosc o realitate.
Poporul roman si limba romana s- a format de o parte si de alta a Dunarii prin romanizarea tracilor ( romanizare care a inceput dupa ocuparea Macedoniei) si prin aducerea de colonisti .Legaturile cu Imperiul au durat si dupa retragerea aureliana ( vezi mata ca nu s- au retras de tot au mai pastrat puncte , au mai facut si poduri in timpul lui Constantin I) pana in 602 cand sosesc slavii.
Asa putem explica limba romana si istroromana,meglenoromana si aromana vorbite la sud de Dunare.
Referitor la ” hot” cu care tu un „COATE GOALE,MATE FRIPTE” vorbesti de ” optimus principes” Traian sa sti ca omul asta a fost un ” iubitor de pace” ( Pilnius,Dio Cassius) dar vremurile si adversarii ( germanii,dacii si partii) l- au facut , in ciuda varstei, sa fie si un mare comandant de osti.Ba,Vasile! Pune mana pe carte! Traian este singurul imparat roman dat ca exemplu de virtute,de toleranta,de respect fata de CETATENI,e ” cel mai bun imparat” pe care l- a avut antichitatea.
Scirii si herulii a caror capetenie a fost Odoacru erau daci?Parca germanici asa ii stie toata lumea…ca l- au dat jos pe ultimul imparat roman ( micul Augustulus fiind …un mic uzurpator pus de tatal lui,fostul sfetnic al lui Attila)