poussière d’étoile emaroca@protonmail.com 206.172.169.228 |
un om a incercat sa faca din Romania un stat suveran si din populatia ei un popor, dar ce poti face din tradatori, sau bucurat in ziua de Craciun ca aveau banane. |
*
Nota redacției – În ziua de Crăciun 1989 românii nu se așteptau la mascarada de proces de la Târgoviște! Puțini au fost românii care s-au bucurat!
Definiția lui Nicolae Ceaușescu: un ins care a reușit, ca nimeni altul dintre șefii comuniști, să transforme poporul român într-o populație demoralizată de lipsuri, obsedată de ce va pune în farfurie, lipsită de încredere în ziua de mâine.
Clarificare se pare nu s-a inteles sensul
Intr-un video sau un text nu mai tin minte (a trecut ceva timp) un parinte raspundea unui jurnalist cit de fericit
este ca in sfirsit poate oferi copilului banane (se bagase).
si ma itrebam acestea erau perantele romanilor?
se intimpla pe 25 dec 1989.
pentru G
incearca sa te hotarasti:lovitura de stat sau revolutie
in ceea ce priveste interesele personale ale lui Ceausescu ma intreb ce fumezi, se pare ca este de calitate.
eu spun: Ceausescu era cel mai sarac om din Ro, si astept reactii numai cu argumente.
in Ro nu a existat comunism nici in alta parte dealtfel, poate socialism, incearca sa intelegi diferenta dar nu sint sigur ca…
despre Coreea nu stii nimic, lasa tembelizorul si instruieste-te
intradevar Ceausescu avea o probleme cu Dumnezeu, muta biserici
din cauza unora ca tine nu a reusit Ceausecu, de fapt majoritatea erau ca tine si asa au ramas
putina educate, cultura, istorie adevarata nu a facut rau nimanui, asa ca incearca
si daca vrei sa vezi un nating, priveste intr-o oglinda
in 25 Dec. „s-au bagat banane” in magazinele di Buc.
Dar ce sa mai zicem de cei ce se bucurau in acele vremuri de orice le pohtea inimioara. Iar dupa 89 s-au transformat in democrati, pro Ue sau Nato. Tot ei acum sunt pro regim totalitar, desi odraslele lor sunt plecate pentru a se „desavarsi” si profita de libertatile…desfranatilor occidentali. ce mai jongleri politici a la HOPA MITICA. ar fi capabili sa readuca si monarhia daca , nu-i asa, interesele ..tarii ar cere aceasta schimbare. Multi dintre aceia care indemnau prin 90 sa „nu ne vindem tara”,si-au creat cadrul juridic si oportunitatile de a o vinde/cumpara ei insisi. Se asteapta ,de 33 de ani, procese adevarate care sa pedepseasca adevaratii responsabili pentru inalta tradare produsa in 89 si in aceeasi masura din 89 pana-n prezent.
Foarte „ingenioasa” gaselnita … cei care s-au bucurat de….. Sa mai pomenim evenimente petrecute cu cateva luni in urma. In speta , cei care s-au bucurat de anumite certificate medicale., pentru a avea accesul in anumite spatii. Tot inalta tradare au facut si fac doctorii care elibereaza astfel de servetele, pentru a-si servi anturajul clientelar.
O ipoteza pentru dumneavoastra , s-ar putea ca cei care s-au bucurat de portocale in decembrie 89, au facut-o si inainte de 89, si o fac si de atunci incoace. Unii dintre ei sunt , insa, probabil frustrati vazand alti „colegi” de breasla ca au mai multe portocale in portbagaj sau in camara. Si din frustrare se nasc si denunturile gen Abecedar „ Ana are mere”; aia mai versati procedeaza la lapidari asa cum au facut-o la Targoviste, si in tot Bucurestiul. O mare parte dintre fantasmagoricii degustatori de portocale identificati de dumneavoastra a ramas insa doar cu mirosul portocalelor de atunci. Fructul oprit al bunastarii se afla de atunci in mainile maestrilor hipnotizatori care invarteau lazile. Noua celorlalti ni s-a spus Pofiti la masa/ Daca v-ati adus de-acasa. Chiar ca-i ora pranzului asa ca….dac-aveti ceva pe-acasa.
Am fost simplu spectator în timpul loviturii de stat și nu s-a bucurat nimeni pe moment. Majoritatea urmăreau din fața tembelizorului evenimentele extrem de confuze prin prisma celor care au monopolizat întreaga acțiune și au profitat enorm de vidul creat. Foștii comuniști cu carnet s-au reinventat brusc ca niște ciori vopsite.
