În copilăria mea toată lumea zicea „are să ploaie”. Azi se mai zice așa la țară, în vorbirea unor români care au puține legături cu radioul sau cu televiziunea, unde se spune numai O SĂ PLOUĂ sau ARE SĂ PLOUĂ. Alexandru Graur a vorbit pe acest subiect la radio, la una din celebrele sale emisiuni, recomandând forma ARE SĂ PLOAIE sau O SĂ PLOAIE! De ce? Pentru că A PLOUA este un verb de conjugarea I, care primește la sfârșit desinența -e, când este folosit la modul conjunctiv, persoana a III-a: a cânta, o să cânte, are să plece, are să are, are să umble și așa mai departe.
Cred că forma ARE SĂ PLOUĂ / O SĂ PLOUĂ a apărut sau, mai probabil, s-a răspândit datorită (sau din cauza!) emisiunilor TV despre starea vremii. Mi-aduc bine aminte că la o astfel de emisiune am auzit prima oară forma azi așa de răspândită. Ce o fi fost în capul celor de la redacția TV respectivă de nu le-a plăcut forma curentă, populară? Li s-a părut mai elegantă cea pe care au adoptat-o? Vorba aceluiași mare profesor: există cuvinte și expresii care se folosesc de unii vorbitori cu speranța că le „fac piciorul mai mic”! Îi vor distinge de vulg! De talpa, lată, a țării!
Cazul descris mai sus este semnificativ mai ales cu privire la forța de penetrare a televiziunii în mentalul publicului. Atât în bine, cât și în rău! Depinde pe mâna cui ajunge televiziunea!
Ion Coja
Martie 2021, la 6 ani dupa …
Ionica D.P. Pogonici zice :
@ Ion Coja
Deci ” are sa ploaie ” si NU FALS ca la TVR ” are sa ploua ”
Dar daca luam verbul ” a oua , conj. 1, etc …
” Motzata are sa oua ” si nu ” … are sa ooaie”
Pe vremuri, Mama zicea ” Motzata are sa oua si tinem ouale sa le punem la clotza … „, aici cum facem ordine in gandire ?
@ Time
1 .- 10 puncte pentru dialog, mai dihai ca la teatru sau ca la procesul lui Nea Postelnicu transmis de TVR, de veneam dupa numai 2 ore de somn la slujba …
2 .- Cand aflam cum / de unde vine cuvantul APA in limba noastra ?
diversiunea oferita de D-l Coja ( dela WODKA & AQUA ) acopera partial problema;
am mai inteles ca PLEOSC a fost primul cuvant invatat de cioplitorii pietrari din curbura Arcului Carpat, dar cum este cu APA ?
3 .- Corectura : TOLCER si POLONIC nu-s sinonime !!!
Tolcer = Palnie, curge prin ea vinul tras cu bojocii in trăgulă din bucea de lemn
Polonic = Cioc, pui cu el zupa de galuske in cineri
Respect si Scut de COVID,
[…] Cum este corect: are să plouă sau are să ploaie? […]
Bună ziua, domnule Coja.
În legătură cu verbul „a ploua”, îmi amintesc că vine din latină „pluit” cu infinitivul „pluere”, probabil prin „plovit” cu infinitivul „plovere” în latina vulgară.
Verbul în latină este de conjugarea a III-a, iar în română este considerat ca fiind de conjugarea I.
Dacă avem două forme de conjunctiv pentru acest verb în limba română, una tipică conjugării I și cealaltă tipică conjugării a III-a, ar fi oare corect etimologic să spunem deasemenea „să plouă”?
Aplicând dispariția t-ului final , eliminarea lui [w] intervocalic, apofonia a-ului final, și ulterior apariția unui nou [w] pentru a evita hiatul pentru forma „plovat” de conjunctiv prezent activ persoana a III-a singular din latina vulgară, obținem „plouă”, formă folosită în română.
Vorba ardeleanului: „dar de ce atata grabă „.
N-ati mai raspuns.
Ați pus o întrebare greșită! La întrebările greșite nu există răspuns!
La fel cum zilele astea s-a depistat o urma de radioactivitate in aer,asa se simte o urma de „radioorgolitate” in mesaju asta…si in restul…credca am atins putin o coarda sensibilă…nu-i nici un bai,ii chiar foarte bine.
