CD
1.371 aprobate

denitsoc@gmail.com
154.47.28.183

 

DE CE EGIPTULUI II FRICĂ DE EVACUAREA DIN GAZA?
– Cairo își face griji că, în loc să salveze vieți, un „culoar umanitar” ar putea fi o pretenție pentru a exila definitiv palestinienii
De Matthew Petti

Update 13/10: Armata israeliană a ordonat evacuarea întregii jumătăți de nord a Gazei, unde locuiesc 1 milion de oameni, joi seară. Organizația Națiunilor Unite a spus că ordinul de evacuare – care inițial le-a dat palestinienilor doar 24 de ore să plece – a fost imposibil de îndeplinit, iar Consiliul Norvegian pentru Refugiați a susținut că planurile Israelului se ridică la „crima de război de transfer forțat” a civililor.

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a declarat într-un discurs joi seara că Egiptul s-a angajat să ofere ajutor umanitar Gaza, dar că palestinienii trebuie să „rămână pe pământul lor”, deoarece îndepărtarea lor din Gaza va aduce „eliminarea cauzei palestinilor.” El a susținut mai devreme că „Egiptul nu va permite ca cauza palestiniană să fie soluționată în detrimentul altor părți”.

Administrația Biden lucrează la înființarea unui „coridor umanitar” pentru ca civilii palestinieni din Gaza să fugă în Egipt, dar Cairo semnalează că nu va accepta o soluție care îi obligă pe palestinieni să părăsească Gaza fără nicio speranță de întoarcere.

Reuters a raportat miercuri că Egiptul a respins ideea evacuărilor pentru a proteja dreptul palestinienilor de a rămâne pe pământul lor. Un cor de oficiali egipteni, personalități din mass-media și autorități religioase au declarat în ultimele două zile – cu aproape exact aceeași formulă – că Egiptul nu va tolera ca Israelul să împingă palestinienii în Egipt în detrimentul „suveranității egiptene”.

Vorbind anonim pentru Cairo News, oficiali la nivel înalt au denunțat „cererile la un exod în masă” din partea „unelor partide”, care sunt „partizani pentru golirea Fâșiei Gaza de locuitorii săi și lichidarea însăși a problemei palestiniene”. Declarația părea vizată de membrul israelian al parlamentului Ariel Kallner, care a cerut curățarea etnică a Gazei în această săptămână.

Între timp, prestigiosul seminar Al-Azhar din Egipt, a făcut miercuri o declarație în care îi îndeamnă pe palestinieni să rămână „pământeniți”, pentru că „să părăsești pământul tău este moartea cauzei tale și va duce la dispariția pământului tău pentru totdeauna”.

Israelul, zguduit de uciderea a sute de civili israelieni de către gherilele Hamas, a început o campanie intensă de răzbunare împotriva Gaza, enclava palestiniană condusă de Hamas. Armata israeliană a întrerupt hrana, apa și electricitatea în Gaza în timp ce bombardează zona mai intens decât oricând.
Sute de palestinieni au fost uciși, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu este de așteptat să lanseze o invazie terestră.

Apelurile internaționale pentru un „coridor umanitar” s-au intensificat pe măsură ce rațiile de alimente se răresc, iar spitalele nu mai dispun de provizii vitale. Cu toate acestea, diferite partide au viziuni foarte diferite în minte.
Organizația Mondială a Sănătății cere ca medicamentele să intre în Gaza, în timp ce administrația Biden se pare că s-a concentrat pe evacuarea civililor din Gaza.

Nu este clar dacă administrația Biden va face presiuni asupra Israelului pentru a le permite palestinienilor să se întoarcă în Gaza după încheierea războiului. Oficialii americani au cerut public Israelului să respecte legile războiului.

Situația seamănă cu asediul Karabakhului din ultimele luni. Autoritățile azere au întrerupt aprovizionarea cu alimente către enclava armeană Karabakh timp de câteva luni, ceea ce a dus la foamete în masă. Luna trecută, armata azeră a început o campanie de reluare a Karabakhului, în timp ce făcea reclamă pentru un „coridor umanitar” – exact în acele cuvinte – pentru ca localnicii să fugă în Armenia.

Aproape întreaga populație din Karabakh a fugit și este puțin probabil să se întoarcă. Mulți critici, de la prim-ministrul armean Nikol Pashinyan până la editorialiști americani proeminenți, au numit golirea Karabakhului un act de curățare etnică.

Politicienii israelieni au indicat că preferă o soluție similară în Gaza și poate în întregul teritoriu palestinian. Ideea de a rezolva problema palestiniană prin „transferul populației” a devenit mai populară în rândul publicului israelian în ultimii ani. Bezalel Smotrich, ministrul israelian responsabil de Cisiordania, a propus odată un „plan decisiv” care să le ofere palestinienilor posibilitatea de a alege între acceptarea stăpânirii permanente israeliene sau emigrarea.

Kallner, deputatul israelian al parlamentului, a scris pe rețelele de socializare că Israelul ar trebui să aibă „un singur obiectiv: Nakba! O Nakba care va umbri Nakba din 48. Nakba în Gaza și Nakba pentru oricine îndrăznește să se alăture!”
Nakba se referă la exilul în masă al palestinienilor în timpul războiului de independență al Israelului din 1948. Aproximativ 700.000 de oameni și-au părăsit casele, mulți fugind în Gaza, atunci sub control egiptean.

Egiptul a renunțat la revendicarea Gazei prin tratatul de pace egipto-israelian din 1978. Tratatul, cunoscut sub numele de Acordurile de la Camp David, a cerut Israelului să stabilească în schimb autonomia palestiniană pe teritoriu.
Iordania a fost de acord cu un principiu similar în anii 1980, renunțând la revendicările sale asupra Cisiordaniei în favoarea mișcării de independență a Palestinei.

Liderii iordanieni spun adesea că scopul lor a fost să împiedice Israelul să încerce să creeze o „patrie alternativă[palestiniană” pe pământul iordanian.
Khaled el Gendy, un oficial al ministerului egiptean al religiei, a adus în discuție același spectru într-un discurs de marți.
„Acum au apărut unele apeluri pentru a-i împinge pe palestinieni din pământul lor și a-i introduce în Sinai pentru a crea o patrie alternativă”, a spus el, referindu-se la Peninsula Sinai a Egiptului. „Acest lucru nu se poate întâmpla, niciodată.”

Ambasadorul Israelului la Cairo a declarat pe rețelele de socializare că Israelul nu intenționează să ia Sinaiul din Egipt.
Desigur, este posibil să se evacueze civili din Gaza fără implicarea Egiptului. Autoritățile israeliene ar putea permite palestinienilor să călătorească din Gaza în Cisiordania – sau ar putea înființa tabere de refugiați în Israelul propriu-zis. O astfel de soluție ar atenua îngrijorările că Israelul intenționează să depopuleze definitiv Gaza.

Cu toate acestea, Israelul nu pare interesat să primească refugiați palestinieni. Toate punctele de control care controlează accesul în Cisiordania sunt, de asemenea, blocate complet.

Sursa: https://responsiblestatecraft.org/egypt-gaza-israel

Traducerea: CD