Marian
58 aprobate

marian123@gmail.com
86.127.150.26
Ca răspuns la CD.O sumara lectura a standardului 5G te duce la concluzia ca marirea frecventei si a benzii alocate unui canal are o contributie nesemnificativa la marirea vitezelor de comunicatie.
Cel mai important este marirea „eficientei spectrale” care se masoara in biti/hertz.
Asta se realizeaza nu atit prin marirea numarului de subpurtatoare cit ma ales la renuntarea la actuale metoce de modulatie in quadratura de 64 QAM in favoare celei de 256 QAM iar sistemul este scalabil prognostcindu-se chiar rezolutii mai mari de 512 nivele

Da, aveti dreptate. 5G nu este mai nociv decit antevariantele lui ci adevarul este exact pe dos.
Trecerea la modulatii QAM de nivele ridicate implica liniaritati mult sporite ale canalelor de transmisie Asta se poate realiza numai prin micsoratea ariilor celulelor ceea ce duce implicit la necesitati de putere de emisie mult diminuate cu doua conseciinte evidente : nivel scazut de radiate si mai ales o autonomie mult crescuta a terminalelor.

Toti detractorii sint minati de un singur motiv :”strugurii sint acrii” asa cum plastic si corect v-ati exprimat.

Se impune totusi o intrebare: de ce nu implementeaza ai americanii proiectul?
Raspunsul este putin mai amplu si are conotatii financiare si politice mari.

Evident, nu este o problema tehnica majora pentru firmele de tehnologie americane sa realizeze chipuri 5G. Pe care le-au si realizat de fapt. Problema majora este a retelei de 5G, a celulelor.
La scara nationala asta inseamna o investitie imensa pe care chiar un gigant tech nu si-o poate permite. China insa si-o permite pentru ca are un sistem economic bazat pe alte principii si care pare mai productiv.
Nu cred ca este o noutate pentru nimeni ca SUA nu-si poate permite sa schimbe reteaua de curent electric de la 110V la 220V. Motivul invocat este ilar dar realitatea este legata tot de acreala strugurilor. Invoca protectia consumatorului care cica se curenteaza si moare la 220V Avind in vedere experienta noastra si cea europeana de mai bine de un secol in domeniu cred ca orice comentariu este inutil. Mai mult. Reteaua de curent de joasa si medie tensiune este majoritar aeriana, chiar si in multe orase mari. Am prieteni in Silicon Valey care se pling continuu ca le pica curentul chiar si de 3 ori pe zi (asta n-o so cititi in jurnalele noastre)

In aceste conditii implementarea 5G este complet utopica in SUA.
Vor incerca sa imbunatateasca (cu mari limite) tehnicile de modulatie 4G si probabil vor mari puterile pentru a imbunatati liniaritatea canalelor.
Americanii mai au precedenta in acest domeniu. Este vorba de standardul TV analogic NTFS.
Si acolo virarea fazelor in canalele de transmisie este fundamentala. Europeenii au rupt pisica si au introdus transmisia diferentiala (SECAM si PAL) a informatiei de culoare.
Americanii au rezolvat asta in doua feluri: Au marit cimpul la receptie la minimum 1!mV/m si au introdus in fiecare aparat TV un buton cu care utlizatorul trebuia sa regleze continuu culorile in functie de conditiile de propagare.
Astept cu interes sa vad ce gaselnita vor avea si pentru 5G.
A, si mai e ceva: principiile si tehnologia 5G sint patentate de Chinezi.
Daca americanii nu vor sa cumpere patente vor trebui sa gaseasca altceva.
E de munca.