Oamenii obișnuiți nu realizau ce se petrece, se temeau pentru ziua de mâine. Toți fugeau să-și facă rezerve de hrană și apă, pentru că un dobitoc a spus că ”apa de la robinet a fost otrăvită”. Toată ”acțiunea” pe care am văzut-o în Constanța erau niște trasoare pe cer trase din spatele Institutului de Marină de câțiva nătărăi și m-a amuzat când pe o pancardă la ieșirea din oraș era scris acum câșiva ani ”Constanța, oraș martir” sau așa ceva.
Nu am gustat banane decât un an mai târziu. Țin minte și ce gust aveau, că erau verzi și taică-meu le-a pus pe calorifer de au devenit ușor maronii. Eu le-aș fi mâncat așa cum erau, dar gustul mi-a rămas imprimat în minte pentru că era ceva exotic la momentul acela. Curios este că am gustat înainte de 1989 niște dulciuri turcești, caramele asortate cu diferite arome, și mai purtam destul de rar niște blugi de calitate, toate aduse și vândute pe șest de către navigatori (locuiesc în Constanța), dar fructe din zonele tropicale (ananas, banane, etc.) nu-mi aduc aminte să fi văzut nicăieri.
Navigatorii și securiștii și-au asigurat un viitor foarte bun după revoluție. Se întorceau cu bani și cei care au fugit înainte de 1989, dar în majoritatea cazurilor primele două categorii sunt cei care își cumpărau apartamentele primii (majoritatea locuiam în blocuri de stat) și aveau mașini străine. Restul făceau un credit pe câțiva ani (CAR ?) și au reușit să-și plătească apartamentele relativ repede în timp ce economia și industria productivă se prăbușeau din lipsă de competivitate cu occidentul. E indicat să riști și să cumperi apartamente și case pe timp de criză. Niciodată când sunt la cel mai mare preț.
Mare greșeală s-a făcut că ne-am deschis brusc lumii și nu am dozat porțiile astea de libertate, să luăm măsurile care se cereau atunci. Privatizările lui pește prăjit au servit doar paraziților, securiștilor și comuniștilor, care erau la curent cu ce se petrece în afara lagărului comunist. În vest le iau generații să construiască ceva, să pornească o afacere de succes, iar la noi se dădeau pe degeaba.
Concluzia mea este că Ceaușescu își servea doar propriile interese și ar fi fost mulțumit să aibă o țară aservită complet dinastiei sale, așa cum este Coreea de Nord azi. Nu poți dezvolta cu forța o țară, să-i elimini sau închizi fizic elitele care se opun comunismului din principiu, să-i subminezi credința în Dumnezeu și apoi să funcționeze organic. Chiar de ar mai fi trăit câțiva ani, regimul său nu ar fi durat. Nu țineam pasul cu inovațiile tehnologice vestice nici înainte, nici după 1989.
Ce mă supără pe mine este că am căzut într-o capcană imediat după. Occidentul era deja corupt moral, dar bogat. Noi nu vedeam decât binefaceri, lucruri superficiale. Trebuia să ne întoarcem la rădăcinile noastre creștine și nu doar de fațadă. Azi am fi fost cu siguranță mai mulți și mai sănătoși din toate punctele de vedere. S-a produs o ruptură între generația bunicilor, care au prins ultimul război mondial și aveau credință în Dumnezeu, niște valori sănătoase. Nu le-au împărtășit copiilor lor și se vede azi ce imens deserviciu și-au făcut lor și generațiilor care au urmat.
Am 42 de ani din vara asta. Am oscilat între nostalgie după trecut, pesimism și speranță, apoi iar pesimism. Cine are nostalgie privind viitorul ipotetic pe care l-ar fi dorit și realizat Ceaușescu este un nătâng din punctul meu de vedere. Comunismul a corupt și distrus sufletul acestei națiuni. Vecinii noștri au făcut mai puțin rău propriilor lor cetățeni și se vede unde se află ei azi. Pentru că am devenit o simplă populație (nu un popor), aproape fără tradiție și lipsiți de credință, am fost atât de vulnerabili în fața occidentului hrăpăreț. Am părăsit o ideologie bolnavă și am preluat treptat alta, tot ateistă, dar profund stricătoare. România de azi are o limbă proprie, dar nu are o voce a sa.