Adrian Zuckerman  născut la București  propus de Trump ambasador în România: Cooperarea militară e cel mai important aspect al relațiiei SUA-România

Costin Andrieș. 21 iunie 2019

Adrian Zuckerman, nominalizat de președintele Donald Trump pentru postul de ambasador al Statelor Unite în România, a fost audiat joi de Comitetul pentru relatii externe din Senatul american. Acesta s-a născut la București, vorbește fluent în limba română și a emigrat în Statele Unite împreună cu părinții la vârsta de nouă ani.

În cadrul audierii, Adrian Zuckerman a vorbit despre istoria familiei sale în România comunistă și a subliniat faptul că, dacă va fi numit ambasador, va sprijini cu toate puterile combaterea corupției din România. De asemenea, acesta a atras atenția asupra „pericolelor unei Rusii agresive, care încearcă să destabilizeze democrațiile din Europa”, adăugând că „cel mai important aspect al relației SUA-România este cooperarea militară dintre cele două state”.

Declarația lui Adrian Zuckerman:

„Sunt onorat să apar în fața dvs. astăzi, fiind candidatul președintelui Trump pentru a fi ambasadorul Statelor Unite în România. Dați-mi voie să v-o prezint pe fiica mea, Nathalie. Ea reprezintă viitorul nostru și sunt noroc să fie cu mine azi. Călătoria mea începe cu doi oameni care sunt aici numai spiritual: părinții mei iubiți, Emil și Aura. Dacă nu ar fi fost curajul, înțelepciunea și sacrificiul lor, n-aș fi aici. Amândoi au fost adolescenți în București în timpul celui de-al doilea război mondial. La fel ca mulți dintre contemporanii lor, familiile lor au fost dislocate și averea lor a fost confiscată. În pofida tuturor obstacolelor şi în faţa antisemitismului persistent din regimul comunist postbelic, ei au urmat fiecare universitatea şi şcoala medicală.

M-am născut la București, România, vorbesc, scriu și citesc fluent românește. La scurt timp după ce m-am născut, părinții mei, conștienți de defectele brutale ale sistemului comunist, au decis să emigreze. Nouă ani mai târziu ni s-a permis să plecăm doar cu hainele de pe noi. Părinții mei prețuiau valorile americane, hărnicia, speranța pentru un viitor mai bun, libertatea de exprimare și respect profund pentru viață, libertate și drepturi indiviuale. Cei mai mândri au fost în ziua în care au devenit cetățeni americani. S-au asigurat că îmi voi aminti mereu să apreciez și să trăiest după aceste principii pentru care s-a luptat din greu. România a scăpat de regimul comunist îngrozitor în decembrie 1989, cu mai puțin de treizeci de ani în urmă – este ziua la care am sperat mereu, dar niciodată n-am crezut că voi trăi să o văd.

Din 1989, România a instaurat democrația parlamentară, s-a alăturat NATO, Uniunii Europene și a devenit un aliat strategic al Statelor Unite.  Cel mai important aspect al relațiiei dintre Statele Unite și România este cooperarea noastră militară.  La Deveselu se află un sistem Aegis de apărare împotriva rachetelor balistice; personal militar american este desfășurat prin rotație la baza militară de la Kogălniceanu; unități aeriene ale Fortețelor Aeriene ale Statelor Unite sunt desfășurate frecvet în România și nave americane acostează în portul Constanța. România a fost solidară cu Statele Unite în condamnarea intervenției ruse  în Ucraina și sprijină cu tărie independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

România este o gazdă și un partener excelent și altor forțe naționale NATO. România este un contribuitor puternic la misiunile NATO și operațiunile din Afganistan, Irak și alte țări. România s-a angajat să își îndeplinească angajamentul financiar față de NATO

Economia românească are printre cele mai rapide rate de creştere din UE, de asemenea relaţiile comerciale şi de investiţii cu SUA sunt în creştere. România este bogată în cherestea, agricultură, minerale, petrol, gaz natural și alte resurse naturale. Au fost descoperite recent în Marea Neagră rezerve substanțiale de petrol și gaze, care au potențialul de a susține securitatea energetică a României și a Europei. România trebuie să continue lupta împotriva corupției, să creeze un climat de afaceri mai favorabil investițiilor, să investească în infrastructură, sănătate și educație și să consolideze administrația publică. Dacă voi fi numit ambasador voi oferi sprijin continuu eforturilor anti-corupție remarcabile ale României.Combaterea corupției și susținerea independenței judiciare sunt vitale pentru prosperitatea şi securitatea regiunii pe termen lung. Pericolele unei Rusii agresive, care încearcă să destabilizeze democrațiile din Europa, din interior și din afără, sunt substanțiale și nu pot fi subestimate. Sunt încrezător că prin conducere americană proactivă, prin asistența în educarea, sprijinirea și încurajarea instituțiilor democratice, România va răspunde acestor provocări și va prospera. Dacă sunt confirmat, mă angajez să-mi folosesc toată energia și experiența pentru a avansa interesele țării noastre în România.”

Aici puteți citi textul declarației redactat în limba engleză, cu informații mai detaliate despre istoria familiei lui Adrian Zuckerman. 

.

Nota redacției: o mică corectură ne permitem. Afirmația dlui ambasador precum că „În pofida tuturor obstacolelor şi în faţa antisemitismului persistent din regimul comunist postbelic, ei au urmat fiecare universitatea şi şcoala medicală” nu poate fi acceptată. Nu a existat un „antisemitism persistent în regimul comunist postbelic” care ar fi împiedicat vreun evreu să urmeze o universitate. Dacă au existat asemenea opreliști, ele au funcționat numai pentru românii „cu origine socială nesănătoasă”, adică pentru fiii de chiaburi, preoți, deținuți politici etc, interdicții care au funcționat până pe la 1960. Evreii nici măcar pe vremea lui Ion Antonescu nu au fost împiedicați să urmeze studii universitare. E drept, nu au mai fost admiși în universitățile de stat, pentru că tinerii evrei, mulți dintre ei, făceau propagandă comunistă. Au fost nevoiți să se înscrie în sistemul de învățămînt privat dedicat evreilor. Așa se face, de pildă, că Nicolae Cajal, student la această formă de învățămînt, în toamna anului 1944 s-a înscris la facultatea de medicină în anul V, fiindu-i deci recunoscute studiile făcute la facultatea evreiască. Să sperăm că domnul ambasador nu va recidiva și-și va aminti corect ce se întâmpla cu evreii în România de odinioară. 

După numele de botez al său și al părinților săi, respectiv Adrian, Emil și Aura, se pare că domnia sa provine dintr-o familie de „evrei pământeni”, categoria de evrei care au cultivat sentimente de loialitate față de poporul român. Un semn al acestui atașament a fost numele de botez date copiilor, inspirate de tradiția românească și de onomastica greco-romană: Tudor, Alexandru, Victor, Nicolae, Constantin, Aurel etc. Evreii pământeni, care au avut și un partid al lor, cu reprezentanți în Parlament, au fost ținta unor represalii constante din partea evreilor sioniști și comuniști. Au dispărut ca grup după 1944, din păcate, sub presiunea iudeo-bolșevică.

Să-i urăm deci domnului Adrian Zuckerman BUN VENIT în prima sa Patrie! 

i.c.