Pe fostii membrii PCR daca nu-i tratezi cu ‘sarumana’ nu rezolvi nimic…in 10-15 ani va „lauda popa” pe toti,nu scapati…poate atunci se mai schimba ceva i tara asta.
Nu am pus o intrebare,mai mult ceream o parare,pt mine lucrurile is foarte clare oricum.
Imi aduc aminte acum cativa ani cand se discuta despre omologarea ciobanescului Corb…erau multi care ziceau ca e doar ciobanesc carpatin,deci nu trebuie omologat ca alta rasă…printre cei mai înverșunați era Cezar Osiceanu…care nu vedea padurea de copaci…
Si binenteles erau oameni care vedeau lucrurile asa cum sunt in realitate(printre care Neagu Cosmin,daca imi aduc aminte,un sustinator infocat al rasei)care spuneau ca e un soi aparte de câini(ceea ce e si drept)…uitati-va la un ciobanesc carpatin si la un ciobanesc corb….e doar o comparație pt a intelege in ce barcă sunteti…sunteti cu Cezar Osiceanu,cautati inca pădurea …
Putini vad frumusetea limbii romane,puterea ei de exprimare,cat de rotunjite sunt cuvintele,cat de bine suna cand e rostită…ori toate astea vin din vechimea ei…2000 de ani zici?ce va mai chinuie programa asta…
Mai aveam ceva de zis despre vlahii din Sinai,insa cu o atitudine asa prietenoasa afli pe lumea cealalta.
Fa o mana de bine,sterge toate mesajele.
Ps: Esti de aleasă omenie
Pa!
Domnule, nu pot să dau răspuns la zeci de intrebari, când nici nu le înțeleg! Puteți scrie un text în care vă expuneți părerile și-l public, după care lumea, inclusi v eu, vom face comentarii care vă vor ajuta să vă lămuriți!
Cred că dvs aveți prea mult orgoliu, dar și timp liber… Ceea ce mie îmi cam lipsște! Inclusiv orgoliul!
Va rog…nu suntem copii,sunt sigur ca m-ati inteles in ceea ce am scris (poate exprimarea a fost putin haotica,asta pt ca am scris de pe telefon si de cele mai multe ori sunt la lucru sau pe drum spre casa,timpul imi lipseste si mie).
Nu e vorba de orgoliu din partea mea,doar ca la niste răspunsuri asa seci nu ai cum sa reactionezi altfel.
Discutia nu isi are rostul,am spus ce am de spus,acum cel mai bine ar fi ca mesajele sa fie sterse.
Pace mie,pace tie,ura si la gară!
Nu pot citi ultimul comentariu,mai exact am primit un e-mail in care scrie ca am primit un reply,dar nu apare nici in comentariu nou.
A potoli ……..
A potoli setea
Strop,stropi,improsca,moale,rouă,boare,pod,lotcă,șomoiog,bolovan,potop,puhoi,(povoni),izvor,obârșie,gol,dop,scoate,butoi,promoroacă,coi,slobozi,borândău,borî,chiorăie( matele),coroastră,copaie,uscat toacă,tocilă,rovină,ploștină,mocirlă,noroi,glod,
Am primit un mesaj in care imi spune ca am primit doua raspunsuri „you have received two replies”,nu vad nici unul din iele.imi puteti trimite direct pe e-mail va rog?
Nu a-ti raspuns domnu Coja
La ce hu am răspuns? Repetați întrebarea, vă rog.
Daca vedeti vreo legatura intre cuvintele de mai jos
Am inteles,nu raspundeti din cauza ca nu vreti sa va compromiteti….ati fost totusi profesor.
Haideti sa continuam discutia pe privat daca vreti,sau dati-mi un nr de telefon sa ma explic mai bine in ceea ce am spus.
Chiar nu putem depasi „programa” scolara?doar atata putem gandi?
Ma voi prezenta daca vorbim in privat.
Nu mă compromit, dar ce să vă spun? Că sunt cuvinte onomatopieice majoritatea, cuvinte expresive se mai numeasc, cu „simbolism fonetic”, etc. Căutați Tratat de lingvistică generală, scos de Al Graur și colaboratorii și citiți capitolul Origine graiului. Căutați de internet Simbolismul fonetic și altele, pronind de la lecturile recomandate. Veți vedea și cum e cu reconstituirea primelor cuvinte.
