UndoOK
Scrisoare de la un evreu care știe să spună „mea culpa”!
No issue detected

Puiu 8 hours ago
.
Nu sunt sigur că eu am probleme cu limba ebraică dar sunt foarte sigur că dumnevoastră aveți lacune serioase în domeniul istoriei.
În anul 1952 au început tratativele între guvernul israelian și cel german, tratative care continuă până astăzi, forumul acestor tratative fiind numit: Conferința pentru recunoașterea și despăgubirea victimelor NAZISTE de etnie iudaică. ( Sublinierea îmi aparține ).
Modul de desfășurare a tratativelor a fost simplu și eficient: partea israeliană a prezentat locuri și evenimente din timpul celui de-al doilea război mondial care, după părerea ei, reprezentau o bază care putea răspunde la definiția de „victime naziste”, partea germană recunoștea sau nu implicarea și resposabilitatea Germaniei naziste în aceste evenimente și, în momentul în care s-a ajuns la un numitor comun, s-a trecut la calculul pecuniar.
Problema pogromului de la Iași, din iunie 1941, a fost ridicată încă din anul 1952 de către partea israeliană dar Germania a refuzat să-și recunoască responsabilitatea și implicarea sa în acele evenimente.
Abia în luna iulie 2017, Germania a hotărât să-și recunoască responsabilitatea și implicarea sa în aceste tragice evenimente, recunoaștere extrem de tardivă urmată, bineînțeles, de plata de compensații materiale.
Dacă doriți să mă ajutați în înțelegerea limbii ebraice, vă rog respectuos să-mi explicați care este, după părerea dumnevoastră, motivul pentru care Germania a acceptat să plătească despăgubiri supraviețuitorilor pogromul de la Iași? Credeți că este un gest de filantropie față de statul Israel sau o nouă criză de mustrări de conștiință ?!
.
. Nota redacției: Cred că ar trebui discutat un subiect deseori invocat, dar despre care nu știm multe lucruri: Israelul a cerut despăgubiri de la România? Pentru care victime nevinovate? S-au plătit aceste despăgubiri, cât și când? Cine din partea română a negociat și cine din partea română a semnat înțelegerile la care s-a ajuns? Cât de mediatizat a fost acest subiect? Parlamentul a fost implicat?