În rapoartele și informațiile SRI exista un obicei: atunci când se știa, se menționa dacă persoana care făcea obiectul unei investigații sau al unei informații avusese la naștere alt nume, dacă își schimbase de mai multe ori numele etc.

Conform unei dispoziții interne, de vreo trei ani asemenea precizări nu mai sunt admise în materialele informative puse în circulație în interiorul SRI sau în afara acestuia…

Nu prea am dat crezare acestei informații, dar am primit o nouă confirmare… Drept care ne întrebăm pe cine vrea SRI să menajeze? Să protejeze?!

Nu cumva ar trebui să devină obligatorie precizarea referitoare la schimbarea denume? Eventual în alcătuirea CV!

Există motive onorabile pentru care cineva își poate schimba numele. Există motive ca o persoană să-și schimbe numele, dar nu există motive onorabile ca să ascundă această modificare intervenită în viața sa!

Cine nu vrea să se știe ce nume  a purtat anterior, de regulă, are ceva de ascuns. Ceva inavuabil, ceva dezonorant.

Mai ales când cineva aspiră la o carieră politică trebuie să accepte să pună la dispoziția publicului toate informațiile privitoare la persoana sa și a părinților, a soției etc.

Este interesant de comparat, în acest sens, biografiile oficiale ale celor trei președinți români post-decembriști, și biografia oricărui prședinte occidental… Sarkozy, de pildă! Toți trei președinții cu care ne-am pricopsit ascund cine le-au fost părinții, nu ne spun mai nimic despre aceștia. Nici urmă de transparența după care ne agitam noi prin 1989-90…