Domnul Adrian Năstase:
Din partea Grupului de independenți PDAR din Senat, domnul Ion Coja.
Domnul Ion Coja:
Stimați colegi,
Ne aflăm în pragul confirmării, prin votul nostru, a unui nou guvern. Nădejdile țării sunt ca noul guvern să însemne și o guvernare nouă, exercitată cu idei și rezultate diferite de guvernarea care a dus țara în situația de azi, inacceptabilă pentru cea mai mare parte a populației.
S-au scurs trei ani aproape de la Revoluția tineretului român din Decembrie 1989, și lucrul cel mai grav pe care-l putem constata nu este atât starea deplorabilă a națiunii, cât faptul că nimeni, dar absolut nimeni nu este pus azi în postura de a răspunde pentru situația în care am fost aduși. Situația este cea care este și nimeni nu neagă dezastrul economic și moral în care am fost scufundați. Cu toate acestea, niciunul dintre oamenii politici, dintre formațiunile politice care au organizat acest dezastru, sau care, din nepricepere, l-au favorizat, nu iese din această aventură nefericită pentru țară, nu iese sancționat în vreun fel de legile țării sau de oprobiul public. (Aplauze.) Legile țării sunt inoperante din pricina unei procuraturi ca și inexistente pentru așa-zișii noștri oameni politici, iar oprobiul public nu se poate constitui ca stare de spirit din pricina unor mass-media care nu și-au înțeles nici până acum menirea. Felurite anchete ale Parlamentului nu au reușit să incrimineze în mod serios măcar pe unul dintre vinovații de acest dezastru national. Au murit, după 22 Decembrie 1989, sute de oameni, dar nu reușește procuratura să dea de urma nici măcar a unui singur vinovat. Jaful și corupția (Aplauze.) sunt mai nerușinate ca oricând și, tot așa, organele de anchetă penală nu reușesc să identifice nici măcar un singur vinovat. Așișderea, greșelile politice au fost nenumărate. Pentru ele au plătit numai țara, numai societatea, dar nu a plătit niciunul dintre așa-zișii noștri oameni politici. După trei ani de decădere națională, singurii oameni politici pe care presa sau televiziunea s-au priceput să-i compromită și să-i elimine din viața publică sunt oameni care nu au avut nicio responsabilitate, adică nu sunt vinovați cu nimic de ceea ce se întâmplă. Eșecul guvernării Roman-Stolojan nu este plătit decât de biata țară. Nimeni însă dintre cei care gestionat acest dezastru nu este tras la răspundere și sancționat într-un fel. (Explodează un bec, se fac glume.)
De ce spun toate astea? Pentru a mă întreba în legătură cu noul guvern cine va plăti dacă noul guvern va fi la fel de “bun” ca și precedentul. Însuși FDSN-ul pare să-și ia măsuri pentru a nu-și asuma responsabilitatea deplină a guvernării. Din câte am înțeles, mulți, prea mulți dintre viitorii miniștri au ținut să sublinieze detaliul că ei nu sunt membri FDSN. Adică mi-e teamă că în locul unui guvern de coaliție sau de reprezentare națională, atât de necesar, noi vom consfinți prin votul nostrum un guvern al nimănui, al cărui eșec nimeni nu și-l va asuma. Firește, nu am nicio îndoială că pentru un eventual și posibil succes al Guvernului Văcăroiu se vor găsi destui care să și-l asume. Măcar de va fi să fie așa. (Aplauze.)
Cât privește jocul opoziției, acesta îmi pare a fi cel puțin la fel de cinic. Opoziția pare că va fi extrem de mulțumită dacă situația din țară va continua să se degradeze, dovedindu-se astfel cât de mult au greșit cei care au votat cu Iliescu și cu FDSN-ul. O guvernare Văcăroiu care nu va opri declinul țării se consideră că va fi un mare succes pentru partidele din opoziție, și ele altceva nici nu-și doresc. (Aplauze.) I-am auzit pe mulți din opoziție declarând cu satisfacție: “FDSN-ul nu are oameni cu care să facă un guvern durabil”. Oameni buni, dacă este așa, abia acesta trebuia să fie motivul pentru care FDSN-ul pur și simplu să nu fie lăsat să facă singur Guvernul (Aplauze.), necum opoziția să mai aștepte vreo invitație de colaborare pe care, în plus, s-o mai și respingă. Refuzul opoziției de a participa la guvernare, determinat de nădejdea de a vedea cum se compromite FDSN-ul, devine astfel o mostră tristă de îngustime a celor pentru care interesele naționale sunt în chip vădit subordonate intereselor de grup sau personale. (Aplauze.)
Este evident că o colaborare a opoziției la opera de guvernare ne-ar fi pus astăzi înaintea unui guvern mai reprezentativ, mai credibil, mai eficient. În starea gravă în care se află țara, nu era timp și nu era nici loc, domnilor, pentru subtile manevre politice obișnuite, e drept, în țările cu regim democratic, care nu au avut însă niciodată de rezolvat probleme atât de grave ca ale noastre.
Cred că votul nostru trebuie orientat de conștiința acestor încercări grele, cumplite prin care trece țara. Parlamentarii Partidului Democrat Agrar așa vor vota. (Aplauze.)
*
Post scriptum 2016. După ani de zile, ca președinte al Curții de Conturi, dl Nicolae Văcăroiu a dispus cu filiala București a Uniunii Vatra Românească să fie declarată falită pentru datorii acumulate la RAPPS…
Comenteaza