- No issue detected
Dezinformezi cu interpretarea citatului. L-ai rupt din context şi înţelegi doar ce-ţi convine dumitale.
Maghiarii nu erau interesaţi de perioada dacică, nu românii!
Mai citeşte o dată:
„ În 1985, Viorica Crişan, acum directoare a secţiei de arheologie a Muzeului din Cluj, a ajuns la muzeul din Miercurea Ciuc şi a început să pună cap la cap toate studiile de până atunci, făcute despre dacii din estul Transilvaniei. “Aşa a fost destinul meu, pentru că iniţial eu nu am vrut să lucrez acolo, ştiam că este o zonă dificilă. La început mi s-a sugerat să învăţ limba maghiară.
Apoi mi s-a dat un traducător ca să înţeleg ce se discuta la şedinţe şi ca să mă deprind cu limba. Mi-a fost imposibil. Din păcate, nu am fost în stare să am nicio apropiere de limba maghiară. Conducerea muzeului a înţeles asta şi m-a lăsat liberă, să merg pe teren şi să cercetez. Aşa au început cei cinci ani în care am bătut la pas Harghita şi Covasna şi am luat fiecare loc cu vestigii la studiu.
A fost şansa mea. În ’90, după revoluţie, am devenit brusc invizibilă pentru colegii mei. Nu cred că există pedeapsă mai mare. Nu mi se răspundea la salut, nu era auzită părerea mea, brusc nu mai existam. Presa locală m-a umilit atunci când am îndrăznit să pun într-o expoziţie un «murus dacicus», împodobit cu arme dacice. În cele din urmă, mi s-a sugerat că cel mai bine ar fi să ne întoarcem toţi de unde am venit.
În mod ciudat, am observat că orice perioadă istorică de la paleolitic la modern îi interesa, însă cea dacică devenise tabu. Din păcate, acest lucru s-a confirmat mai târziu, când autorităţile au permis intrarea unui buldozer peste vestigiile uneia dintre cetăţile de la Jigodin… pentru a amplasa o antenă telefonică”.
Cam asta scrie Viorica Crişan. Mult diferă de ceea ce ai vrut să ne sugerezi!
Orice vorbitor de limbă română actuală înţelege de aici că pe maghiari nu-i interesa despre existenţă dacilor în Covasna.
Pentru cultura lui mata, în regimul hortist, un arheolog ungur din Cluj, Ferenczi, documentează Cetatea Zânelor ca fiind dacică, în 1943, Tot pentru cultura lu mata, a fost distrusă de romani în 105-106, dar şi pentru cultura altora care se întrebau de ce erau aşa de multe legiuni şi trăgeau concluzia că a fost un război de exterminare, mă refer la surena care nu pricepe ce căutau romanii prin Moldova să treacă Carpaţii de acolo..