Cum se prepară carnea cosher?

I-am cerut dlui Nicu Cohen, ca corcitură româno-iudaică ce este, să ne lămurească asupra procedurilor barbare pe care le presupune sacrificarea animalelor pentru a deveni carne kosher. Dl Cohen nu ne-a învrednicit cu un răspuns avizat, dar am primit un ajutor din însuși Israel, patria sacrificiilor kosher. Ne-a căutat și ne-a găsit vechiul nostru prieten și informator în chestiuni de secrete iudaice domnul Puiu, zis și Hary Nadler. Încerc să reproduc întocmai informația primită:

Domnule Coja, presupunem că sunteți în Israel și aveți de tăiat un porc mangaliță după ritualul kosher! Cum veți proceda? Vă veți prezenta la un rabin, îi veți prezenta cazul și îl veți întreba care este tariful. Tariful de regulă este negociabil. După ce v-ați înțeles la preț și l-ați plătit, primiți un atestat precum că animalul respectiv a fost tratat kosher și poate fi mâncat de orice evreu, oricât de habotnic ar fi!

Din schimbul de cuvinte pe care l-am avut cu dl Puiu ne-am amintit cu plăcere și de restaurantele din București prin care am hălăduit împreună înainte de pandemie în căutare de carne kosher, fără succes, drept care ne-am mulțumit cu ce am găsit și a meritat de fiecare dată!

În așteptarea proximei revederi, ne-am urat unul altuia Șalom, Șalom!

I.C.