Da,doar ca e ceva ce leaga cuvintele astea,daca rostiti fiecare cuvant din cele scrise veti vedea ca „oarecum” accentul pica pe o singura litera….deja v-am spus aproape tot…
Dati-mi un nr de telefon si in 5 minute lamurim situatia,dupa puteti sa puneti nr pe blocat sau sa faceti ce vreti.
Va rog sa nu publicati mesajul cu numele.
Vad ca pe asta cu adresa de e-mail l-ati publicat,multumesc.
Omuletii aia stiau ca…norul are apă,ca ploaie din iel,stiau ca”omatul”se „topeste”,stiau ca fructele le puteau „stoarce” sa curgă lichidu din iele,stiau ca „sloiul” e facut din apa înghețată,stiau….erau conatienti de O cand au născocit toate cuvintele ….
Erau salbatici pentru noi,dar aveau simturi si cred io ca au trait vremuri frumoase,sa dai tu nastere la o limba doar dupa ce auzi….
Soare…..omuletii nu stiau ce-i cu soarele,dar stiau ca topeste omatul,sloiurile de gheata,stia ca atunci cand e sus pe cer ia apa la iel S-are O
S -O- are
S apă are… Soare
Toate cuvintele se invart in jjrul lui O,fara de iel nu au sens.
Faceti comparatie intre cuvintele noastre si cele din limbile latine,veti vedea ca la oei nu s-a pastrat prea vine caracteristjca asta…sunt limbi noi…O-ul s-a pierdut pe drum.
Stiu ca nu-i in programa,stiu ca bate latinitatea la fund…dar asta-i limba straveche…pentru mine nu incape îndoială
Sincer vă spun: nu am înțeles ce infomație doriți? O listă de cuvinte ați prezentat. Nu mă întrebați pe mine ce am de spus despre acea listă, ci spun eți-mi ce aveți dvs de zis despre acea listă! Și vă spun părerea mea. Deci: mai dați o dată lista și spunețe ce aveți de spus despre acele cuvinte.
Mult mai usor mi-ar sa vorbim la un telefon daca imi dati un nr,stiu ca nu ne cunoastem si aveti o retinere…
Avem cuvantul pleosc….sunetul apei cand pica ceva in ea…de unde a plecat tot…
Avem cuvantul blociori…cand blocioresti apa cu mana sau ceva…
Avem ploaie,avem nor,avem omăt,avem siroaie,avem sloi de gheata,avem noroi,avem mocirla,avem stoarce….avem copcă…..
Avem cuvantul topi,clocoti,opari…..Ochi!
Avem in toate cuvintele astea pe – O –
Avem cuvantul L’eau…care cand il pronunti se aude L’o
Urmăriți tot ceea ce e legat de apa…de pești,de uneltele de pescuit(cotul apei,lomuri le spunem la crengile din apa)obiecte de prins pestii (ostie,ortie,clonc,momeala,pripon) toate il contin pe O pentru ca O in mintea omului de acum 20000 de ani insemna apa…de la sunetul apei…
Tot ce ia forma de lichid,tot ce tine de.vreme,tot ce tine de obiectele de pescuit si pesti,toponimie(izvor,toplita,valtoare,dornă,Olt,Gilort,Motru,geoagiu si alte rauri)
Avem broasca,avem mormoloc,avem pasari de apa…
Avem inventiile ce tin de neolitic….Oala,toartă,tolcer (polonic),covata,troacă si restu.
Avem pentru mine printre cele mai importante si usor de inteles……
OCHI …… omul din stravbechime cand privea in apă vedea in ea….si atunci i-a zis ca si apei… O +chi
Oglinda,oglindire
Animalele cand mergeau sa beie apa bagau „botul” in apa,oamenii se spalau cu „O” pe moacă…
Sper ca m-am facut inteles acum prin ceea ce vroiam sa zic…mai multe mai usor ar fi prin telefon,pt ca nu scriu de la calculator,ci de pe mobil
Asta-i limba din stravechime,franceza e singura limba care a pastrat cuvantul curat fonetic,dar cuvintele.din lomba noastra nu au legatura cu franceza.
Oamenii aia erau constienti de legatura asta,stiau ca O inseamna apă si toate cuvintle s-au format in jurul lui O.
