Cui i-a folosit moartea lui Navalnâi?

Domnule profesor ION COJA, ați publicat pe site câteva texte care pun sub semnul întrebării identitatea celor care au decis asasinarea lui Navalnâi, dizidentul rus cel mai vocal. Ați lăsat să se înțeleagă că nu Vladimir Putin ar fi autorul moral al oribilei crime. Care este poziția domniei voastre explicată mai pe larg, vă rog.

Discuția noastră, pe acest subiect, trebuie să pornească de la niște premise. Prima ar fi aceea că Putin este un ins inteligent, care și-ar fi dat seama că în cazul morții lui Navalnâi toată lumea se va gândi că este mâna lui, a lui Putin. Deci, logic, Putin nu putea fi interesat de moartea lui Navalnâi care ar fi dat naștere în mod automat la incriminarea lui Putin. Putin era cel mai interesat ca Navalnâi să nu moară! Prezența lui Navalnâi la penitenciarul din Siberia nu-i provoca niciun disconfort lui Putin! Din celula sa Navalnâi nu putea face mare lucru ca opozant politic al țarului Putin.
Să nu uităm că atunci când Navalnâi a fost otrăvit, Putin i-a permis să meargă în Occident, să afle diagnosticul suferinței sale.
În felul acesta ajungem și la întrebarea capitală în orice cercetare criminalistică: cui prodest? Cui putea să-i fie de folos moartea/asasinarea lui Navalnâi?
Răspunsul este simplu: moartea lui Navalnâi convenea de minune adversarilor lui Putin! Propagandei anti-rusești, anti-putiniste! Și mass media anti-rusească n-a întârziat nicio secundă să declanșeze această propagandă, în fruntea căreia s-a postat însuși președintele american, Joe Biden, vehement și dornic să refacă terenul pierdut cu ocazia ultimelor interviuri ale celor doi lideri mondiali. Interviuri care i-au oferit lui Putin ocazia să-și surclaseze adversarul.
Apariția acestui subiect – asasinarea lui Navalnâi, a făcut ca celelalte subiecte să treacă în plan secundar. Iar celelalte subiecte, nota bene!, erau defavorabile Occidentului, teribil de incomode.

Pe site-ul dumneavoastră ați publicat câteva analize care susțin apartenența lui Navalnâi la CIA și implicarea serviciilor secrete britanice în comiterea asasinatelor. Care este logica acestor ipoteze?

Pentru apartenența disidentului rus la CIA nu e nevoie de nicio logică: faptul este foarte verosimil, este cel mai probabil că CIA a încercat să-l recruteze pe Navalnâi și nu ar fi de mirare dacă ar fi reușit, propunându-i liderului rus un parcurs politic care să-i fi convenit luptătorului politic Navalnâi. Acest parcurs va fi cuprins în mod obligatoriu debarcarea lui Putin și afirmarea lui Navalnâi după reușita acestui scenariu ca lider al unei noi forțe politice în plină ascensiune! E de presupus că Navalnâi avea în vedere și un scenariu care să-l aducă în vârful piramidei politice post-putiniste.

Da, e destul de logic ce spuneți, să vedem însă cum se împacă acest scenariu cu „implicarea serviciilor britanice în asasinarea lui Navalnâi”!

Apare această ipoteză într-un text publicat de mine, fără nicio argumentare. Ne rămâne să descoperim noi ceva care să susțină o ipoteză atât de riscantă. Dar să nu uităm unde am ajuns deja: la ideea că cel mai probabil a fost un interes occidental în asasinarea liderului rus Navalnâi, pentru a declanșa propaganda anti Putin. De la interes la faptă nu este decât un pas de făcut! Cine l-a făcut? Cine l-a ordonat?
Să nu uităm că Navalnâi era încarcerat în Siberia! Cei care l-au otrăvit erau persoane dintre gardienii sbiri ai penitenciarului! Cine putea avea acces la asemenea colaboratori?!
Pentru serviciile secrete occidentale, americane sau britanice, nu ar fi fost ceva imposibil să găsească un gardian dispus să facă un asemenea gest, mai ales că putea fi ușor de convins că săvârșește un gest patriotic, împotriva celui mai puternic adversar al intereselor rusești!

Eu nu pot să exclud mâna rusească, care miza că se vor găsi destui comentatori, de bună credință, ca dumneavoastră, care să pună în evidență lipsa de logică a implicării Kremlinului.

Da, recunosc că este logică și ipoteza dumitale. Nu putem exclude mâna Kremlinului. Pentru oameni normali ca mine și ca dumneata este greu să descifrăm logica unor inși anormali care decid acțiunile serviciilor secrete, servicii dedicate crimei, minciunii, diversiunii.

Deci?

Să mai așteptăm alte ipoteze, alte dezvăluiri, deocamdată nu avem date suficiente! Cert este că bietul Navalnâi a ieșit din joc și asta e o mare pierdere nu numai pentru Rusia. Putin are nevoie de o opoziție reală în țara pe care o conduce.

A consemnat Petre Burlacu