OVIDIU HURDUZEU despre DISTRIBUTISM

Va multumesc tuturor pentru discutiile aprinse din jurul distributismului (si nu distributivism). Azi, in Romania, distributismul nu este un copil lasat de izbeliste pe care oricine il poate manipula dupa cum crede de cuviinta. El are un parinte cu acte in regula, Liga distributista “Ion Mihalache” a carei misiune este tocmai de a milita impotriva folosirii abuzive ale acestei viziuni crestine asupra economiei si societatii. Liga distributista nu are nici o legatura cu masoneria si nici masoneria nu are vreo legatura cu distributismul. Dupa informatiile mele, si sunt bine informat in privinta distributismului, nu exista nici o incercare a “ocultei” de a folosi distributismul in chip de cal troian. Si nici nu ar avea cum. Distributismul este, in esenta sa, localist/nationalist, democratie economica, la firul ierbii si crestinim in lucrare. Ce sa faca masoneria? Sa infiinteze gospodarii taranesti? Sa-i manipuleze pe romani sa puna muraturi si sa faca zacusca acasa ptr a falimenta supermarketul cum propavaduiau distributistii lui Chesterton?!

Daca Liga distributista si eu personal, in calitate de “ideolog” al Ligii, am fi sesizat in discursul lui dr. Calin Georgescu vreo incercare de folosire a conceptelor distributiste (de exemplu raspandirea larga a proprietatii productive) in scopuri oportunist-politicianiste, am fi fost primii sa protestam. Pana acum insa, dr. Calin Georgescu s-a dovedit a fi un aparator consecvent al micului proprietar si a viziunii unei Romanii in care proprietatea productiva sa fie larg raspandita. Precum distributistii, este impotriva dominatiei marilor corporatii. Originalitatea discursului sau este impletirea conceptelor distributiste cu cele ale dezvoltarii durabile si accentul pus pe “personalismul crestin-ortodox” (potrivit programului Economia civica de pe site-ul sau) – eu si Liga distributista salutam un astfel de discurs. Dar sa revin la Liga distributista.

Din noiembrie 2011, distributismul are, în Liga distributistă română „Ion Mihalache“, o asociaţie cu caracter profesional şi social care îşi propune să disemineze, să promoveze şi să sprijine aplicarea paradigmei distributiste, apărând totodată interesele reprezentanţilor şi adepţilor distributismului din ţara noastră.

Liga distributistă a fost înscrisă în Registrul persoanelor juridice fără scop patrimonial din sectorul 1 Bucureşti la data de 1 XI 2011 sub nr. 140. Liga distributistă este o asociaţie deschisă atât către persoanele fizice, cât şi către persoanele juridice, care pot deveni membri activi ori membri simpatizanţi. Primul membru de onoare al Ligii este Compania Passe Partout – Dan Puric.
Pe Facebook pagina Liga distributista are peste 1000 de simpatizanţi ai distributismului.
Blogul „A Treia Forţă. România profundă“ este din noiembrie 2011 şi blogul Ligii distributiste.
Logo-ul Ligii distributiste este leul bizantin (în reprezentarea dintr-un mozaic) pe fundalul culorii steagului bizantin.

Ce este distributismul?
Materializare a principiului creştin de dreptate socială, distributismul s-a cristalizat teoretic la începutul secolului XX, propunând o a treia cale, între capitalism şi socialism-comunism. Corifeii distributismului sunt englezii G.K. Chesterton (1874-1936) şi Hilaire Belloc (1870-1953). În ţara noastră, independent de distributismul occidental, principiile distributiste şi-au găsit reflectarea în doctrina ţărănistă a partidului lui Ion Mihalache (devenit, după unirea cu partidul lui Maniu, Partidul Naţional Ţărănesc). Legionarii lui CZC au avut si ei o doctrina economica de tip distributist. Un alt adept de seama al distributismului a fost N. Iorga.

Distributismul se întemeiază pe trei principii: răspândirea largă a proprietăţii productive (o lume a micilor proprietari şi întreprinzători), subsidiaritatea (descentralizare şi păstrarea activităţilor la nivelul cel mai de jos la care pot funcţiona) şi solidaritatea (binele comun asigură binele individual).

Distributismul nu este doar o doctrină economică, ci un model filosofic, economic, social şi cultural întemeiat pe tradiţia şi valorile creştine. Spre deosebire de socialism-comunism şi de capitalism, distributismul nu este exclusivist, el poate coexista cu alte sisteme şi chiar funcţiona în cadrul lor. Nuclee distributiste există şi vor exista în toate societăţile (au existat chiar şi în trecutul nostru comunist, prin cooperaţie, prin producătorii agricoli din zonele necooperativizate şi prin atelierele meşteşugăreşti). Distributismul nu agreează nici colectivismul centralizator, nici individualismul care dezbină societatea. El presupune existenţa unei reţele, a unei pânze de păianjen în care fiecare nod depinde de nodurile din jur şi care contribuie la rezistenţa ansamblului.

Comentând turneul de conferinţe al lui Phillip Blond („regele filosof“, ideolog al Partidului Conservator britanic) în Statele Unite, ziarul „Washington Post“ din 17 octombrie 2011 concluziona: „distributismul a devenit probabil cea mai atrăgătoare idee care s-a născut pe ruinele colapsului economic de la începutul secolului al 21-lea – şi asta în mare măsură datorită faptului că posedă cel mai mare potenţial de a arunca o punte peste prăpastia care separă curentele ideologice…“. (David Cameron a castigat alegerile pe o platrforma distributista anti-neoliberala din care insa nu a transpus in viata mai nimic. Ideile lui Phillip Blond au produs insa o revigorare a conservatorismului traditionalist anti-anti-neoliberal din intreaga lume.)

Mentionez ca distributismul a fost primit cu ostilitate in Romania de cercurile dreptei neoconice si neocominterniste, vedeti comentariile despre distributism ale celor de la In Linie dreapta. Actiunile Ligii distributiste au avut totdeauna binecuvantarea Parintelui Justin Parvu – eu si colegii mei din Liga avand totdeauna grija sa-i cerem sfatul si binecuvantarea ptr ceea ce aveam de infaptuit. De fapt, distributismul de astazi din Romania este o lucrare mai larga in sensul misiunii pe care Parintele Justin Parvu ne-a trasat-o aici “Va trebui sa cream mici fortarete, mici cetatui de supravietuire, la sate, acolo unde mai sunt inca oameni care pricep si isi amintesc Randuiala, unde sa avem pamantul nostru, scoala noastra – in care sa ne crestem copiii in duhul acesta ortodox, sa avem spitalele si moasele noastre”.

*

Nota redației. Text preluat de pe site. Invit comentatorii să amâne discuțiile privind biografia dlui Hurduzeu, deși sunt convins că-l onorează…
Invit la discuții pe text, la nivelul ideilor. Sunt atât de atrăgătoare prin firescul lor! i.c.