G
104 aprobate

gert.frau@yahoo.com
89.136.113.152

 

Ca răspuns la anonim.

Nu există nicio informație istorică că Dicienii ar fi fost masacrați de către otomani, însă au eliminat aproape toată toponimia românească sau slavică și au înlocuit-o cu cea otomană, colonizând turci de extracție pecenego-cumană (cei cu cu alternanța v,p → m: Vicina → Mecena, Măcin, Pankalia → Mancalia, Mangalia) sau turci din Anatolia. Unn lingvist i-a studiat pe primii.
http://diam.uab.ro/istorie.uab.ro/publicatii/colectia_bcss/bcss_8/11_lazar.pdf
Turcii au format o numeroasă comunitate în nord-estul Bulgariei și Dobrogea, acoperind în parte și acea Valahie Albă de care vorbeau unii călători străini. Războaiele ruso-turce au avut cel mai mare impact cu siguranță. Nu numai că au dispersat populația locală sau ucis în timpul operațiunilor (Visterna dispare în acest timp), dar s-au făcut și numeroase schimburi de populație. Pe noi ne-ar interesa foarte puțin, pentru că dicienii care s-au dus în Bugeac au fost puțini. Au înființat un sat Dobrogeana acolo.

Obiceiurile și tradițiile lor s-au perpetuat la fel ca și în restul României până în comunism. S-a scris în ziare despre acestea, cărți n-am găsit. Aveau mitocredințe legate de un dulf, un duh al mării și un dulfan ca fitonim (vezi dulb în primul link, probabil trecut prin greacă ca arom.valtă, varc pentru rom.baltă, barc și altele). Altă prezență mitologică este Sf.Gheorghe care ucide ”Scorpia”, nu înainte de a lăsa o dâră mare, de fapt un canal numit Drumul Scorpiei, apoi Dunavăț (al doilea link). Mai sunt obiceiuri interesante printre dicieni, dar nu mi le amintesc acuma. Important de știut e că aceștia n-au dispărut în sec. al XV-lea, nici în al XVIII-lea, numai că au fost lăsați în minoritate absolută de valurile de români de după 1878, ceea ce ar fi fost de dorit să se fi întâmplat în toate teritoriile noastre istorice pierdute.
http://www.radioconstanta.ro/2014/12/19/audio-dulfonul-duhul-marii-in-colindele-din-satul-tulcean-razboieni/
http://www.minac.ro/assets/analele-dobrogei%2C-anul-11%2C-fasc.-1-12%2C-1930-watermark-(1).pdf
https://hroderic.wordpress.com/2014/12/31/dulfonul/
https://hroderic.wordpress.com/2013/02/22/dulful/
Aș fi fost atent la acea carte a lui Vâlsan care se spune că s-ar fi ocupat de graiul dician. Pe mine mă fascinează partea lingvistică. Nu cred că trebuie exagerată influența greească sau otomană asupra acestei provincii, nici a elementului getic antic. Au fsot atâtea popoare în Dobrogea, dintre care multe au dispărut. Doar niște teste genetice ar lămuri puțin misterul, dar nu cred că s-ar mai deosebi elementele germanice, sunt atestatați niște goți creștini în jurul Tomisului (Cța) https://en.wikipedia.org/wiki/Gothic_language
E posibil să se refere la ceea ce moldovenii numeau Tomisovara, turcii Pangala și grecii Panglicara,a dică Mangalia. https://www.academia.edu/4792805/Toponimie_dobrogean%C4%83_Callatis_Pangalla_Mangalia_Dobrudjan_toponymy_Callatis_Pangalla_Mangalia
Alți traci care au avut comunități în Dobrogea sunt Bessii, după o înăbușire a unei revolte locale sunt colonizați aici. Am adunat numeroase nume de magistrați locali. Apoi Carpii au câteva comunități maritime și de-a lungul Dunării. După ce sunt absolut distruși de către Romani la începutul sec.IV, sunt deportați prin imperiu în mai multe locuri. În Panonia la Pecs și aiurea.
Alți ”străinezi” au fost triburile iranice, foarte numeroase, care au lăsat toponime și probabil oronime sau hidronime (vezi Gabranus și v.ind.gabhīrá ‘deep, profound, inexhaustible’, YAv. jafra- ‘deep’). Am precizat Naracu stoma (gură a Dunării) cf. oset næræg (îngust). Vin mai mulți iranici în Dobrogea încă din antichitate și până la Alanii din evul mediu. În antichitate este consemnat că aceștia iranizează triburile germanice, adică se încuscreau, purtau hainele iranice și adoptă elemente de cultură specifică sarmaților. În afara Dobrogei, taifalii sunt în parte iranizați. Erau printre ceilalți goți diferiți în acest sens, luptau călare, și rămân astfel până dispar din istorie undeva în Franța.

Gabranus =Slava Rusă, Picusculus=Slavă Cercheză, sf.gheorghe =Hieron stoma, Casimcea=Calabaesus
https://revistapontica.files.wordpress.com/2009/06/pontica-40-pag-137-225.pdf