Donație în memoria lui Claude Mătasă

2020-07-15T15:21:49+03:0015 iulie 2020|Doctrină naţionalistă, Textele altora|

Donație în memoria lui Claude Mătasă

12 martie 2019|Textele altora

Donație de excepție pentru Muzeul Național de Istorie: o gravură originală a Columnei lui Traian

O piesă excepţională, reprezentând o gravură a Columnei lui Traian, a fost donată Muzeului Național de Istorie. Realizată în atelierul marelui arhitect și gravor italian Giovanni Battista Piranesi, lucrarea are aproape 3 metri lungime și 6 plăci distincte, unite între ele. Este una dintre cele mai cunoscute reprezentări moderne ale columnei.

01 Martie 2018, 21:40 (actualizat 01 Martie 2018, 21:41) | 

Donație de excepție

Gravura, veche de aproape 250 de ani, se află într-o excelentă stare de conservare. Valorează câteva zeci de mii de euro.

Pe trofeul cu scară în spirală din marmură au fost sculptate cele două războaie dacice purtate de Traian.

Specialiștii Muzeului de Istorie vor cerceta gravura și apoi o vor prezenta publicului în expoziția permanentă Copia Columnei lui Traian.

Gravura a fost adusă la muzeu de Stelian Pleşoiu, român stabilit în America, un apropiat al lui Mircea Eliade și Mihai Pacepa.

Inițial, a aparţinut lui Claude Mătasă, un important om de știință, fost luptător anticomunist. S-a stabilit în Statele Unite în anii ‘70, când a primit azil politic. A devenit mai târziu Consul onorific al României în Florida.

Peste ocean, meritele i-au fost recunoscute prin multe distincții, iar după ’89 a devenit membru de onoare al Academiei de Medicină din România.

Mătasă a murit în 2011, iar soția lui i-a oferit gravura lui Stelian Pleșoiu, care a donat-o Muzeului de Istorie a României.

Stelian Pleșoiu mărturisește că Mătasă a murit cu dezamăgirea că autoritățile române nu au dorit să deschidă un muzeu al victimelor comunismului, deși s-a oferit să contribuie cu 100.000 de dolari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top