Duceti discutia intr-o alta directie. Ar trebui sa demontati cele scrise mai sus, nu sa treceti peste ele si sa dati alt sens. |
*
Nota redacției – Nu ați înțeles teoria mea: eu susțin că elementele latinești din limba română dovedesc că latinofonii veniți în Dacia cunoșteau foarte bine limba latină. Limba latină era limba lor maternă
Mă puteți contrazice numai cu argumente lingvistice, nu cu o afirmație a lui Eutropius. Argumentul este limba română!
„Mă puteți contrazice numai cu argumente lingvistice, nu cu o afirmație a lui Eutropius. Argumentul este limba română!”
Ba, pardon! S-a cerut să dovediți sau să demonstrati că româna provine din latină. Asta e tema, deci nu puteți veni cu argumentul că însăși limba română e un argument!
https://www.contributors.ro/din-punct-de-vedere-genetic-daci-suntem-cam-20-50-din-genele-noastre-apartin-populatiei-venita-aici-in-neolitic-interviu-cu-cercetatorul-mihai-netea/
Nota redacției – Nu ați înțeles teoria mea: eu susțin că elementele latinești din limba română dovedesc că latinofonii veniți în Dacia cunoșteau foarte bine limba latină. Limba latină era limba lor maternă
Mă puteți contrazice numai cu argumente lingvistice, nu cu o afirmație a lui Eutropius. Argumentul este limba română!
1. Mihai a înțeles foarte bine și se vede asta din ceea ce a răspuns.
2. https://limbatracaantica.jimdofree.com/placa-dacica-de-plumb-nr16/
V-am mai pus asta. V-ați speriat și ați fugit.
Păi, adacă e acea limbă pe plăci scrise înainte de cucerirea Daciei, despre ce romanizare se mai poate vorbi?
Dv ar fi trebuit să dovediți că limba română provine din latină nu să spuneți că…limba română este dovada!
De cite ori vin cu ceva tare se face o liniște de mormînt. Fugiți cu toții.
OK Dar cum dovediti dumneavoastra domnule profesor ca romanii care au colonizat Dacia vorbeau latina ca limba materna?
In Italia in ziua de azi sunt peste 20 de dialecte care abia se pot intelege intre ele, unele nu se inteleg deloc. Latina era o limba de circulatie extrem de redusa in peninsula italica, Latium nu reprezenta nici 6% din peninsula, iar romanii care vorbeau greaca si 2-3 dialecte romane au fost obligati sa invete si latina, dar nici o provincie romana nu a fost obligata sa vorbeasca latina.
Deci cetatenii romani vorbeau latina, chiar daca erau din alte provincii?
Sau nu s-a permis colonizarea Daciei decat de catre cei ce vorbeau latina ca limba materna?
Tare mai vreau sa aud dovezile care sa sustina tez dumneavoastra.
Opresc dialogul! V-am prezentat argumentele mele, dar nu le luați în considerație! Nu putem continua!
eu vreau să știu dacă dl Coja cunoaște vreun lingvist care s-a ocupat cu descifrări de texte (citiri de texte scrise in scriptua continua); separări de texte scrise continuu în cuvinte. Descifratorii textelor de pe plăcile dacice de plumb au fost toți amatori, cu o excepție: lingvistul Sorin Olteanu, care a încercat 25 de texte, dar nu a separat bine in cuvimnte nici unul. Un amator, Eugen Nicolaescu, criptolog militar, a scris o carte undee a pus zeci de texte descifrate de el. Nici unul nu e bine descifrat! Metoda lui e una naivă: izolează șiruri scurte de litere care i se par a forma un cuvint, după care visează ce ar putea să însemne. El nu a arătat vreo metodă de descifrare. Eu am arătat metoda mea. Eu sînt unicul care a și citit acele texte dacice cu voce tare. Spuneți, d-le Coja, care sînt acei specialiști în descifrări de texte în România sau măcar care sînt acei specialiști care pot confirma dacă o separare de text în cuvinte pe vreo placă dacică este bine făcută? Dv ați vrut să vă confirme M Vinereanu că eu am separat bine in cuvinte 3 texte dacice. El v-a confirmat prin email acest lucru, totși eu m-am supărat pe el pt că el a confirmat ca bune și descifrările lui Nicolaescu. Nu se poate să fie ambele bune. Ori sînt ale mele, ori ale lui Nicolaescu. Spuneți-mi mie, vă rog, un lingvist care se pricepe la separări de texte în cuvinte, texte scrise fără semne de separare.
