Fact check: A votat AUR în Parlament pentru pedepsirea cu închisoarea a dreptului la liberă exprimare?

Pe data de 30 iunie, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de lege pentru modificarea art.369 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal.

Legea are un singur articol și vizează modificarea articolului 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24
iulie 2009 cu modificările ulterioare.

Practic, articolul 369 deja existent, respectiv: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă” s-a transformat în „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Modificarea acestui articol s-a făcut cu unanimitate de voturi, motiv ca pe rețelele de socializare să apară comentarii conform cărora AUR a trădat unul dintre principalele sale puncte doctrinare, apărarea libertății.

Sursa foto: Alternativa Dreaptă

De altfel, chiar liderii partidului au anunțat în repetate rânduri că AUR se bazează pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Drehervei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Care este însă realitatea?

Realitatea este însă că față de forma propusă de inițiator, USRPLUS și UDMR au adus amendamente prin care o persoană ar fi fost pedepsită cu închisoarea inclusiv pe bază de opinie, orientare sexuală sau gen.

„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HJV/SIDA pentru alte criterii de acelaşi fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, este forma propusă de USRPLUS și care a fost adoptată la Senat.

În realitate, cei de la AUR au votat pentru varianta cea mai puțin liberticidă a legii, cea adoptată de Camera Deputaților, reușind în urma negocierilor politice să elimine amendamentele propuse de USRPLUS și adoptate de Senat.

Cu alte cuvinte, pedeapsa cu închisoarea pentru discriminare exista din 2009, iar deputații AUR n-au avut de ales între variante cu sau fără privare de libertate pentru discriminare. Ci doar pentru o variantă extrem de restrictivă a legii și una care păstrează aproximativ aceeași formă ca și cea care există din 2009.

De menționat că această lege a fost adoptată în urma unei proceduri a Comisiei Europene, care a apreciat că România a transpus „incomplet” o decizie cadru din 2008, care se referă la discriminare.

În concluzie, AUR nu a votat pentru pedepsirea cu închisoarea a dreptului la liberă exprimare, ci pentru păstrarea legii în forma de până acum.