Dolarul vs. Yuan: inflația globală, Rezerva Federală și măsurile Chinei pentru a-și stabiliza economia

Regiunea: 

 0

 0 1

 5

Toate articolele Global Research pot fi citite în 51 de limbi prin activarea meniului derulant „Traduceți site-ul web” de pe bannerul de sus al paginii noastre de pornire (versiunea pentru desktop).

Pentru a primi buletinul informativ zilnic al Global Research (articole selectate),  faceți clic aici .

Urmărește-ne pe Instagram  și  Twitter și abonează-te la canalul nostru Telegram . Simțiți-vă liber să repostați și să distribuiți pe scară largă articolele Global Research.

***

În circumstanțe normale apare inflația, când prea multe unități monetare (dolari SUA, euro, yuani chinezești) urmăresc prea puține bunuri. Dar nu trăim vremuri normale. Dimpotrivă. Trăim într-o lume din ce în ce mai divizată, nu numai în termeni politici – Vest vs. Est / Nordul Global vs. Sudul Global – ci și în termeni monetari.

Scăderea treptată, dar din ce în ce mai rapidă a hegemonia dolarului american, urmată de așa-numitele monede puternice aferente, precum euro, lira sterlină, yenul japonez, precum și dolarii australieni și canadieni, dă monedele estice, în special chinezii. Yuanul și într-o oarecare măsură, de asemenea, rubla rusă se dezvoltă spre stabilitate.

De ce este asta? Din mai multe motive. În primul rând, yuanul chinezesc și rubla rusă, precum și multe alte monede estice, sunt susținute de economiile lor și, în ambele cazuri, și de aur. Numai din acest motiv, au o stabilitate inerentă, monedele fiat vestice – care nu se bazează pe nimic – nu au.

Un mecanism nou și viitor de stabilitate a monedei estice ar putea fi în curând un coș de aproximativ douăzeci de mărfuri care sunt utilizate pe scară largă și universal, pe lângă puterea economiei locale.

Această idee nu este nouă, dar a fost recent reintrodusă de rusul Serghei Glazyev . Din 2021, el este comisarul pentru integrare și macroeconomie în cadrul Comisiei Economice Eurasiatice, organul executiv al Uniunii Economice Eurasiatice. Serghei Glazyev este și consilierul economic al președintelui Putin.

Este o distincție clară față de monedele fiat occidentale care nu se bazează pe o substanță solidă, în afară de crearea de datorii. Cu alte cuvinte, monedele bazate pe dolari occidentali – începând cu dolarul american însuși – sunt scheme piramidale nesustenabile care, mai devreme sau mai târziu, sunt obligate să explodeze sau, în cel mai bun caz, să se prăbușească treptat.

Ceea ce asistăm astăzi, este o decădere constantă a monedelor occidentale, care sunt în prezent susținute artificial de manipularea ratelor dobânzilor, precum și de inflația cauzată artificial, bazată pe penuria creată artificial de alimente, energie și alte mărfuri. Pretextul folosit pentru astfel de lipsuri – într-adevăr total fals – este războiul ruso-ucrainean.

Asemenea penurii, în special penuria de alimente și foametea în masă care a rezultat, au fost planificate de peste zece ani și au fost deja reflectate în Raportul Rockefeller din 2010. Ele sunt realizate acum.

În lumea (occidentală) de astăzi, inflația și (in)stabilitatea monetară sunt fabricate sau manipulate. Ele sunt folosite ca arme de „război rece” de către vest la nivel intern, inițiate de SUA, pentru a juca monedele vestice una împotriva celeilalte și pentru a asigura că hegemonia dolarului va continua.

În măsura în care este posibil și mai ales prin interdependența comercială est-vest, mai ales prin puterea Chinei, Occidentul speră să destabilizeze și economiile membrilor Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), în special China.