Radule,1) în Italia n-a existat nici o limbă italiană comună, după latina vulgară ,până la limba în care a scris Dante. Toate dialectele italiene sunt de fapt limbi neolatine foarte asemănătoare, iar nu dialectele unei limbi stră-italiene. Sitagma „limba italiană” nu a fost în uz în Evul Mediu pentru căp nu a existat de fapt. Ea a fost creată pe baza limbii toscane de către operele literare ale lui Dante, Petrarca și Bocaccio. Prin contrast, „limba rumânească” ( armânească, rămănească, rumâră, rumoană) a cunoscut un stadiu post latin, adică o fază stră-română. Dovada? Faptul că toate inovațiile care deosebesc latina vulgară de limba românească istorică sunt prezente în toate dialectele ei( istroromân, meglenoromân, aromân, dacoromân) Asta dovedește că s-a format într-un spațiu unic și unitar. Acest spațiu a avut ca axă fluviul Dunărea. Romanizarea în Moesia, Sciția Minor și zonele adiacente de la nord de Dunăre( Oltenia-Banat și Basarabia de sud) a durat 600 de ani! Toată hidronimia majoră și medie este aici antică. Deci, a spune că romanizarea nu a putut avea loc pentru că n-a fost timp suficient este o inepție debitată de către cei care nu știu nici istorie și nici lingvistică.
Tu ne mai spui povești multe? Ai impresia că noi nu șe știm?
https://limbatracaantica.jimdofree.com/placa-dacica-de-plumb-nr16/
și asta tot inepție este? Auzi aici limba dacilor de dinainte de cucerirea romană!
Victor Grigor, eu zic că inepție este să afirmi că romîna derivă din latină doar pe bază de logică.
Ce latină vulgară?? Nu a arătat nimeni vreun text in latina vulgară. Dacă ar fi existat , oamenii simpli ar fi scris în ea pe oale și pe obiecte personale.
Ce înseamnă fază stră-romînă. Arătați un text sau dați exemple ca să pricepem cum vorbeau stră-romînii.
„Toată hidronimia majoră și medie este aici antică”
Și e de origine latină acea hidronimie?
știți etimologia hidronimului Dunăre? Mă îndoiesc…
Ați putea să nu mai jigniți pe daciști? Nu cred…
„Nota redacției – Nu ați înțeles teoria mea: eu susțin că elementele latinești din limba română dovedesc că latinofonii veniți în Dacia cunoșteau foarte bine limba latină. Limba latină era limba lor maternă”
Asta presupuneți Dv împreună cu mulți lingviști. Acesta este un argument pt asemănarea limbii române cu limba latină. O dovadă că vorbeau latina vulgară militarii romani și coloniștii aveți? Eu am pus dovezi de limbă dacă. Eu am înțeles foarte bine teoria romanizării emisă de lingviști. Am citit niște articole scrise de Graur precum și cartea scrisă de Al Rosetti pt care a fost primit in Academia Română.
DACEBALĂ ĂNAÎNCEA DU ARMĂSA DACĂ CEĂ ADESĂ SĂ ÎNTA, DĂ MUCIOILA DU MĂRIRESĂ SARMIGETAUSA. ACI NOI LADU PUSĂRĂM: STĂ PESTE ARMĂSA RUMUNĂS(Î).
asra e scris pe placa nr 16 dacică, de plumb. Se vede clar structura lingvistică. Are pe ea vorbe pe care nu le-ar fi imaginat nici un lingvist. https://limbatracaantica.jimdofree.com/placa-dacica-de-plumb-nr16/
Puteți și asculta acest text citit de mine. Nici un alt descifrator nu și-a citit textul descifrat. Încercați să combateți asta. Dl Coja mi-a scris odată că…așa mi s-a năzărit. Ce ziceți, mi s-a năzărit?
Si daca dacii erau latinofoni intr-o oarecare masura, dinainte de venirea romanilor?
Cat despre Eutropius, dvs ati tradus altfel decat a afirmat el.
Intrebarile mele in legatura cu el se refera la denaturarea surselor antice, el spune cetateni, traducerea este latini, el spune din tot imperiul – evident greseste, nu mai stie bine dupa 3 secole, asa cum stia ca sunt multi si sunt latini.
Si daca dacii erau latinofoni intr-o oarecare masura, dinainte de venirea romanilor?
Cat despre Eutropius, dvs ati tradus altfel decat a afirmat el.
Intrebarile mele in legatura cu el se refera la denaturarea surselor antice, el spune cetateni, traducerea este latini, el spune din tot imperiul – evident greseste, nu mai stie bine dupa 3 secole, asa cum stia ca sunt multi si sunt latini.
Mihai, în mod absolut sigur dacii aveau multe cuvinte asemănătoare cu cele din limbile italice, germanice, slave. De aceea unele cuvinte din rusă, română, germană, italiană, sanscrită etc, seamănă.
Lingviștii noștri sînt rămași la conceptul din sec 19, de la școala ardeleană. Nu și-au insușit încă un comceptul de indo-europenism.