Pronuntati cuvintele din lista ai sa vedeti daca O nu este la mare cinste in fiecare cuvant…fara de el cuvintele parca nu ar avea sens.
Ou…cand clotorim(agita)un ou auzim un lichid,lichid care-i sinonim cu apa…Ou…
Clotori,tolceri,stoarce,copt (nu mai are apa,lichid,seva in el fructul),opari,clocoti,oală,toarnă….
Limba noastra-i o comoara….
Pleosc,bleosc,clipoci,blociori,ploaie sunt cuvintele care imita sunetul apei in natura cand pica apa,cand clipoceste sau cand o blocioresti….
Sună cam așa dupa mine…pleo…pleo….sau bleo…bleo…bleo…inceputu cuvantului e mai sters,sfarsitul cuvantului se aude mai indelung…sa zicem….
Sunt cuvinte ce tin de apa,de vreme in general,natura,toponimie,obiecte casnice,capătă inteles de lichid in multe cuvinte,sunt reprezentate animale si pasari de apa,ape curatoare si multe altele.
O sa ma explic care vin de la omul vanator culegator si care vin de mai tarziu din neolitic.
Ca intrebare ajutatoare…de ce ii spunem la „ochi” ochi?dar la „ou” ou?dar la oală oală? De ce spunem(corect) ca apa clocoteste si nu ca fierbe…
Cititi cuvintele de mai jos,stiu ca sunt cu etimologii diferite,dar sunt strans legate intre ele si au o legatura…e usor acum sa va dati seama.
O sa ma explic pt fiecare cuvant in parte dupa.
Sunt cam o suta,mai am pe niste foi multe altele,le voi scrie si pe restu(unele se repeta)si nu le-am pus in ordinea formarii lor dar e usor de vazut legatura…
Care e legatura domnu’ Coja?
Cum se zicea la apă pe meleagurile noastre in stravechime?
Clocoti
Opari
Topi
Omat
Ploaie
Pleosc
Bleosc
Ochi -ochiul omului
Roua
Boare
Improasca
Pocni
Ciortan
Holba
Ghiolban
Pospai
Bolborosi
Ocoli (ocolesti apa)
Vâltoare
Blociori
Clipoci
Soarbe
Izvor
Ponor
Ropota
Opinci
Troaca
Covata
Copca
Sloi
Siroaie
Copca
Ocnă -baie-mina
Scoate
Dop
Gol
Jos
Soare
Nor
Ploaie
Boare- de aici vine abur de la boare
Roua
Promoroacă
Omăt
Pleoscă
Mocirlă
Noroi
Glod
Pleoștină
Pod
Acoperi
Borâ
Borândău
Chiorăie
Pleosc
Bleosc
Copt
Cuptor
Toarnă
Ulcior
Oală
Bocală
Pocal
Toartă
Troacă
Covată
Topliță
Topi
Topilă
Opaiț
Oloi
Ostie
Obârșie
Vâltoare
Volbură
Ochi de apa
Ochean(intindere mare de apa)
Ocoli
Bolovan (piatra din rau rotunjita de apa)
Rostogoli (ceva rostogolit de apa)
Șoatăr
Dornă
Cot
Lomuri
Broască
Brotac
Mormoloc
Cocostarc
Cocor
Cioc
Bot
Boloboc
Leoarcă
Moacră
Lotcă
Sudoare
Subsuori
Scobar
Somn
Morun
Orolioc
Rosioara
Oblete
Boarță
Sorete
Porculoni
Olt
Motru
Gilort
Geoagiu
Potop
Puhoi
Povoni
Impotmoli
Potmol
(A se poticni,hop)
Ogaș
Groapă
A scobi
Scobitura facuta de apa
Fleoscaie
Clonc
Coace
Borcan
Butoi
Borhan
Moare
Ou
Clocit
Clotori
Tolcer
Polonic
Stoarce
Solz
Bulboană
Moale
Soarbe
Strop
Obraz
Pleoape
Moaca
Nu e nici o legătură! Tu faci o etimologie greșită.
Apei i se spunea tot apă; altfel, nu.
Buna seara domnu’ Coja!
As avea o intrebare…cum i’ se mai spune la ‘apă ‘ pe românește din bătrâni?
