Adevăratul motiv din spatele „portului” american din Gaza
Scopul SUA desigur nu este să furnizeze ajutor umanitar, la urma urmei, cine construiește un întreg port doar pentru un efort pe termen scurt?
De Tom Fowdy

Cercetare globală, 17 martie 2024

Regiune: Orientul Mijlociu și Africa de Nord , SUA
Tema: Inteligența
Raport aprofundat: PALESTINA

Toate articolele Global Research pot fi citite în 51 de limbi prin activarea butonului Traducere site sub numele autorului (disponibil doar în versiunea desktop).

Pentru a primi Newsletter-ul zilnic al Global Research (articole selectate), faceți clic aici .

Strângere de fonduri pentru cercetare globală: Opriți idurile Pentagonului din martie

***

Recent, președintele american Joe Biden a anunțat că forțele americane vor lua inițiativa de a construi un port „temporar” în Fâșia Gaza. Potrivit Casei Albe, acest port va servi rolul de a furniza ajutor umanitar populației asediate și bombardate din Fâșie, din care aproximativ 30.000 de persoane au murit pe fondul invaziei necruțătoare a „Israelului”. În timp ce, desigur, scopul unui astfel de port distrage atenția de la realitatea că „Tel Aviv” a supus întotdeauna regiunea unei blocade navale, nu ar trebui să se presupună că America ar merge până la construirea unei astfel de infrastructuri doar din bunăvoință. Mai degrabă, există o altă agendă în joc.

Oferind „Israelului” sprijin necondiționat pentru invadarea și ocuparea efectivă a întregii Fâșii Gaza, în ciuda a ceea ce ar putea spune oficialii, Statele Unite au privit de mult oportunitatea de a acorda „Tel Avivului” controlul asupra resurselor de gaze naturale offshore, care, prin lege. drepturile, aparțin statului palestinian. Această zonă, cunoscută sub numele de „Marina Gaza”, găzduiește 1 trilion de metri cubi de resurse de gaze naturale. Deși a fost descoperit în 2000, „Israelul” nu a permis niciodată Autorității Palestiniene să aibă acces la el și, de asemenea, Fâșia Gaza s-a aflat de mult timp sub o blocadă maritimă și economică efectivă, care a împiedicat-o să fie dezvoltată în afara controlului israelian.

Anumite evenimente mondiale din ultimii doi ani au amplificat considerabil valoarea strategică a gazelor naturale. Și anume, războiul din Ucraina a determinat țările occidentale să caute resurse alternative de energie pentru a reduce dependența de Moscova, în special cele controlate de țări „prietenoase” care complimentează obiectivele strategice ale Statelor Unite. În acest scop, interesul politic mai larg pentru Marina Gaza a crescut, iar în iunie 2023, guvernul „Israelului” a decis să „aprobe” noțiunea de a o dezvolta în cooperare cu autoritățile palestiniene, care, potrivit Hamas, a acordat Fâșiei Gaza „drepturi de a aceasta.”

Cu toate acestea, izbucnirea războiului israelian din Gaza a condus în mod clar la o schimbare a planului. În acest caz, Benjamin Netanyahu a luat decizia politică de a invada cu scopul de a ocupa complet Fâșia Gaza, apelând la cacealma pe liniile roșii vestice și afirmând în mod eficient controlul politic asupra acesteia ulterior, care este codificat ca „a fi sub controlul deplin al securității Israelului”. Aceasta înseamnă, prin extensie, că „Israelul” va câștiga, de asemenea, controlul deplin asupra economiei și resurselor Fâșiei și, prin urmare, nu va trebui să trateze sistemul instituit în Fâșie ca o co-partidă în orice negocieri pentru a-și utiliza resursele de gaze naturale în consecință. . La urma urmei, autoritatea palestiniană din Cisiordania este situată într-un teritoriu fără ieșire la mare, departe de mare și nu are nicio pârghie pentru a controla resursele de gaze naturale care le aparțin în mod legal.

Având în vedere acest lucru, pare suspect că Statele Unite ar trebui să se hotărască să construiască un port „umanitar temporar” în Gaza de data aceasta. Scopul, desigur, nu este acela de a oferi ajutor umanitar, la urma urmei, cine construiește un întreg port doar pentru un efort pe termen scurt? Mai mult decât atât, un astfel de angajament de ajutor maritim face într-adevăr atât de mult o diferență atunci când SUA continuă să dea undă verde și să permită bombardarea nediscriminată israeliană asupra teritoriului? Mai degrabă, scopul real pe termen lung este de a ajuta la pregătirea strategică a Fâșiei pentru ceea ce ei deja își imaginează a fi următoarea etapă a ocupației militare israeliene, o premisă căreia administrația Biden și alții au pretins că se opun, dar niciodată nu au făcut nimic.

Așa cum Hisham Khreisat, un expert iordanian în afaceri militare și strategice, a declarat Agenției Anadolu din Turcia că există „obiective ascunse” în spatele construcției unui astfel de port și că este o „fațadă umanitară care ascunde migrația voluntară în Europa”. Cu alte cuvinte, va fi folosit pentru a permite „deplasarea locuitorilor din Gaza și fuga lor în Europa”. În plus, acesta va permite „Israelului” să controleze fiecare punct de intrare în Fâșie și el observă, la rândul său, că „Israelul” va închide în cele din urmă trecerea Rafah cu Egiptul atunci când va invada orașul, dând astfel controlează 100% granițele Gazei, esențial pentru a pune capăt suveranității palestiniene.

La nivel intern, este, de asemenea, o cascadorie de relații publice să permită administrației Biden să dea impresia că face ceva pentru a înlătura unele critici, permițându-i lui Netanyahu să continue să împingă spre sud și să invadeze Rafah și, astfel, să continue cu planurile sale, fără opoziție. Prin urmare, deși este prezentată lumii ca un act de bunăvoință umanitară, în realitate, construcția acestui „port temporar” face parte din strategia mai amplă susținută de SUA de a pune capăt efectiv suveranității palestiniene asupra Fâșiei Gaza, de a crea o nouă ieșire pentru refugiați. fluxurilor și deschid calea pentru ca „Israelul” să-și secheze resursele de gaze naturale în acest proces, completând politicile de concurență energetică ale SUA cu Rusia. Este un caz clasic de „a da cu o mână și a lua cu cealaltă”. Portul va fi un atu eficient în ceea ce va deveni ocupația completă a Gazei de către Israel.