CD
1.450 aprobate

denitsoc@gmail.com
149.102.242.167

 

S-AR PUTEA CA CONSCRIPTII SUA SA TREBUIEASCA SA LUPTE CU RUSII IN EUROPA, AMENINTA LLOYD AUSTIN
– Senatorii republicani părăsesc dezgustati informarea secretă despre Ucraina cu secretarul apărării
De Stephen Bryen – 7 decembrie 2023

Prezentând Congresului, intr-o sedinta secreta, o propunere pentru mai mult ajutor pentru Ucraina, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a evocat o amenințare din partea Rusiei.
Austin a spus că, dacă Congresul nu alocă un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, este „foarte probabil” că trupele americane de pe teren în Europa vor trebui sa lupte împotriva Rusiei.

Senatorii republicani – din diverse motive, inclusiv în special pentru o dispută cu privire la posibilitatea de a lega ajutorul de securitatea graniței SUA – au ieșit din briefing după doar douăzeci de minute, părăsind sala.
Lloyd Austin cu Volodymyr Zelensky la Kiev luna trecută. Zelensky ar fi trebuit să informeze senatorii prin intermediul unui link video, dar nu s-au prezentat, asta i-a înfuriat pe liderii Senatului.

Amenințarea pe care și-a imaginat-o Austin este că Rusia, după ce va termina cu Ucraina, va lansa atacuri în Europa n-a avut efect. În mod obiectiv, nu există nicio dovadă că Rusia amenință pe cineva în Europa.
Asta nu înseamnă că nu există mulți ruși care cred că generalii lor ar trebui să amenințe Europa.

La urma urmei, Europa oferă Ucrainei ajutor militar masiv, informații și ajutor tehnic în războiul cu Rusia, împreună cu antrenarea trupelor ucrainene și ajută Ucraina să își dezvolte planurile de război. Stocurile de arme europene, destinate apărării NATO, au fost expediate la Kiev aproape in totalitate. Cele mai multe dintre ele nu vor fi înlocuite timp de zeci de ani, dacă vreodată.

Din punctul de vedere al Rusiei, adevăratul acaparator de pământ este NATO.
La urma urmei, în ciuda avertismentelor și promisiunilor făcute Rusiei, care au fost încălcate flagrant, NATO s-a extins în Balcani și în Europa de Est. Rușii au fost asigurați frecvent, chiar cu un jurământ din partea fostului președinte Bill Clinton, că NATO nu se va extinde.
Extinderea a însemnat înarmarea noilor membri NATO cu arme occidentale de cea mai bună calitate, construirea bazelor NATO pe teritoriile lor și amenințarea directă a Rusiei.

Unul dintre motivele pentru care Rusia a preluat cea mai mare parte a Europei de Est la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost crearea unui tampon de securitate. Acesta nu a fost singurul motiv, desigur; rușii erau de asemenea nerăbdători să obțină resurse în aceste țări. Se ne amintim că Rusia a suferit devastări uriașe și o depopulare masivă datorită naziștilor și aliaților lor.

Nimic din toate acestea înseamnă că Rusia nu ar dori să recupereze ceea ce a pierdut în urma expansiunii NATO după prăbușirea Uniunii Sovietice. Și, da, este destul de adevărat că „Operațiunea militară specială” a Rusiei poate fi privită ca o acaparare de pământ în Ucraina.

Dar există puține semne că Rusia intenționează vreo expansiune în Europa de Est sau în statele baltice și practic nicio informație de orice fel care să susțină teza invaziei propusă de Austin. Dacă ar exista informații concrete, puteți paria cu siguranță că administrația Biden ar anunța ea Congresul, mai ales când are mâinile întinse pentru mai mulți bani pentru război.

Există trei motive pentru a credita ipoteza opusă, și anume că Rusia nu are intenția de a se extinde în afara zonei de conflict din Ucraina.
Primul motiv este comportamental.
Având în vedere că stocurile de război ale NATO se află la un nivel minim, Rusia ar fi putut profita de această vulnerabilitate și ar fi putut să își mute forțele împotriva țintelor NATO – de exemplu operațiunile NATO în Polonia sau în Balcani – dar nu a făcut acest lucru.

Rușii au exercitat o reținere fără precedent și au tolerat chiar zboruri agresive de informații și exerciții navale ale NATO în Marea Neagră, o îngrijorare de securitate a Rusiei extraordinar de sensibilă. Marea Neagră nu este doar ușa din spate a Ucrainei, este și o rută de a provoca însăși Rusia.

Rusia și-a exercitat reținerea chiar si atunci când Ucraina a folosit drone pentru a lovi un aerodrom din Rusia, unde se află bombardierele nucleare. Două dintre aceste bombardiere au fost fie avariate, fie distruse. Un astfel de atac avea nevoie de sprijinul serviciilor de informații din partea NATO, în primul rând din partea SUA, iar rușii, fără îndoială, au înțeles asta destul de bine. Cu toate acestea, rușii au tolerat atacul într-o anumită măsură și nu au făcut niciun pas pentru a extinde conflictul.
Există unele dovezi că atacul asupra bazei aeriene Soltsy-2 a fost lansat de ucrainenii din Estonia, deoarece dronele ucrainene nu aveau raza de acțiune pentru a ajunge la baza aeriană.