Rezervele valutare vestice ale Chinei s-au ridicat în mai 2022 la aproximativ 3,12 trilioane de dolari SUA, din care cel puțin două treimi sunt în active denominate în dolari SUA. Având în vedere interrelația comercială dintre China și SUA, precum și economiile occidentale, dedolarizarea rămâne o provocare pentru China.

Rezerva Federală

În ciuda așteptărilor meteorologilor cu privire la o creștere cu jumătate de punct de bază, sub pretextul combaterii inflației, FED a anunțat pe 15 iunie cea mai mare creștere a ratei dobânzii din ultimii 28 de ani, și anume o creștere cu trei sferturi de punct procentual — cea mai mare creștere. din 1994. Aceasta urmează unei creșteri cu un sfert de punct în martie și un salt de jumătate de punct în mai. La 5 iulie 2022, rata de bază a FED era între 1,5% și 1,75%.

Aceasta, a spus FED, a fost o mișcare către recâștigarea controlului asupra creșterii prețurilor de consum.

Cu toate acestea, prețurile de consum au crescut cu 8,6% față de un an în urmă. Cu alte cuvinte, FED pretinde că luptă cu o inflație anuală de 8,6%, cu o creștere a ratei dobânzii de mai puțin de 2%. Acest lucru este nerealist.

Adevăratul motiv pentru aceste creșteri bruște ale ratei dobânzii este de căutat în altă parte. Și anume, pierderea treptată, dar constantă a valorii dolarului american pe piața monetară globală. Acest lucru are de-a face cu o serie de factori, printre ei, încrederea constantă în economia SUA, dar în principal cu „sancționarea” mondială de către Washington, bazată pe dolari, a țărilor care nu se conformează politicilor americane, ci doresc în schimb să-și păstreze politica. și suveranitatea economică.

Creșterea ratelor dobânzilor este de așteptat să atragă investitorii către active denominate în dolari – cel puțin temporar; „amânând” astfel prăbușirea hegemoniei dolarului american.

Fluxul global de dolari americani reprezintă astăzi între 50% și 60% din toate valutele de tranzacționare din lume. Cu această supremaţie cantitativă. În plus, ratele dobânzilor cresc, dolarul american poate fi capabil să-și extindă provizoriu dominația valutară – dar va urma, fără îndoială, scăderea dolarului și a monedelor dependente de dolar.

Rezultatul acestei creșteri a dobânzii FED poate fi deja văzut, în măsura în care cursul de schimb dolarul american și euro este de aproape 1:1, iar dolarul se mișcă în aceeași direcție față de lira sterlină.

Creșterile de preț determinate de inflație reflectă nu numai creșterea costurilor pentru benzină și alimente, ci și pentru chirie și tarife de avion și o gamă largă de servicii.

În general, totuși, creșterea dobânzii la FED, chiar și la un nivel record în ultimii aproape 30 de ani, nu oprește și nici măcar nu frânează inflația care se așteaptă să intre în curând în dimensiunea de două cifre. Diferența dintre dobânda de bază și inflație este prea mare. Dar poate aduce temporar mai multă stabilitate pentru dolarul american.

Yuanul Chinei

Ce face China pentru stabilitatea monedei lor – a yuanului –?

Pe lângă faptul că are deja o monedă bazată pe economia reală și perspectiva de a trece la o monedă bazată pe mărfuri și susținută, Consiliul de Stat al Chinei a emis la sfârșitul lunii mai 2022 un pachet de politici, care include 33 de măsuri care acoperă politicile fiscale și financiare, precum și politici privind investițiile, consumul, securitatea alimentară și energetică, lanțurile industriale și de aprovizionare și mijloacele de trai ale oamenilor. Acestea sunt câteva puncte importante ale pachetului:

