ADEVARATII GENERALI ROMANI
Anul 1956. Intr-una din dimineti , aflat in biroul lui, general locotenent Nicolae Ceausescu, adjunct al ministrului Apararii Nationale si sef al Directiei Superioare Politice a Armatei (DSPA) isi bea ceaiul de zahar ars, proaspat adus de la popota. Parea o zi obisnuita pentru cel mai tanar general in functie al Armatei Romane. Fusese facut general maior in 1949, la 32 de ani. Nu avea decat o vaga pregatire militara, un fel de curs scurt ,cu frecventa zilnica optionala, la Academia Militara si o trecere de 2 luni prin Moscova, la celebra lor academie Frunze. Nici nu avea nevoie de mai multa militarie, deoarece functia lui in armata erau una strict politica. A fost numit insa in aceasta inalta functie (a doua, practic, in Armata) pentru ca partidul il considera un om de mare caracter, iar „antecendentele” lui politice dovedeau pe deplin acest lucru. Odata terminat ceaiul deschide mapa cu coresponenta. Printre numeroasele cereri de primire in partid ale unor ofiteri vede si o scrisoare care nu avea legatura cu activitatea DSPA. Intelege chiar din partea introductiva a scrisorii ca un batran de 72 de ani roaga ministerul Apararii Nationale sa-i raspunda daca poate sau nu primi pensie pentru 9 luni ,intre 1944-1945, cat a servit ca si ofiter „sub noul regim”. Cand Ceausescu a vrut sa puna rezolutia pe scrisoare ” sa se trimita spre analiza la compartientul de specialitate”, vede pe ea o alta rezoltie, a sefului lui de cabinet ” sa nu i se raspunda , este criminal de razboi”. Regula era ca tot ce inseamna corespondenta adresata DSPA sa treaca mai intai pe la seful de cabinet, care face el o prima apreciere,prin rezolutii motivate, dupa care inainta el mapa sefului DSPA spre a hotari. Surprins de rezolutia sefului de cabinet, Ceausescu citeste din nou scrisoarea batranului, acum pana la capat. In continutul ei scrisoarea spunea ” „Nu mi-as fi permis niciodata sa-l deranjez pe domnul ministru al Apararii cu o astfel de intrebare, dar am 72 de ani, tocmai m-am eliberat din inchisoare si nu mai pot munci .Sotia mea de 71 ani este foarte bolnava. Casa ne-a fost confiscata si stam impreuna intr-o magazie a cinematografului „Doina”, pentru care fac curat pe acolo. Deoarece in perioda august 1944 si pana in mai 1945 am servit ca ofiter in armata si am fost pe front in Ungaria, la Budapesta, as dori sa stiu daca pentru aceasta perioada as putea primi pensie. Chiar una mica daca as primi, la nivel de subofiter chiar, pentru cele 9 luni de serviciu militar sub noul regim, mi-ar fi de mare folos”. Ceausescu il chema pe secretarul de cabinet si il ia la intrebari:
– Ce este cu scrisoarea asa, cum de a ajuns la mine daca este trimisa spre ministru, cine este omul asta ?
– Am verificat si eu inainte , tovarase general locotent. Este generalul Sova, adica, vreau sa zic… Sova Nicolae, un criminal de razboi, a facut prapad la Odesa, a fost condamnat in 1946 la 15ani inchisoare, s-a liberat acum cateva luni. Ofiter si general burghez… l-au umplut de decoratii in vechiul regim… si Antonescu l-a decorat in 1941 cu „Ordinul Mihai Viteazul ” pentru bravura la Odesa. Am propus sa nu i se raspunda la scrisoare, nu are legatura cu noi si nu trebuie sa-l deranjam pe tovarasul ministru cu prostii ale criminalilor de razboi
– Zice ca a luptat 9 luni impotriva fascismului, ca a fost la Budapesta…
-…..Da, dupa 23 August ea a cerut expres sa fie trimis pe front impotriva nemtilor- probabil ca sa-si spele din pacatele dinainte- a condus ca general armata romana in operatiunea Budapesta.Dupa razboi a fost condamnat pentru Odesa
-A fost degradat militar in urma condamnarii ?
-Nu, probabil, o scapare a judecatorilor
– Deci, are si acum gradul de general
– Da.
X
Epilog: in 1964, in baza unui referat scris si semnat de Nicolae Ceausescu, generalul Nicolae Sova a fost reabilitat politic si DECORAT cu „Ordinul 23 August” clasa II-a, pentru servicii aduse Romaniei.
Marii generali ai istoriei recente au ramas in istorie nu atat datorita calitatii lor de mari strategi ,ci mai ales a unor calitati personale, CURAJ si ONOARE. Generalii Sova si Ceausescu le aveau pe amandoua. Cati din cei 2500 de generali ai armatei romane de azi au auzit macar de asa ceva ?
Gheorghe Bozgan