CD
539 aprobate

denitsoc@gmail.com
66.71.243.136

 

DE CE VREA OARE WASHINGTONUL SĂ RIȘTE UN RĂZBOI NUCLEAR CU RUSIA?
De Daniel L. Davis

Forța inițială a lui Putin în Ucraina a stagnat la nord de Kiev luna trecută, iar lupta sa in „faza a II-a” din Donbas a făcut până acum progrese limitate. Simțind aparenta vulnerabilitate a Moscovei, există dorința Statelor Unite de a lua măsuri din ce în ce mai proactive împotriva Rusiei pentru a crește șansele ca Ucraina să câștige în cele din urmă războiul.

Încercarea de a atinge acest obiectiv demn de laudă într-un mod neglijent, cu toate acestea, nu numai că ar putea diminua șansele Kievului de a câștiga, s-ar putea extinde, de asemenea, războiul într-un Rusia-SUA conflict care i-ar putea ucide pe americani. Orice război între Washington și Moscova are șanse îngrijorător de mari de a deveni nuclear; un rezultat care trebuie evitat cu orice preț.

Duminică, rep. Adam Kinzinger a declarat pentru CBS’s Face the Nation că intenționează să propună o nouă Autorizație pentru utilizarea forței militare care să-i permită președintelui să ia măsuri împotriva Rusiei dacă forțele lui Putin ar folosi arme de distrugere în masă.
Textul proiectului de lege propus de Rep. Kinzinger l-ar autoriza pe președinte, după confirmarea faptului că Rusia a folosit arme chimice, biologice sau nucleare, să „folosească forțele armate ale Statelor Unite” împotriva țintelor rusești pentru a „proteja interesele de securitate națională ale Statelor Unite” și pentru a restabili „integritatea teritorială a Ucrainei”.

Până în prezent, rușii nu par să fi folosit arme de distrugere în masă în Ucraina și chiar și cu un AUMF, președintele nu ar fi obligat să folosească forța asupra Rusiei. Dar această propunere continuă o tendință în rândul elitei de la Washington care susține acțiuni care ar aduce Statele Unite periculos de aproape de un război cu Rusia.

Scriind cu o lună înainte de începerea războiului, dr. Evelyn Farkas, fost oficial al Pentagonului în administrația Obama, a scris că Statele Unite nu ar trebui doar să emită Moscovei un ultimatum prin care îi cere să nu atace Ucraina, dar Washingtonul ar trebui să „organizeze și forțe ale coaliției dispuse să ia măsuri pentru a o pune în aplicare”. În cazul în care Rusia ataca oricum, „americanii, cu aliații noștri europeni, trebuie să folosească armata noastră pentru a impinge inapoi pe r ruși, chiar și cu riscul de luptă directă.”

La scurt timp după începerea războiului, trei generali americani în retragere, toți foști comandanți NATO, au avansat ideile lui Farkas, pledând pentru și susținând înființarea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei – în ciuda faptului că această zonă ar putea aduce personalul militar american și rus într-un conflict letal, ceea ce ar putea declanșa un război.

Luna trecută, senatorul Chris Coons, mergând cu un pas mai departe decât generalii în retragere, a declarat că administrația Biden și Congresul ar trebui „să ajungă la o poziție comună cu privire la momentul în care suntem dispuși să facem următorul pas”, și nu doar să trimitem arme ucrainei, ci ar trebui să ia în considerare trimiterea de „trupe (americane) în ajutorul pentru apărarea Ucrainei”.

Ar trebui să ne îngrijoreze pe toți că niciunul dintre acești actuali și foști oficiali de rang înalt nu părea cel mai puțin tulburat că politicile pe care le-au susținut ar putea trage țara noastră într-un război care ar putea genera mult prea ușor o confruntare nucleară.

STATELE UNITE NU AR TREBUI SĂ LUPTE UN RĂZBOI – ORICE RĂZBOI – CU EXCEPȚIA CAZULUI ÎN CARE ESTE ABSOLUT NECESAR PENTRU A PREVENI UN ATAC REAL SAU IMINENTĂ ASUPRA POPORULUI NOSTRU SAU PATRIEI. SI PUNCTUM.

Războiul nu este un instrument pentru a-i obliga pe alții să facă voia noastră. Nu este un mijloc adecvat de a „pedepsi” un adversar pentru implicarea în acțiuni care nu ne plac – și care include Rusia.

Putem să urâm ceea ce face Putin. Putem ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei nejustificate a Rusiei și este pe deplin rezonabil să luăm în considerare o serie de sancțiuni economice ca un mijloc de a obliga Moscova să pună capăt războiului.

Dar ar fi culmea iresponsabilității pentru decidenții politici americani să ia măsuri care fac probabil războiul cu o superputere nucleară.
Un studiu din 2008 a concluzionat că o singură explozie nucleară de 550 de kilotone care ar lovi Denver (unul dintre cele mai comune focoase din inventarul Rusiei) ar distruge aproape fiecare clădire pe o rază de 3,5km, ucigând practic pe toată lumea din acea zonă. Rusia are cel puțin 4.500 de focoase nucleare active – dintre care cel mai puternic este un uimitor 50 de mega-tone (de aproape 3.000 de ori mai puternic decât bomba aruncată la Hiroshima).

Dacă am depăși limitele aprovizionării Kievului cu arme și am intra în confruntare directă cu Rusia, iar apoi un oraș american a fost ulterior pârjolit de o explozie nucleară rusească, vă pot asigura că niciun american nu ar crede că la costul acesta se merită să se încerce să ajute Ucraina. Nici nu ar conta dacă am aplatiza orașele rusești ca răspuns, odată ce geniul nuclear va fi lăsat să iasă, majoritatea celor două țări ar putea fi transformate într-un pustiu nuclear.

Nu există absolut nimic legat de Ucraina care ar putea justifica, în vreun fel, riscul pentru cetățenii și orașele americane al unei explozii nucleare care rezultă dintr-un război între cele două țări. Este timpul să oprim orice considerație, deloc, a unei acțiuni militare intenționate care ar putea da naștere unei ciocniri directe între Washington și Moscova.
Nu este nimic în joc în războiul Ucraina-Rusia care să justifice riscul unor acțiuni care ar putea duce în cele din urmă la devastarea nucleară a Americii.

Aviz:
Responsible Statecraft este revista online a Institutului Quincy pentru Statecraft Responsabil. Acesta publică pe colaboratorii și reporterii externi, precum și analize, opinii și știri pentru a promova o viziune pozitivă, non-partizană a politicii externe a SUA și pentru a critica ideologiile și interesele care au împotmolit Statele Unite în războaie contraproductive și nesfârșite și au făcut lumea mai puțin sigură.

Sursa: https://responsiblestatecraft.org/2022/05/03/why-does-washington-want-to-risk-nuclear-war-with-russia

Traducerea: CD