Alte exemple de reținere a Rusiei includ scufundarea navei emblematice a Rusiei Moskva cu ajutorul SUA, multiple încercări de a distruge podul Strâmtoarea Kerci care leagă Rusia de Crimeea și multiple atacuri asupra Moscovei, inclusiv o încercare de a lovi biroul lui Putin de la Kremlin în ceea ce Rusia spune că a fost o încercare de a asasinarea lui Putin.

Al doilea motiv pentru a vedea Rusia ca fiind reticentă în extinderea conflictului este că acest lucru ar fi extrem de costisitor. Rusia a aflat deja cât de scump este războiul din Ucraina, chiar dacă în sfârșit câștigă războiul după aproape doi ani de lupte. Dar un război în Europa ar adăuga avioane de luptă și bombardiere americane și europene la mizeria Rusiei – chiar dacă forțele terestre NATO ar avea probleme semnificative, potrivit unui studiu RAND.

Cel mai mare cost pentru Rusia este forța de muncă și pierderile din război. Este dificil să identifici victime reale, deoarece ucrainenii și rușii fie nu spun adevărul, fie nu spun nimic.
Cu toate acestea, faptul că Rusia trebuie să-și intensifice recrutarea militară – a umplut chiar golurile cu prizonieri – spune că războiul a luat multe vieți.

De asemenea, înseamnă că popularitatea războiului în Rusia poate fi amenințată dacă numărul morților și răniților crește prea mult.
Este greu de crezut că Rusia va declanșa un război mai mare, având în vedere impactul asupra forței de muncă. Nici războiul nu ar păstra sprijinul poporului rus, care știe să se opună unui conflict când începe să-l muște acasă.

Acesta este ceea ce a forțat Rusia să părăsească Afganistanul, începând retragerea în mai 1988 și terminând-o în februarie 1989. Acest lucru nu a fost suficient pentru a-l salva pe Gorbaciov sau a preveni o tentativă de lovitură de stat și a dus la dezintegrarea URSS.

Al treilea motiv care vorbește împotriva extinderii conflictului de către Rusia este cartea jucata nebuneste l sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
De fapt, răspunsul la „Operațiunea militară specială” a lui Putin în Ucraina, NATO și multe alte țări aliniate cu Statele Unite sau cu Uniunea Europeană a impus sancțiuni grele Rusiei. Acest lucru a condus Rusia în brațele Chinei și a forțat Rusia să-și regândească viitorul.

Mai presus de toate, a însemnat o realiniere cu succes a resurselor, comerțului și sistemului monetar al Rusiei, departe de Europa și vest.
Acesta este un nou factor decisiv care schimbă foaia de parcurs strategică pentru Rusia. Subminează direct argumentul că Rusia are ceva de câștigat din orice atac asupra Europei.

Adevărul este că rușii sunt din ce în ce mai puțin interesați de Europa sau Statele Unite. Se poate spune cu siguranță că sancțiunile extralegale occidentale au fost o gafă strategică majoră pentru NATO și pentru partenerii și prietenii săi, precum și pentru UE.
Chiar dacă se încheie un acord de pace cu Ucraina și Europa și SUA ridică sancțiunile împotriva Rusiei, probabil că este prea târziu pentru a ne recupera din pagubele aduse eventualelor legături viitoare.

Rusia nu va respinge comerțul cu Occidentul, dar este probabil să încheie afaceri numai în propriile condiții. Este puțin probabil ca Rusia să permită din nou companiilor occidentale să opereze în interiorul Rusiei, iar țara va face din ce în ce mai mult echipa cu China pentru dezvoltarea tehnologiei și a armelor. Pe scurt, Occidentul a cerut divorțul, iar rușii au acceptat decretul final.

Argumentul Austin este, asa cum rezulta din motivele de mai sus, fals și copilaresc.
Când republicanii au ieșit din briefing-ul secret organizat pentru Senat pentru a încerca să le vândă pentru a sprijini mai mulți bani pentru Ucraina, mulți au susținut că argumentele administrației Biden sunt false și neconvingătoare.
Efortul lui Biden de a intimida Senatul pur și simplu nu a funcționat.
Cu ce va mai veni gasca lui Biden?

AVIZ:
Stephen Bryen, a fost director de personal al Subcomitetului pentru Orientul Apropiat al Comitetului de Relații Externe al Senatului SUA și ca subsecretar adjunct al apărării pentru politică, în prezent este senior fellow la Centrul pentru Politică de Securitate și la Institutul Yorktown.
Acest articol a fost publicat inițial pe rubrica lui Arme și Securitate. Este republicat cu amabila sa permisiune.
https://weapons.substack.com/p/lloyd-austins-threat-to-congress?utm_source=profile&utm_medium=reader2

Traducerea: CD