  • În domeniul finanțelor , China va îmbunătăți și mai mult politicile de rambursare a creditului pentru taxa pe valoare adăugată și va accelera programul de cheltuieli fiscale. Emiterea și utilizarea obligațiunilor speciale ale guvernului local vor fi accelerate cu o extindere a serviciului. Vor fi activate politicile de garantare a finanțării guvernamentale și vor fi consolidate politicile de amânare a primelor de asigurări sociale și de sprijinire a ocupării forței de muncă;
  • În ceea ce privește politicile monetare și financiare , China încurajează rambursarea întârziată a capitalului și a dobânzilor la împrumuturile pentru întreprinderile mici și mijlocii, persoanele care desfășoară activități independente, șoferii de camioane și creditele pentru locuințe personale și de consum afectate de COVID-19. Împrumuturile inclusive pentru micro și întreprinderile mici vor fi extinse. Ratele reale ale creditelor vor fi stabile, cu o ușoară scădere, iar eficiența finanțării piețelor de capital va fi îmbunătățită;
  • În stabilizarea investițiilor și promovarea consumului, China va accelera unele proiecte aprobate de conservare a apei și va accelera investițiile în infrastructura de transport, va continua să construiască conducte subterane urbane, să stabilească și să extindă investițiile private, să promoveze dezvoltarea sănătoasă și standardizată a economiei platformelor și să stimuleze achizițiile. de mașini și electrocasnice;
  • În ceea ce privește securitatea alimentară și energetică , vor fi intensificate politicile privind garantarea profitului din cereale pentru fermieri. Cărbune de calitate va fi produs, asigurând în același timp siguranța, respectarea mediului și utilizarea eficientă. În plus, vor fi lansate câteva proiecte majore de energie [alternativă];
  • Pentru a stabiliza lanțurile industriale și de aprovizionare , China va reduce costurile cu utilitățile pentru entitățile de pe piață, va reduce treptat și va scuti chiria acestora și va ajuta la ușurarea poverii sectoarelor și companiilor grav afectate de pandemie. Reluarea activității întreprinderilor și politicile de transport și logistică fără probleme vor fi optimizate. Mai mult sprijin va fi oferit huburilor și întreprinderilor logistice. Proiectele majore finanțate din străinătate vor fi prioritare pentru a atrage investiții străine; și
  • În ceea ce privește politicile privind mijloacele de trai ale oamenilor , China va implementa politici de sprijin pentru fondurile de asigurare a locuințelor, va stimula ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul populației migrante din mediul rural și a forței de muncă din mediul rural și va spori măsurile de garantare a securității sociale.

De la o lume unipolară la o lume multipolară

Viitorul se îndreaptă în mod clar departe de o lume unipolară dominată de vest – sau On World Order (OWO) către o lume multipolară, care se poate baza pe niște „noduri” economice puternice, păstrând în același timp suveranitatea țărilor individuale.

Politicile de mai sus urmăresc să consolideze și să stabilizeze pe termen lung economia chineză – care va fi îmbunătățită în continuare prin comerț și asociere politică cu alte economii regionale conexe, cum ar fi cele ale Uniunii Economice Eurasia (EAEU), OCS, precum și mai departe, țările BRICS+.

Printre realizările socio-economice specifice care vor menține stabile monedele și sistemele financiare ale Chinei și asociate și în afară de penuria occidentală și economiile determinate de inflație, se numără cel mai mare și mai cuprinzător acord de liber schimb din lume ASEAN+ Five, Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător (RCEP) .

RCEP este un acord de liber schimb între țările ASEAN din Asia-Pacific: Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam. Acordul comercial include, de asemenea, cinci semnatari non-ASEAN, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și China.

RCEP este cel mai mare acord de liber schimb din lume. A fost negociat timp de opt ani și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022. Potrivit unui studiu recent al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), acesta reprezintă 30,5% din PIB-ul mondial. Singurele alte blocuri care se apropie de asta sunt acordul SUA-Mexic-Canada – NAFTA (28%) și UE (17,9%).

Este de așteptat ca RCEP să se extindă rapid, deoarece cele 15 țări vor genera probabil o dinamică globală, în același timp, rămânând autonom ca bloc suveran, adică comerț în interiorul și protejate de influențele occidentale.

