Cum se prepară carnea cosher?
I-am cerut dlui Nicu Cohen, ca corcitură româno-iudaică ce este, să ne lămurească asupra procedurilor barbare pe care le presupune sacrificarea animalelor pentru a deveni carne kosher. Dl Cohen nu ne-a învrednicit cu un răspuns avizat, dar am primit un ajutor din însuși Israel, patria sacrificiilor kosher. Ne-a căutat și ne-a găsit vechiul nostru prieten și informator în chestiuni de secrete iudaice domnul Puiu, zis și Hary Nadler. Încerc să reproduc întocmai informația primită:
Domnule Coja, presupunem că sunteți în Israel și aveți de tăiat un porc mangaliță după ritualul kosher! Cum veți proceda? Vă veți prezenta la un rabin, îi veți prezenta cazul și îl veți întreba care este tariful. Tariful de regulă este negociabil. După ce v-ați înțeles la preț și l-ați plătit, primiți un atestat precum că animalul respectiv a fost tratat kosher și poate fi mâncat de orice evreu, oricât de habotnic ar fi!
Din schimbul de cuvinte pe care l-am avut cu dl Puiu ne-am amintit cu plăcere și de restaurantele din București prin care am hălăduit împreună înainte de pandemie în căutare de carne kosher, fără succes, drept care ne-am mulțumit cu ce am găsit și a meritat de fiecare dată!
În așteptarea proximei revederi, ne-am urat unul altuia Șalom, Șalom!
I.C.
Haha! Smecheri in a fenta regulile, evreii si-au facut alte reguli invaluindu-se in ele. La adapost de ochiul Dumnezeului lor, evreii o duc bine. De aceea si cauta pamantul fagaduintei pe pamant si nu in Cer. E o smecherie pe care si verisorii lor, musulmanii, o practica. Isi fac paradisuri pe pamant, gen Dubai, si apoi trag la rugaciuni si posturi rugandu-se unui Dumnezeu chior.
Porcul a fost interzis si evreilor, si musulmanilor. Cum sa fie kosher sau halal, dle Coja, daca este interzis? De dragul pantecului schimbăm regulile si ne inchinam la Dumnezeu Pântec.
M-am tot intrebat de ce, desi exista pe paman, porcul este interzis. Unii spun ca e animal puternic atasat de viata si mancare si incepem sa-i imprumutam, mancandu-l, caracteristicile. Devenim egoisti si greoi.
Cred ca oamenii au inceput sa incalce regulile când au observat ca religiosii nu mai cunosc calea de iesire din iadul acesta al placerilor infinite si se invart si ei in roata mare a circului pamantesc.
-ia porcu facut kosher!
problema nu e cu porcu,
cu kosher
ci cu „izreal”- nu au dreptul!
Ha, ha.
Ma asteptam sa se ceara si timbru fiscal :)
Daca ar fi atat de simplu cum spune domnul Puiu atunci nu s-ar mai chinui producatorii de produse alimentare sa-si procure licente care sa le permita sa-isi stampileze produsele KOSHER, platind sume considerabile aici in SUA.
Se stie de la evrei, poate mai informati decat domnul Puiu, ca regimul Kosher cere ca animalele sa fie totusi sacrificate dupa un anumit ritual, legile regimul uiKosher compun Kashrut-ul.
Daca o simpla binecuvantare a unui rabin face produsul Kosher atunci putem avea intelegere si pentru preotii catolici care, in evul mediu, la cerere, botezau porcul mangalita al domnului Puiu in crap si se putea consuma in posturile catolice.
Pentru a fi kosher este necesar ca animalele sa fie sacrificate de un haham sau shochet dupa un anumit ritual intr-un abator special amenajat pentru sacrificarea animaleleor sau pasarilor.
Se negociaza plata cu hahamul si numai el poate trece la ritual si sacrificare.
Se spune ca sacrificarea pasarilor si animalelor trebuie sa se afaca de asa natura incat animalului sa i-se induca puternice convulsii care ar ajuta la evacuarea mai buna a sangelui din corpul animalului; dar aceleasi convulsii produc si adrenalina …
Carnea din partea din spate a animalului nu este kosher, ca bucăți de carne de vită care provin din sferturile posterioare ale animalului, cum ar fi flancul, muschiul scurt, muschiul, rotund și glezna (sosonii), iar animalele acceptate la sacrificiu trebuie sa fie numai rumegatoare, sa aibe copita despicata si sa se hraneasca numai cu iarba.
Pasarile admise la sacrificiu trebuie sa fie curate, nu pasari pradatoare care manaca carne, iar animalele marine/acvatice trebuie sa aibe solzi si aripioare, scoicile si fructele de mare(creveți, crabi, stridii, homari și alte tipuri de crustacee) nu sunt kosher.
Legile kashrut interzic anumite combinatii culinare. De exemplu amestecul de produse de carne cu produse lactate, deci o ciorba de perisoare dreasa cu smantana nu este kosher, o ciorba radauteana sau una de burta, sunt interzise evreilor habotnici, o categorie care se extimeaza la circa 15% din populatia evreiasca.
Faptul ca superbele branzeturi tari, invechite/afinate, din lapte de vaca, capra, oaie sunt facute cu renet, chiag de miel sau vitel, fac ca aceste delicioase branzeturi avand combinatia chiag(carne) – lapte, sa nu fie kosher.
Sculele de sacrificare trebuie si ele sa fie kosher, mentinute higienic si destinate numai sacrificarii in exclusivitate.
Painea si ea trebuie sa urmeze anumite reguli de panificare pentru a fi binecuvantata kosher.
Kasrutul domina si prepararea legumelor si a fructelor si a sculelor involvate in preparare si gatirea lor, uleiul si vinul sunt si ele strict contolate de kashrut si ca mirarea sa va aduca pe culmile absurdului trebuie spus ca si sarea de pus in bucate trebuie sa fie Kosher.
Legile kashrutului devin mai riguroase si chiar ma severe in preajma sarbatorilor traditionale evreiesti. În timpul Paștelui, toate produsele din cereale cu aluaturi dospite sunt interzise. Cu toate acestea, pâinea nedospită, cum ar fi matzo, este permisă.
Kosher nu este o dieta sau un regim, ci un adevarat mod de viata care le asigura celor din zonele calde o mai mare sansa de a ramane sanatosi daca nu-si permit un frigider.
Se pare ca la Ierusalim formalitatile sunt mult simplificate si lumea avand frigidere si alte ustensile avansate din domeniul gatitului, se poate bucura de larga gama gastronomica pe care industria alimentara ne-o ofera.
In SUA regulatiile sunt foarte conforme Kashrut-ului, dar bineinteles ca nu se stie cati respecta ad literam regulatiile.
Este un raspuns la intrebarea redactiei si am amintit ceea ce se stie din afara, ritualurile si detaliile tehnice privind sacrificarea sunt secrete bine pastrate si greu de accesat.
Sper ca l-am provocat pe domnul Nicu Cohen, care va interveni in final cu o observatie, ca de obicei interesanta si cu o buna recomandare a unui vin bine ales.