Sorin
956 aprobate

george-turle@t-online.de
93.229.28.29

 

„Sunt surprins pe columnă de lipsa armurilor sau cămeșilor de zale la luptătorii implicați în lupte. Apare ca pradă de război, dar nu pe Daci. ”

Nu e un motiv special de surprindere. Romanii reprezentau in mod conventional „barbarii”, pentru a putea fi diferentiati clar de romani, dar mai ales de auxiliarii lor. Reprezentarea dacilor pe columna de fapt nu este prea diferita de a germanilor de pe columna lui Marcus Aurelius. Pantaloni largi, camasa, bustul gol cateodata, barbi, parul relativ lung si ondulat. Panoplia de arme din partea de jos a columnei e un simbolism si un element aparte, nu retin asemenea imagine pe columna lui Aurelius.
O serie de autori straini, interesati in mod deosebit de razboaiele daco-romane, ca de exemplu dumnealui:

https://books.google.de/books/about/The_Dacian_Threat_101_106_AD.html?id=swDMiX4_9GIC&redir_esc=y

https://books.google.de/books?id=swDMiX4_9GIC&printsec=copyright&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

…mentionau bogatia resurselor de fier a Daciei si numarul mare de ateliere de fierarie de pe teritoriul ei. Ma rog, nu e cazul numai a autorilor straini, studii de genul asta are si Daicoviciu.
Ideea e ca pe teritoriul viitoarei provincii Dacia Felix se producea armament in toata regula, de asemenea, armata daca trecuse si ea oarecum printr-un proces de romanizare dupa incheierea pacii cu Domitian. Atunci s-au primit ceva artilerie de la romani (baliste, catapulte), iar unitati ale armatei dace au beneficiat de instructori romani. Infanteria aceea grea foarte-foarte probabil ca nu arata diferit de unitatile de mai tarziu de cohorte dacice, care au fost integrate in trupele auxiliare romane. Adica aveau coifuri metalice, armura (lorica hamata sau squamata), scuturi mari ovale, sabii de diferite tipuri, inclusiv drepte…si bineinteles, luptau in formatie. Astea erau unitatile piese de rezistenta ale infanteriei, oferind si capabilitate de confruntare directa cu unitatile romane, pe langa lupta de stil gherila. Acum sa ne inchipuim ca erau reprezentati fix asa pe columna. Daca legionarii romani erau reprezentati clar, tipic, in inconfundabila lorica segmentata, o reprezentare a unei inclestari dintre o astfel de infanterie daca si o formatie de trupe auxiliare ar fi aratat ca un fel de razboi civil, erau greu diferentiabili.