ein fuhrer, ein volk, ein reich
0 aprobate

pcrprieteniistiu@de.ce
81.18.84.243

 

Se bate prea multă monedă și asta nu numai în România , pe tema ne-viabilității guvernării democratice. Însă în mare lor majoritate toți acești ”obosiți” , și poate pe bună dreptate, de sistemul democratic, uită, cu bună știință sau nu, un aspect deloc neglijabil. Anume că, in Grecia antică, acest principiu, cel puțin in viața unei cetăți, se baza pe un detaliu ce-i drept nesemnificativ pentru actualitatea noastră, însă sine qua non in mecanismul democrației , anume acela al tragerii la sorți. Ființa umană, prin esența sa, este supusă corupției, sau religios vorbind- păcatului. Ce alt mijloc superior poate opri fenomenul nepotismului? Este de înțeles să-i favorizezi pe cei dragi, însă asta la tine acasă. Cetatea, deși a tuturor, nu trebuie să fie sub semnul monopolului nimănui.

Tendința nostalgică după vremurile lui” ăl bătrân” coroborată cu un simulacru democratic spun mult despre luciditatea si maturitatea alegătorilor. Ca și cum re-instaurarea unei ” mâini forte” ar aduce vreo garanție. Acel despot, fie el și luminat se va înconjura întodeauna de cozi de topor, nepotismul deși același, va îmbrăca straie noi. Regele a murit , trăiască regele. Cei care doresc menținerea noastră în bezna ignoranței în general nu fac decât să propună spre validare- electoratului a două sau mai multe alternative toate la fel de proaste. Bineînțeles un principiu infailibil în chestiuni umane nu exista și atunci hazardul poate înlătura otrava suspiciunilor.

Principiul tragerii la sorți era completat de altele toate concepute in vederea garantării unei adevarate rotații a indivizilor ce răspundeau pentru bunul mers al cetății . Perioada respectivă era relativ scurtă pentru ca indivizii respectivi să nu prindă gust sau rădăcini. Deci mare atenție , ei nu erau aleșii nimănui. Dar cum omul actual, din lipsă de discernământ , preferă să apeleze la specialiști …. .Toți au devenit niște ” experți” in domeniul lor, de aia omenirea in marea ei masă se poartă atât de ”bine”. Mai apare, când și când cineva care ne atenționează ” nu adoptati o poziție normală la toaletă și WC-ul turcesc e mult mai potrivit”. Francezii au o vorbă: A chacun sa merde. Numai să nu lăsați pe nimeni să se eternizeze la treburile tuturor.

Pentru grăitorii de franceză pot fi interesante opiniile lui Etienne Chouard care propunea conationalilor sai din Hexagon, ca prin intermediul REFERENDUMULUI- un alt principiu de bun simt al unei democratii – să încerce de a ieși din actuala Uniune Sovietica . A fost și la noi un referendum iar cei dezamăgiți de rezultat nu trebuie să se lase bătuți . In nici un caz prin iesirea marsuri contra si stropirea cu aghiazma care nu prea denotă mai nimic. Aghiazma printre altele o folosesc si la sfintirea jipanurilor celebritatilor. Din contra se poate face mai multa propaganda unui fenomen care in Romania este mai mult decat marginal. La fel precum și interesul în a forma indivizi maturi care să-și cunoască drepturile și mai ales o modalitate eficientă de a le exercita. Si uita așa pot apare confuzii, mai ales pentru noile generații cum se întămpla pe vremea lui ” ăl bătrăn” când puteai auzi un adult afirmand ” iar au taiat boii ăștia apa/curentul/gazul” Dar cine le permitea respectivilor… boi să dispună de anumite facilitATi ? democrația…populară? acum au ” opinii” din pozitia de ” oameni publici/politici” despre ce si cum. asigurati fiind de opusul regimului totalitar, atunci il serveau, acum se servesc de ”cuceririle” ”revolutionare” de pe vrremuri. miscarea de revolutie… a se invarti in jurul propriei cozi. si de la atata invartire unii mai ametesc , mai ales in jurul unei beri , unde se desfasoara ” libertatea” democratica . Vorba personajelor lui Caragiale, domle , ne trebuie un tiran ca in … Rusia. Sa si-l stapaneasca sanatosi. Sa traiti sefu