„Anonimul basarabean” pe unde mai hălăduiește?
Contains Link

surena20 hours ago
.
De ce au adoptat dacii latina?Cei care au fost incorporati ca auxiliari si trimisi in provinciile Imperiului din Britania pana-n Siria este evident cum au invatat. Apoi acesti auxiliari,ca si ceilalti auxiliari si legionari corespondau cu rudele.Am uitat sa spun ca serviciul postal a fost dezvoltat de asirieni,persani si desavarsit de romani.Corespondenta o faceau in latina.Apoi comunitatile dace,asa cum o ilustreaza si descoperirile arheologice,interactionau economic,social,politic cu soldatii romani,cu colonistii,nu traiau in autarhie.Romanii au mentinut in provincii acelasi model de organizare ca al Romei cu aceleasi functii publice si aceleasi raporturi economico-sociale ale cetatenilor cu strainii. In Dacia au fost cantonati 10% din efectivele militare ale Imperiului,numai acestea ar fi reprezentat 40% din populatia Daciei inainte de razboi (estimata cam la 1 milion de locuitori).Dar, avand in vedere pierderile enorme (vezi Columna) mai ales in randul elitei dace si barbatilor (40 de acelasi neam cu Decebal ar fi mai ramas dupa Criton), la care se adauga numarul imens de prizonieri (500000 dupa Criton), la care adauga vreo 10000-20000 trimisi ca auxiliari ai imaginea completa a situatiei. Acum poate intelegi de ce a fost nevoie ca romanii sa aduca un numar asa mare de colonisti.
Despre rolul latinei in Italia si Dacia vezi :
https://cabalinkabul.wordpr…
Daca nu iei in calcul Columna lui Traian nu ai cum sa intelegi ce au insemnat cele doua razboaie pentru daci. Daca ignori ca Decebal,
disperat a recurs inclusiv la asasinarea lui Traian, daca ignori tratamentul prizonierilor romani nu ai cum sa intelegi reactia ulterioara a romanilor.Maltratarea prizonierilor romani, conform scrierilor istorice, atragea o pedepsirea exemplara (masacrare) a populatiei vinovate.
Te rog sa-mi spui in ce campania au mobilizat romanii asa de multe forte?Nu a fost un simplu razboi de cucerire,pentru infrangerea dacilor era nevoie de 4 legiuni care sub conducerea lui Tetius Iulianus i-a infrant in 88 la Tapae,a fost un razboi de masacrare.Din acest motiv corifeii Scolii Ardelene,care nu erau prosti si au avut acces la izvoare care azi sunt pierdute, au mers pe ideea exterminarii dacilor. Din pacate izvoarele directe cu privire la razboaiele daco-romane din vremea lui Traian s-au pierdut. Tacitus ne-a lasat in schimb informatii pretioase despre campania punitiva a lui Germanicus in Germania si ne putem sa seama prin analogie ce sa intamplat in Dacia.De ce toate triburile nord trace l-au abandonat pe Decebal dupa primul razboi?

.

NR Noi trebuie să pornim de la premiza că dacii au fost cel mai important popor, după greci și romani, din antichitatea europeană. În unele privințe i-au surclasat pe romani sau greci. De exemplu, prin omogenitate etnică, transmisă nouă, românilor.