Sau mai bine spus cum i’ se spune de fapt la ‘apă’ in limba noastră?
Știți?
VODCĂ !
Cu siguranta daca te ineci in vodca ajungi sa crezi ca-i apa.
Si daca ieste un cuvant de la care pleaca alte o suta si ceva de cuvinte ce te poarta de la inceputu inceputului?De la oamenii aia vechi care vanau si culegeau(epoca pietrei),pana in neolitic (vincia-turdas,cucuteni)cand apar inventiile care duc spre dezvoltarea societatii.
Vorbim noi o limba veche sau am schimbat-o acum 2000de ani?
Haideti sa vorbim frumos,sa vedem ce iasa…sa-i dam cinste la limba asta frumoasă…
Merită!
VODCA vine din VODA, pronunțat VADA, care înseamnă APĂ. VODCA înseamnă APȘOARA, este o denumire glumeță pentru băutura care seamănă cu apa. În românește cuvîntul APA ne vine din latină: AQUA. Silaba -qua- din latină a devenit -pa- în română: vezi cuvintele PATRAT, IAPĂ, PĂRESIMI, PATRU, APAR și altele. Am auzit că în sanscrită sau alt iiom indian se zice APA la apă, ca-n română. Dacă este așa, nu este de mirare, e vorba de limbi înrudite, care, cu mii de ani în urmă earu acceași limbă: limba ariană sau indo-europenă. Mai mult, găsiți pe internet, cu detalii pe care eu nu vi le-aș putea furniza!
Tot binele!
Multumesc frumos pentru raspuns!poate ati vrut sa faceti o gluma,credeti-ma se potriveste de minune.
Cuvantul apa se prea poate sa vina dintr-un substrat mai vechi sau poate din latina.
V-as ruga sa-mi raspundeti,cand aveti timp binenteles la cateva intrebari.
Dictionaru roman e clar o problema a academiei romane,copilul bolnav al academiei romane cum se mai spune.
Va stiu pozitia fata de latinitatea limbii romane,nu contest o parte din ea,fiind firesc ca imperiul roman sa aibe o influenta asupra societatii dace,totusi nu avem nici o dovada ca oamenii aia si-au lepădat limba.
Dar nu de daci ma leg io acu,ci de oamenii aia din stravechime care vanau si culegeau,cei care au ingânat primele cuvinte…acei oameni traiau in natura si erau influentati de tot ce auzeau,sunt cei ce au rostit prima oara onomatopeele.
!!! PLEOSC !!!
Pleosc domnu Coja si de aici or plecat si restu de cuvinte….
Sunt 100 si ceva de cuvinte…
Cuvinte ce tine de vreme,natura,toponimie,neolitic cu toate inventiile de atunci…
Mergem mai departe?
Si totusi cum ii mai zice la apa in limba noastra?
Primele cuvinte vor fi fost cuvinte expresive, onomatopee, adică motivate. Iată, eu îmi fac dimineața un amestec de legume, semințe, iaurt , brânză, care arată cam ciudat. Cu timpul, am început să-l numesc cu un cuvînt care mi-a venit pe limbă deși nu există în limba română: MĂLĂDĂU!… Situația aceasta se întâlnelte destul de des.
Apa in toate formele ei (lichid,solid)a fost un element foarte important pentru omul din stravechime.Fara ea nu era viață lucru de care erau contienti,,apa il uda,in apa pescuiau,apa ii potolea setea,vanau animalele cand mergeau sa beie apa,vanau animalele mânate spre locurile cu noroi,apa il oprea din drumu lui si apoi o ocolea.
Care ar fi implicatia daca in limba noastra sunt un grup de peste o sută de cuvinte strans legate intre iele care pleca de a cuvantul „apă” sub forma lui straveche?
Cuvantul îi scris mai sus…e cunoscut de academia romana?
Stim bine ca dictionaru a fost facut de catre straini,iar etimologiile au fost date tot de iei.
Imaginati-va sunetul apei…a blociori apa….cum suna sunetul apei…?
Dupa daca vreti scriu cuvintele,cu legatura dintre ele,pe etapele lor de formare de-a lungul mileniilor.
Corect este VARSA. ce varsa afara!!!!
Varsa cu galeata…
http://spokensanskrit.org/index.php?mode=3&script=hk&tran_input=rain&direct=es