Monedele de tranzacționare ale blocului vor fi predominant yuanul (se așteaptă ca un yuan digital în principal pentru comerțul internațional să fie lansat, eventual, la sfârșitul acestui an sau începutul lui 2023), dar și monedele locale – dar nu și dolarul american și alte valute occidentale hegemonia dolarului.

Un alt element pentru consolidarea stabilității financiare estice este blocul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). La începutul acestui an, Iranul a solicitat aderarea la BRICS. Iranul este deja membru al SCO.

În prezent, BRICS reprezintă 40% din populația lumii, 25% din economia globală, 18% din comerțul mondial. BRICS sunt blocul de țări cu cea mai rapidă creștere, contribuind cu aproximativ 50% la creșterea economică mondială.

În cele din urmă – dar nu în ultimul rând – sunt Inițiativa Belt and Road (BRI), interdependentă, inițiată de președintele Xi Jinping în 2013. BRI mai este numită și Noul Drum al Mătăsii, inspirat de conceptul de Drum al Mătăsii stabilit în timpul dinastiei Han peste 2.000. cu ani în urmă – o veche rețea de rute comerciale care a conectat China de Mediterana prin Eurasia timp de secole.

În martie 2022, numărul țărilor care s-au alăturat BRI prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) cu China este de 146, plus 32 de organizații internaționale. Țările BRI sunt răspândite pe toate continentele: 43 de țări sunt în Africa Subsahariană.

BRI are mai multe rute comerciale, inclusiv rute maritime, care conectează țări cu transport și alte legături de infrastructură, precum și asociații mixte pentru exploatarea energiei sau procese de producție industrială, schimburi culturale și educaționale – și multe alte legături naționale și regionale. Este „Globalizarea” cu caracteristici chinezești, unde autonomiile individuale sunt respectate.

Această inițiativă merge mână în mână cu o alta, Global Development Initiative (GDI), anunțată de președintele Xi Jinping la Adunarea Generală a ONU în 2021.

GDI completează BRI ca mecanism de sprijin și cooperare pentru marile organisme internaționale financiare și de dezvoltare, cum ar fi Fondul de Cooperare Sud-Sud, Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA face parte din Grupul Băncii Mondiale), Fondul de Dezvoltare Asiatic (ADF) și Global Environment Facility (GEF).

Această rețea din est, bazată în China, de instituții financiare, acorduri comerciale, grupuri de reflecție în materie de politică economică și multe altele, care se îmbunătățesc reciproc, protejează împotriva încercărilor occidentale de a interfera și destabiliza aceste mecanisme financiare, economice și monetare ale blocului estic.

Aceste rețele reprezintă, de asemenea, o fortăreață pentru un viitor solid pentru un cadru de dezvoltare socioeconomică condus de Paște – o bază solidă pentru un viitor comun în PACE pentru omenire.

*

Notă pentru cititori: dați clic pe butoanele de partajare de mai sus sau de mai jos. Urmărește-ne pe Instagram și Twitter și abonează-te la canalul nostru Telegram. Simțiți-vă liber să repostați și să distribuiți pe scară largă articolele Global Research.

Peter Koenig  este analist geopolitic și fost economist senior la Banca Mondială și la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), unde a lucrat timp de peste 30 de ani în întreaga lume. Predă la universități din SUA, Europa și America de Sud. Scrie regulat pentru reviste online și este autorul cărții  Implosion – An Economic Thriller about War, Environmental Destruction and Corporate Greed; și   coautor al cărții lui Cynthia McKinney „When China Sneezes:  From the Coronavirus Lockdown to the Global Politico-Economic Crisis” ( Clarity Press – 1 noiembrie 2020).

Peter este cercetător asociat al Centrului de Cercetare a Globalizării (CRG). El este, de asemenea, Senior Fellow nerezident al Institutului Chongyang al Universității Renmin, Beijing.