Sorin
george-turle@t-online.de
93.229.28.29
„Sunt surprins pe columnă de lipsa armurilor sau cămeșilor de zale la luptătorii implicați în lupte. Apare ca pradă de război, dar nu pe Daci. ”
Nu e un motiv special de surprindere. Romanii reprezentau in mod conventional „barbarii”, pentru a putea fi diferentiati clar de romani, dar mai ales de auxiliarii lor. Reprezentarea dacilor pe columna de fapt nu este prea diferita de a germanilor de pe columna lui Marcus Aurelius. Pantaloni largi, camasa, bustul gol cateodata, barbi, parul relativ lung si ondulat. Panoplia de arme din partea de jos a columnei e un simbolism si un element aparte, nu retin asemenea imagine pe columna lui Aurelius.
O serie de autori straini, interesati in mod deosebit de razboaiele daco-romane, ca de exemplu dumnealui:
https://books.google.de/books/about/The_Dacian_Threat_101_106_AD.html?id=swDMiX4_9GIC&redir_esc=y
https://books.google.de/books?id=swDMiX4_9GIC&printsec=copyright&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
…mentionau bogatia resurselor de fier a Daciei si numarul mare de ateliere de fierarie de pe teritoriul ei. Ma rog, nu e cazul numai a autorilor straini, studii de genul asta are si Daicoviciu.
Ideea e ca pe teritoriul viitoarei provincii Dacia Felix se producea armament in toata regula, de asemenea, armata daca trecuse si ea oarecum printr-un proces de romanizare dupa incheierea pacii cu Domitian. Atunci s-au primit ceva artilerie de la romani (baliste, catapulte), iar unitati ale armatei dace au beneficiat de instructori romani. Infanteria aceea grea foarte-foarte probabil ca nu arata diferit de unitatile de mai tarziu de cohorte dacice, care au fost integrate in trupele auxiliare romane. Adica aveau coifuri metalice, armura (lorica hamata sau squamata), scuturi mari ovale, sabii de diferite tipuri, inclusiv drepte…si bineinteles, luptau in formatie. Astea erau unitatile piese de rezistenta ale infanteriei, oferind si capabilitate de confruntare directa cu unitatile romane, pe langa lupta de stil gherila. Acum sa ne inchipuim ca erau reprezentati fix asa pe columna. Daca legionarii romani erau reprezentati clar, tipic, in inconfundabila lorica segmentata, o reprezentare a unei inclestari dintre o astfel de infanterie daca si o formatie de trupe auxiliare ar fi aratat ca un fel de razboi civil, erau greu diferentiabili.
Iată că şi romanii considerau SFÂNT pământul DACIEI NOASTRE STRĂBUNE.
Poetul roman Marţial a dedicat prietenului său Marcellinus ce însoţea armatele lui Domiţian în anul 86 plecate spre Istru să poarte război împotriva geţilor această scrisoare(după cum ştim armatele romane AU FOST ZDROBITE de Marele Nostru Rege ce a primit atunci supranumele de “DECEBALUS”):
,,Marcelline, ostaşule, tu pleci acum, ca să iei pe umerii tăi cerul de nord al hyperboreilor şi astrele polului getic care de abia se mişcă.
Iată şi stâncile lui Prometeu.
Iată şi muntele acela faimos în legende.
În curând tu vei vedea toate acestea din apropiere cu ochii tăi proprii.
Când tu vei contempla aceste stânci în care răsună durerile imense ale bătrânului, vei zice:
Da, el a fost încă mai tare decât aceste pietre tari,
şi la aceste cuvinte tu vei putea să mai adaugi că:
acela care a fost în stare să sufere astfel de chinuri a putut într-adevăr să făurească şi neamul omenesc.”
Câţi dintre noi au auzit vreodată ceva despre această MĂRTURIE cutremurătoare a poetului Marţial?
Este una din cele mai vechi şi mai minunate descrieri a Patriei Noastre-DACIA HIPERBOREEANĂ!
Oare DE CE nu ni s-a spus niciodată nimic?
De ce nu ni s-a spus că asemeni buneilor noştri DACI şi GRECII şi ROMANII antici ştiau Carpaţii drept munţii unde PROMETEU A FOST PIRONIT şi ÎNCĂTUŞAT de către zei?
Pe atunci străinii veneau ca la Ierusalim ,în pelerinaj şi rugăciune ,la PANAGHIA (Stânca SFÂNTĂ) din Ceahlău, la Sfinxul din Bucegi.
Nici azi nu ni se spune de ce avem atâtea vârfuri numite “OMU”.
Cine e acel “OM” ,acel străbun a cărui amintire a fost astfel înveşnicită?
Din vechime până în Evul Mediu cronicarii ne numeau ţara DACIA PEONILOR.
De ce?
Grecii numeau “PEON” sau “PION” adică STÂLP,COLOANĂ muntelui Ceahlău.
Şi GHEORGHE ASACHI numea CEAHLĂUL în poeziile sale Muntele PION.
Aici,de stânca numită ŞI ASTĂZI “SFÂNTA”(Panaghia),ce chiar arată ca o uriaşă coloană se pare că a fost înlănţuit TITANUL PROMETEU.
Şi cine a urcat în Ceahlău,până la Panaghia şi Toaca a auzit legendele cu URIAŞII(titanii)ce s-au luptat cu zeii sus în vârf.
Acum înţelegem şi de ce Traian a fost singurul împărat roman care a ales SIMBOLUL COLOANEI pentru a ilustra războaiele cu buneii noştri daci.
Războaiele cu DACIA PEONILOR.
Şi Constantin Brâncuşi,marele sculptor a ales acest simbol AL COLOANEI INFINITE care urcă pănă la cer pentru a evoca jertfele buneilor noştri din Primul Război Mondial care ne-a adus REÎNTREGIREA neamului nostru românesc..
Simbolurile au fost dintotdeauna limba în care şi-au vorbit INIŢIAŢII.
Azi cheia descifrării lor poate fi în mâna no
In mod aproape sigur, dacii sunt reprezentati pe Columna in costumele lor „civile” , iar nu in echipament de lupta, pentru a putea fi mai usor deosebiti de catre spectatori. Probabil ca nu toata armata dacica avea armura, dar aristocratia poseda mijloace suficiente pentru a avea dintre cele mai performante .