CD
766 aprobate

denitsoc@gmail.com
66.71.243.131

 

Si o stire dintr-un magazine conservator American:

CUM VESTUL NU A REUSIT SA IZOLE RUSIA
de Mark Episkopos

Președintele rus Vladimir Putin a dat undă verde unui acord de export de cereale la Marea Neagră, primul acord major între Moscova și Kiev de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
„Acesta este un acord pentru lume”, a declarat vineri secretarul general al ONU, António Guterres. „Va aduce o ușurare pentru țările în curs de dezvoltare aflate la limita falimentului și pentru persoanele cele mai vulnerabile aflate la limita foametei. Va ajuta la stabilizarea prețurilor la alimente la nivel mondial, care erau deja la niveluri record chiar înainte de război.”

Acordul, care a fost negociat de Ucraina, Turcia, Rusia și Națiunile Unite, stabilește un cadru pentru reluarea transporturilor globale de cereale din Ucraina. Acordul prevede crearea unui „centru de control”, cu personal ONU, turci, ruși și ucraineni, la Istanbul pentru a monitoriza și coordona exporturile de cereale dintr-un coridor maritim sigur. Aranjamentul acoperă exporturile de alimente din orașele-port ucrainene Odesa, Cernomorsk și Yuzhny.

Detaliile complete ale planului nu au fost publicate imediat. Oficialii ruși au insistat anterior că navele ucrainene care transportă cereale în afara țării trebuie să fie supuse inspecției marinei ruse în călătoria lor de întoarcere, invocând îngrijorarea că aceste nave ar putea fi folosite pentru a introduce contrabandă echipament militar înapoi în Ucraina. Conform versiunii finalizate a acordului, navele ucrainene care intră pot fi inspectate de armata turcă.

Cele patru părți participante au ajuns la un acord preliminar încă de săptămâna trecută, dar acordul a trebuit să fie aprobat de Putin. Putin sa întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la începutul acestei săptămâni pentru a finaliza acordul și i-a mulțumit omologului său turc pentru eforturile proactive ale Ankara de a media un acord de export de cereale în ultimele câteva luni.

Asistentul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a subliniat că, din punct de vedere tehnic, nu a existat un acord direct între Rusia și Ucraina. În schimb, ambele țări au semnat separat același „acord oglindă” cu Turcia și ONU. Cu toate acestea, acordul marchează primul acord de fond – chiar dacă’i prin procură – între Moscova și Kiev de la începutul războiului din Ucraina.

Putin a sosit marți în Iran pentru a se întâlni cu liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei. Teheranul a oferit o declarație de sprijin cu drepturi depline pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina: „Războiul este o chestiune ostilă, dură, iar Republica Islamică nu favorizează niciodată să vadă oamenii obișnuiți afectați de războaie. Cu toate acestea, în problema Ucrainei, dacă Rusia nu ar fi inițiat să ia măsuri, cealaltă parte ar fi început un război”, a scris Khamenei pe Twitter.

„NATO este o entitate periculoasă. Occidentul se opune în totalitate unei Rusii puternice și independente. Dacă se deschide calea pentru NATO, aceasta nu va recunoaște limite. Dacă nu ar fi fost oprită în Ucraina, ar fi început ulterior un război similar în Crimeea”, a adăugat Khamenei. Rusia și Iranul au găsit o cauză comună în contracararea sancțiunilor occidentale; Gigantul rusesc Gazprom a semnat un acord de 40 de miliarde de dolari cu National Iranian Oil Company (NIOC) pentru a ajuta producătorii iranieni să dezvolte zăcăminte de petrol și gaze în toată țara.

Tot marți, Putin a participat la un summit trilateral cu Erdogan și președintele iranian Ebrahim Raisi pentru a discuta despre conflictul din Siria. Rusia și Iranul au apărut ca susținători cheie ai bătăliei liderului sirian Bashar al-Assad, în timp ce Turcia sprijină facțiunile antiguvernamentale din nordul țării. Summitul nu a rezolvat aceste diferențe de bază, Erdogan nu a reușit să convingă sprijinul rus și iranian pentru o nouă ofensivă turcă în nordul Siriei, sub pretextul combaterii grupărilor „teroriste”.

O declarație comună publicată de cei trei participanți – cunoscută în mod colectiv sub numele de Platforma Astana – și-a reafirmat angajamentul față de integritatea teritorială a Siriei, adăugând că „securitatea și stabilitatea” în nord-estul Siriei „pot fi atinse doar pe baza conservării suveranității și integrității teritoriale”. al țării.” Erdogan le-a spus reporterilor în timpul zborului său spre casă că nu va renunța la opțiunea militară în nordul Siriei până când nu vor fi rezolvate preocupările de securitate ale Turciei.

Acordul cu cereale a încheiat o săptămână de diplomație rusă despre care experții spun că a fost menită să arate că campania occidentală de izolare economică și politică a Moscovei a eșuat. „Cred că rușii vor interpreta întâlnirea ca pe o demonstrație că nu sunt de fapt izolați, ci sunt încă un jucător important în Orientul Mijlociu”, a declarat pentru CNBC John Drennan de la Institutul pentru Pace din SUA.

„Dar cred că, după punctul [purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby], arată un pic de disperare că rușii trebuie să meargă la iranieni pentru sprijin militar”, a adăugat el, făcând referire la afirmația anterioară a lui Kirby că călătoria lui Putin în Orientul Mijlociu „Arată gradul în care domnul Putin și Rusia sunt din ce în ce mai izolați”.

Deși Rusia a fost din ce în ce mai izolată de Occident și de anumite instituții conduse de Occident, întâlnirile lui Putin de la Teheran indică un fenomen diferit și cu totul mai neliniştitor: în ciuda încercărilor continue ale factorilor de decizie europeni și americani de a organiza un front global unit împotriva Kremlinului, un fenomen substanţial. o parte a lumii non-occidentale și-a menținut neutralitatea sau, ca în cazul Chinei și Iranului, a susținut în mod explicit încadrarea conflictului de către Rusia.

AVIZ:
Mark Episkopos este reporter de securitate națională pentru Interesul Național. The National Interest (TNI) este o revistă americană bilunară de relații internaționale, editată de jurnalistul american Jacob Heilbrunn și publicată de Center for the National Interest, un think tank de politici publice cu sediul la Washington, D.C., care a fost înființat de fostul președinte al SUA Richard Nixon în 1994 ca Centrul Nixon pentru Pace și Libertate. Revista este asociată școlii realiste de studii internaționale.[1] A fost fondată în 1985 de Irving Kristol și până în 2001 a fost editată de academicianul australian Owen Harries.

Sursa: https://nationalinterest.org/feature/how-west-failed-isolate-russia-203796

Traducerea:CD