CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII?
Posted in ORTODOXIE

Cum tinem mana?

Se foloseste mana dreapta, precum in fotografie: degetul mare, indexul si degetul mijlociu sunt împreunate într-un singur punct, în timp ce inelarul si degetul mic sunt tinute în palmă.

Cum facem semnul crucii?

Cele trei degete astfel împreunate se pun pe frunte, apoi coboară spre abdomen; de acolo, mâna merge către umărul drept, iar apoi ea merge orizontal către umărul stâng. În timp ce se face semnul crucii, se rosteste „în numele Tatălui” (când mâna e pe frunte), „si al Fiului” (când mâna coboară pe abdomen), „si al Sfântului Duh” (când mâna se duce de la un umăr la celălalt), „Amin” (cand mana o retragem de la umarul stang). Cele trei degete împreunate simbolizează Sfânta Treime. Celelalte două degete, strânse unul lângă celălalt si ambele în podul palmei reprezintă cele doua firi, umană si divină, reunite în persoana Domnului Iisus Hristos.

Deci nu spunem „Amin” cand mana este la umarul stang, nu facem cruci mici strambe si rapide de parca am canta la mandolina, n-o facem cu limba in gura.

Daca dorim sa facem si o închinaciune ne aplecam numai dupa ce mâna este din nou lasata sa cada pe lânga trunchi. De ce? Pentru ca tocmai am închipuit Crucea de pe Golgota si ne închinam ei. Uneori se mai observa o alta greseala, destul de raspândita: închinaciunea se fac în acelasi timp cu semnul Crucii. Nu trebuie sa facem acest lucru (rupem Crucea). Daca însa ne oprim cu semnul Sfintei cruci la piept, si nu la abdomen, atunci crucea pe care o facem apare rasturnata si fara sa vrem transformam Crucea lui Hristos într-o cruce satanista.

Cand facem semnul crucii?

Semnul Sfintei Cruci îl însoteste pretutindeni pe credincios. Ne facem acest semn când ne trezim si când mergem la somn, la iesirea din casa si intrarea în biserica; ne închinam înainte si dupa masa. In fata icoanelor. Cand facem matanii.

Cand trecem pe langa o biserica, indiferent ca suntem in mijloace de transport in comun sau cu prietenii. Sa nu ne rusinam!