CD
619 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

Din discursul de la Sankt Petersburg

ERA LUMII UNIPOLARE S-A SFÂRȘIT
– în ciuda încercărilor de a-l conserva cu orice preț
de American Freedom News

Președintele Putin își ține discursul la forumul anual de afaceri SPIEF. Discursul său este dedicat viitorului Rusiei și al restului lumii, ca urmare a presiunii reînnoite din partea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.
Adresându-se Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), președintele rus Vladimir Putin a declarat că lumea unipolară a ajuns la sfârșit, în ciuda încercărilor tuturor beneficiarilor săi de a o conserva cu orice preț.

Președintele a adăugat că, după încheierea Războiului Rece, SUA și-au declarat interesele naționale „sacre” și ele nu trebuiesc subminate.
El a continuat subliniind că așa-numitele țări „miliard de aur” încă cred că sunt superioare și consideră că restul lumii sunt coloniile lor. Adăugand că elitele conducătoare ale Occidentului trăiesc într-o lume de vis și refuză să vadă schimbările globale care au loc.

„În ultimele decenii, pe planetă s-au format noi centre puternice […] fiecare dintre ele își dezvoltă propriul sistem politic și instituții publice, își implementează propriile modele de creștere economică și, desigur, are dreptul de a se proteja, pentru a-si asigura suveranitatea națională. Vorbim despre procese reale, despre schimbări cu adevărat revoluţionare, tectonice, în geopolitică, economie globală, sfera tehnologică, în întregul sistem de relaţii internaţionale”.

Putin a acuzat țările occidentale că au subminat în mod deliberat bazele ordinii internaționale pentru a-și satisface iluziile geopolitice. El a observat că reputația afacerilor și încrederea în valute au fost subminate de acțiunile lor. Președintele a mai subliniat că SUA pot fura banii oricărei persoane, grup sau stat pur și simplu din cauza unui lucru pe care Washingtonul nu l-a aprobat.

UE și-a pierdut suveranitatea și dăunează propriilor cetățeni cu sancțiuni anti-Rusia
Președintele rus a criticat Uniunea Europeană pentru decizia de a impune sancțiuni anti-Rusia, considerând-o „riscanta” și „negândită”. Putin a spus că scopul lor a fost să zdrobească economia Rusiei dintr-o singură mișcare, dar că nu au reușit să realizeze acest lucru.

În schimb, politicienii UE au dat o lovitură gravă propriilor economii, provocând o inflație ridicată, a subliniat președintele. El a estimat costurile „febrei sancțiunilor” la aproximativ 400 de miliarde de dolari doar în acest an și a menționat că măsurile vor deveni o povară pentru umerii oamenilor obișnuiți.
Președintele rus a declarat că UE și-a pierdut suveranitatea politică, deoarece elitele sale dansează pe melodia altei țări, chiar dacă le dăunează propriilor populații europene și intereselor de afaceri.

Putin a prezis că acest lucru va duce la adâncirea inegalităților financiare și a diviziunilor sociale în societățile europene. Este posibil ca în cele din urmă să ducă la un val de radicalism și la o schimbare a elitelor din bloc.
Putin a adăugat că creșterile globale ale prețurilor și problemele din sfera energetică sunt rezultatul direct al politicilor defectuoase ale SUA și UE. Președintele a respins termenii „taxa lui Putin” și „inflația lui Putin” folosiți de politicienii occidentali, în special de președintele american Joe Biden, pentru a explica creșterea prețurilor la combustibil și de consum. Președintele rus a susținut că numai oamenii needucați ar crede poveștile conform cărora acțiunile Rusiei în Donbass au determinat creșterea prețurilor.

În același timp, Putin a subliniat că previziunile țărilor occidentale cu privire la perspectivele sumbre ale economiei ruse nu s-au materializat.
„Este clar de ce au purtat această campanie de propagandă, despre ce au fost toate aceste vrăji despre rate de schimb de 200 la 1 rublă-dolar și pretenții că economia noastră s-ar prăbuși.
Toate acestea au fost – și rămân – un instrument în războiul informațional, o încercare de a pune presiune psihologică asupra societății ruse”.

El a subliniat că, în ciuda sancțiunilor, presiunii externe și strategiei Rusiei de a înlocui importurile străine cu producția internă, economia rusă nu va deveni niciodată o autarhie – o economie izolată, fără legături economice externe sau limitate.

Ucraina
Președintele rus a atins separat problema Ucrainei, unde Moscova desfășoară în prezent o operațiune militară specială. Putin a promis că Rusia îi va sprijini pe ucrainenii din teritoriile aflate sub controlul său, permițându-le să-și aleagă propria soartă și că Moscova va respecta această alegere.
El a afirmat că acțiunea militară este întotdeauna o tragedie, dar a insistat că Moscova a fost forțată să acționeze. Președintele a adăugat că, spre deosebire de acțiunile SUA în Siria sau Irak, operațiunea specială rusă a fost absolut legitimă.

Președintele a mai afirmat că în 2014, Casa Albă ar fi trebuit să îndemne la noi alegeri în Ucraina, în loc să ofere cadouri opoziției și să susțină lovitura de stat organizată în luna februarie a acelui an.
Președintele a comentat și despre mersul operațiunii speciale rusești. El a explicat că mișcările privind lovirea sau cruțarea centrelor de decizie ale Ucrainei, și anume Kiev, sunt făcute de comandanții militari și nu de el personal.

El a mai spus că trupele ruse evită să ia cu asalt fortificațiile ucrainene din Donețk pentru a evita victime semnificative și caută în schimb să le încercuiască. Putin a adăugat că forțele ucrainene ascunse în aceste fortificații le folosesc pentru a bombarda cartierele civile ale Republicii Populare Donețk (RPD).

Sursa: https://americanfreedomnews.us/putin-era-of-unipolar-world-has-ended-despite-attempts-to-preserve-it-at-any-cost

Traducerea: CD