Daca cronicarii nostri, corifeii Scolii Ardelene s-ar studia la orele de istorie nu ne-am mai confrunta cu erorile semnalate de reputatul prof. si academician Pop. Din pacate, cronicarii si Scoala Ardeleana sunt amintiti pe fuga in programa, tot mai incarcata, de la limba si literatura romana. Asa se face ca generatii intregi de elevi, viitori adulti nu au habar de Leopisetul lui Grigore Ureche unde, chiar la inceput, carturarul ne lamureste cum sta treaba cu Tarile Romane: ” ci scriu că au fostu tot un loc şi o ţară şi noi aflăm că Moldova s-au discălicat mai pe urmă, iar muntenii mai dintăi, măcară că s-au tras de la un izvod”.

Grigore Ureche aduce lamuriri privind originea romaneasca a celor trei tari romanesti: „Ardealul sau Ţara de jos Ungurească să chiamă Ţara peste Munte, carea coprinde o parte de Daţiia şi piste munte…în ţara Ardealului nu lăcuiescu numai unguri, ce şi sasi peste samă de mulţi şi români peste tot locul, de mai multu-i ţara lăţită de români decâtu de unguri. Iară în Ţara Ungurească de jos, unde să chiiamă Unguriia cea Mare (sau cumu-i zicu unii pre limba nemţască Panoniia), acolo numai unguri trăiescu, iară de să află şi români pre alo-curea, încă lege ungurească ţin”.

Deosebit de interesanta si actuala este remarca privind procesul de maghiarizare a romanilor din Ungaria. „Rumânii, câţi să află lăcuitori la Ţara Ungurească şi la Ardeal şi la Maramoroşu, de la un loc suntu cu moldovenii şi toţi de la Râm să trag.”

Mergem la Miron Costin unde aflam : „Neamul Țărîi Moldovei de unde să trăgănează? /Din țărîle Rîmului, tot omul să creadză./Traian întîiŭ, împăratul, supuindŭ pre dahi
Dragoș apoi în moldoveni premenindŭ pre vlahi/Martor este Troianul, șanțul în țara noastră Și Turnul Săverinului, munteni, în țara voastră.”

Nu putem sa incheiem fara lamuririle aduse de Dimitrie Cantemir: „Înainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie, totuși toți se cheamă cu același nume de români, disprețuind adică dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare.Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvania, deasupra fluviului Olt, în ținutul numit Maramureș, nu-și dau numele de valah, ci de români (martori imi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate îi numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, îi numim munteni – căci au luat în stăpanire mai multe locuri muntoase) își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Româneasca, adică în latinește: Terra Romana.”

Daca curentul antiromanesc (cf. istoricului Dogaru) cunoscut sub numele de dacism sau dacopatie nu ar incerca prin toate mijloacele jocul periculos la falsificarii istoriei (schimbarea numelui Romaniei in Dacia cu toate implicatiile politice, diplomatice pe care le-ar avea o Dacie redusa la stapanirea lui Decebal) am intelege mult mai bine regretul academicianului Pop vizavi de ignoranta noastra privind istoria Romaniei si romanilor, probabil una dintre cele mai vechi si fascinante istorii a unui popor.